Under hela torsdagen kommer politiker och tjänstemän att sammanträda i ett stort budgetmöte för att bemöta den krissituation som uppstått i ekonomin. Stort underskott väntas, och bedömare räknar med cirka 30 miljoner kronor back. Det enda som är positivt med kommunens situation är att såväl politiker som tjänstemän verkligen insett att något drastiskt måste göras omgående.
Kommunens politiker måste nu finna nya sätt att spara pengar på. Och det räcker inte med att nagga lite i kanten, det krävs grovrensning och försäljning av bolag, menar Mats Lagerman, som är en av politikerna som redan dagen innan hunnit bläddra igenom luntan för att skapa sig en översiktsbild av det ekonomiska läget. Han berättar nu att han kommer att framföra sin syn på pengaslukande verksamheter inom kommunhuset som måste ses över.
-Jag ifrågasätter vissa verksamheter i kommunhuset som kostar mycket pengar helt i onödan och som gjort det under lång tid. Bland annat gäller det it-avdelningen. Jag menar inte att de är onödiga, men dessa verksamheter måste faktiskt styras och utvecklas inom de ramar som är möjliga, inte som det varit nu, säger Lagerman.
En annan utveckling i kommunen som Lagerman sett som tämligen märklig är att antalet anställda ständigt ökar, trots att kommunens befolkning minskar under samma tid.
-Jag tycker kommunen ska stå för service, inte sysselsättning. Under en femårsperiod har antalet kommunanställda ökat från 1605 till 1838. Samtidigt har vi alltså tappat ca 500 invånare i kommunen.
Ekonomikrisen i kommunen beror på att de tidigare pengarna, en skänk från ovan – skattebidrag från staten, uteblir. Enligt Lagerman har dagens krisläge länge lurat i kulisserna, men hållits gömda just med bidragspengar.
-Vi har inte varit herre i vårt eget hus. Ständigt beroende av andra rika kommuner var det här väntat. Och nu ska vi försöka vända på situationen. Det går, men då krävs rejäla tag. Bland annat tycker jag energibolaget bör säljas. Vi är en av ganska få kommuner som fortfarande har ett kommunalt energibolag. Sedan krävs alltså en rejäl granskning av verksamheterna. Vi bör storrensa och städa bort 40 miljoner kronor för att klara det här. Det går, det är jag övertygad om, säger Mats Lagerman.
Mer om hur torsdagens budgetmöte utvecklar sig kommer senare.
Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.
Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i Eriksdalshallen i Stockholm. Frövi judos herrar revanscherade förra årets medaljmiss med att ta ett efterlängtat brons, medan damerna slog nytt rekord genom att bli guldmedaljörer för sjunde året i rad!
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade över sin årliga julgåva. I år var bidraget större än tidigare till glädje för församlingen, som redan nu upplever att allt fler familjer söker stöd inför den kommande högtiden.
– Vi är jättetacksamma, pengarna kommer verkligen till nytta, tyvärr får man väl säga, konstaterar kyrkoherde Matilda Hedrén.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay följt av tre raka mål i den tredje perioden, så fick Lindlöven svårt att hämta in den sista poängen som behövs för att leda laget till Allettan. Under söndagen blev det dessutom seger för Forshaga, vilket gör att det ännu finns en risk över att Lindlöven får spendera våren i HockeyEttans vårserie.
En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.