Allhelgonahelgen stundar och tusentals ljus kommer att tändas på våra kyrkogårdar och minnesplatser. Just i vårt län har det visat sig att invånarna är ”bäst i landet” på att söka sig till de familjemedlemmar, vänner och bekanta som saknas oss.
Enligt en ny Sifoundersökning, som Svenska Kyrkan tagit del av, kommer 59% av länsborna att besöka en kyrkogård eller minnesplats under Allhelgona. Det är långt över rikssnittet (48%) och faktiskt det län som visar det största engagemanget, tätt följt av Kalmar och Värmlands län (58 respektive 56 procent).
Även om rikssnittet är långt under de i framkant, visar undersökningen att engagemanget i hela riket ändå har ökat med fyra procentenheter sedan i fjol.
Att man i vissa län inte besöker kyrkogårdar och minnesplatser i lika hög grad, betyder naturligtvis inte att man bryr sig mindre om de som gått ur tiden än på andra håll i landet. Prästen Ingrid Edgardh menar att det finns många andra sätt att ge liv åt minnena av de saknade.
– När ljusen lyser upp våra kyrkogårdar påminner de oss om dem vi saknar. Men vi kan ge liv åt våra minnen på olika sätt och platser. Ett samtal om någon vi hållit av, ett fotografi eller en tanke på det vi haft tillsammans kan vara lika viktiga, säger Ingrid Edgardh, präst i Svenska kyrkan med lång erfarenhet som sjukhuspräst.
För många människor kommer Allhelgona med sorg och saknad. Svenska Kyrkan har därför skapat en sida de kallar ”Första hjälpen vid sorg”.
”Första hjälpen vid sorg finns på webben (folder och affisch) och innehåller förslag på vad man kan göra själv och hur man kan stötta en anhörig eller vän. Tipsen är baserade på Svenska kyrkans långa erfarenhet av att möta och stötta sörjande och tänkta som en hjälp under den första tiden när döden drabbar.” skriver Svenska Kyrkan i deras nyhetsbrev.