I måndags meddelades att sågverket i Rockhammar läggs ner. Sågverkets ägare, Rottneroskoncernen, har under flera år sett verksamheten redovisa ett dåligt resultat. Flera försök att sälja sågverket har misslyckats varför man nu valde den drastiska utvägen att lägga ner verksamheten för gott.
31 personer drabbas – men betydligt fler drabbas indirekt. Rockhammar, som litet bysamhälle med endast 258 invånare, tappar en mycket viktig del av samhället. En stor arbetsplats som visar att Rockhammar är ett levande samhälle.
Exakt hur detta kommer att slå är svårt att sia om. Dock är det aldrig positivt när en mycket viktig del av bygden försvinner.
-Visst är det mycket tråkigt att det blivit så här, även om vi vetat att hotet om nedläggning funnits länge. Det drabbar självklart orten negativt, och även kommunen, när en större arbetsplats försvinner, säger kommunalråd Anders Ceder.
Radikala åtgärder
Tillverkningsindustrin är hotad, det visar inte minst fallet Rockhammar Timber AB. Det är för dyrt att producera i landet, varför det blir allt svårare att rädda gamla industrier som t ex sågverket i Rockhammar.
-Det krävs att något extraordinärt, något väldigt radikalt, görs för att bevara den produktionsindustri som fortfarande finns kvar. Annars kommer vi tappa fler industrier i framtiden, säger lokalpolitikern Mats Lagerman, Lod.
-Det är helt enkelt för dyrt att producera i Sverige. Det håller inte, tillägger han.
Skattetrycket mot produktionen är för hård, menar Lagerman. Men att som lokalpolitiker i Lindesberg försöka påverka i sådana frågor är väldigt svårt.
-Vad vi kan göra är att arbeta fram olika lösningar och åtgärder och tillsammans höja rösten till våra riksdagspolitiker, avslutar han.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.