Genom att dels individanpassa undervisningen dels arbeta i projekt har SFI i Lindesberg mycket höga studieresultat jämfört med riket i övrigt. Nu kan skolan på Masugnen också lägga projektet Tema demokrati till meritlistan. Ett projekt som rönt stort intresse hos eleverna och fått stöd av flera samarbetspartners däribland Rotary i Lindesberg.- Många av våra elever har aldrig upplevt demokrati i sina hemländer och heller aldrig fått rösta fritt, förklarar Elisabet Järlstam, lärare på Masugnen.
För infödda svenskar är vårt demokratiska styrelseskick en självklarhet och yttrandefriheten given. Men för många av de elever som lär sig svenska på Masugnen i Lindesberg är demokrati ett system som man aldrig fått uppleva – förrän nu. Det var bakgrunden till ett åtta veckors långt fördjupningstema inom SFI i Lindesberg. Elisabeth Järlstam, lärare på SFI presenterade projektet idag på Rotarys öppna lunchmöte.
– Vi ville förmedla vad det innebär att leva i en demokrati och vilka rättigheter och skyldigheter man har som invånare.
Målet för projektet var att lära eleverna svenska genom att studera demokratin i Sverige. Genom att läsa lagtexter, se på nyheter och film har eleverna fått stoff till djupa diskussioner i ämnet. Höstens val kom helt rätt i tid och eleverna har studerat de politiska partierna och håll eget skolval. Gruppen har bestått av ett femtiotal elever där många har akademisk bakgrund.
– Bakgrunden hos våra elever växlar under tid, säger Elisabet Järlstam. Just nu är det många med god skolunderbyggnad som läser hos oss- det är exempelvis läkare, ingenjörer och tandläkare. Att man har en lång utbildning underlättar så klart i vilken hastighet man klarar att lära sig svenskan.
Mahmood Shawish är 32 år och sjukgymnast. Han flydde från krigets Syrien och kom till Sverige för ett år sedan. Efter att han fick uppehållstillstånd har han nu studerat svenska i fyra månader och ingått i gruppen som läst Tema Demokrati.
– För mig var besöket i Stockholm höjdpunkten, berättar Mahmood Shawish på förvånansvärt bra svenska. Vi fick bland annat en guidad tur i riksdagen och träffade talmannen.
Projektet är nu avslutat och SFI-undervisningen på Masugnen kommer att fördjupa sig i andra teman som litteratur och jämställdhet. Elisabet Järlstam hoppas på att demokratifördjupningen nu ska ge eleverna en bra ryggsäck när de snart ska ut i det svenska arbetslivet.
-Eleverna har också fått med sig en kunskap som de kan så småningom kan dela med sig av till sina barn och barnbarn.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.