Fotograf: Anders Wennersten

Lärarna var personligheter – underhållande och energiska

I vår serie om elever på Lindeskolan – sådana som gått på Lindeskolan – möter vi en man som skulle kunna kallas ölänning, göteborgare, Norabo, lindesbergare Han är deckarförfattare och journalist. Möt Johan Theorin.

Johan Theorin är född i och bor nu i Göteborg och Öland betyder mycket för honom. Havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Fotograf: Anders Wennersten
Johan Theorin är född i Göteborg och bor där idag. Öland betyder mycket för honom, havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Foto: Anders Wennersten

Skumtimmen, Sankta Psycho, Blodläge och Nattfåk är några av hans böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad – bl a av Deckarakademin – och debutromanen Skumtimmen från 2007 är filmad av Daniel Alfredson. Johan Theorin föddes i Göteborg och växte upp i Nora och på Öland. Det är också på Öland som många av hans böcker utspelar sig.
Han gick på Lindeskolan. LindeNytt har bett honom – som den skribent han är – besvara våra skriftliga frågor genom mejl och här kommer svaren rakt av – som han själv formulerat dem:

LindeNytt: ”Vilket är ditt starkaste minne från Lindeskolan?”
JOHAN: Kanske första skoldagen 1979 när rektor Ohlsson välkomnade alla nya elever och sa att vi visserligen hade valt gymnasiet frivilligt, men det spelade ingen roll för nu var vi fast där utan återvändo i tre år. Men han sa det på ett vänligare sätt. När jag satt fast där i aulan kändes tre år som en evighet, resten av mina tonår.

LindeNytt: ”Vad vill du glömma från gymnasietiden?”
JOHAN: – Jag har inga våldsamma trauman som jag vill förtränga. Någon lärare fick ett utbrott ibland, men vi blev snabbt vänner igen. Blodpuddingen i matsalen var hemsk, men den var nog inte värre än den i grundskolan.

LindeNytt: ”Ofta nog kan skolminnen vara anekdotiska – kommer du ihåg när… Har du några sådana?”
JOHAN: – Det är jättetrist, men jag kan inte minnas en enda bra anekdot. Det kan bero på att högstadieåren i Nora var så hemska, med mycket bråk och flera elever i min årskurs som dog i olika trafikolyckor, så efter det kändes gymnasiet mest som en fridfull semester. Dessutom hade vi både rektorn Ohlssons dotter Inger och studierektorn Högströms dotter Åsa i min klass, så vi kanske kände oss påpassade.

LindeNytt: ”Ibland brukar man minnas gamla lärare – goda minnen eller sådana man vill glömma. Hur är det för dig?”
JOHAN: Jag minns dem, allihop var olika personligheter. Sigurd Westerberg var en underhållande historielärare. Tom Saverud lärde mig den franska jag kan, vilket är kul eftersom mina romaner kommer ut i Frankrike nu. Göran B Walldén var skolans mycket energiske kurator, som drog igång olika projekt. Och min engelsklärare Eva B Magnusson tyckte också om att skriva och är poet nu.

LindeNytt: ”Du bodde i Nora. Idag – hade Örebro varit ett alternativ för dig?”
JOHAN: – Inte Örebro, men att bo i Lindesberg hade nog varit bättre än att pendla i tre år från Nora. Jag fick åka hem när skolan var slut och satt hundratals timmar på bussen genom granskogarna. Bussresorna var kul ibland, men det hade varit roligare att stanna kvar i Linde och kunna träffa fler klasskompisar på kvällarna.

LindeNytt: ”Vad tyckte du då om Lindesberg?”
JOHAN: – Att det kändes som Nora, bara litet större. För mig var som sagt Linde mest bara Lindeskolan. Jag hann nästan aldrig ned på stan innan lektionerna började eller bussen kom.

LindeNytt: ”Har du kontakt med gamla skolkompisar?”
JOHAN: – Jag är fortfarande vän med de som var bästa kompisarna på Lindeskolan, Mats Larsson och Ture Sjöberg. Andra från Lindetiden har tittat in när jag har signerat böcker i bokhandeln, vilket är kul. Men ingen i min gymnasieklass verkar gilla att blicka tillbaka för vi har aldrig haft någon återträff.

LindeNytt: ”Vad gjorde du utanför lektionstid?”
JOHAN: – Håltimmarna känns mest som ett stort hål … Vad gjorde vi egentligen? Vi spelade en del teater och filmade en förvirrad filmkomedi. Jag har också minnen av att sitta i en nedsjunken soffa i kafeterian, men på den tiden drack jag inte kaffe. Så vad gjorde jag?

LindeNytt: ”Varför gick du humanistisk linje?”
JOHAN: – Jag var intresserad av språk och helt usel på matte. Och så är jag humanist, i betydelsen att jag tror på alla människors lika värde.

LindeNytt:Vilka ämnen intresserade dig – vilka ville du helst slippa?”
JOHAN: – Matematik ville jag slippa, som sagt. Alla de andra hade jag inget emot, men tyvärr är nog tonåren inte den tid i livet när man är mest tänd på att studera. Det var inte jag i alla fall. I dag hade jag tyckt att det var helt fantastiskt att få läsa en massa böcker om historia och fysik och psykologi och prata om dem efteråt, men det tyckte jag inte då.

LindeNytt:Jag blir nyfiken – berätta om den förvirrade filmkomedin?”
JOHAN: – På min tid var Lindeskolan inte så kreativ. Det fanns ingen skoltidning eller närradio och årsboken var bara en samling klassfoton. Ville man producera något fick man göra det helt själv. Min vän Mats hade spelat in smalfilmer på högstadiet i Frövi och ville fortsätta med det på gymnasiet, så vi bildade ett filmteam för att göra en sorts thrillerkomedi och fick en liten budget från någon skolfond. Kuratorn Göran var vår producent, han stöttade alltid energiska elever. Tyvärr hade vi inget riktigt manus utan filmade ganska spontant olika vilda scener i olika vrår på skolan, till en långfilm som blev väldigt kort, högst en timme. Eftersom alla inblandade kom från olika ställen och vi bara kunde träffas på Lindeskolan var det bara där vi filmade. Jag har tyvärr inte filmen, den visades aldrig offentligt och ligger nog som ett bortglömt mästerverk på någon vind.

LindeNytt: ”Kan man hitta karaktärer eller miljöer i dina böcker, som du hämtat från Lindeskolan, Lindesberg eller Nora?”
JOHAN: – Absolut, inget kommer ur tomma intet. Men mina romanfigurer brukar vara en blandning av olika personer som jag har träffat, kanske en persons utseende blandat med någon annans humör och en tredjes livssyn. Så man får titta noga om man ska känna igen något. Jag har inte skrivit några historier i skolmiljö, men får jag en idé om kusliga händelser på en gymnasieskola så kommer den säkert att likna Lindeskolan eftersom jag har varit där så mycket. I Nora jobbade jag på ett ålderdomshem som hette Tullbacka, och lånade minnena därifrån till det öländska äldreboendet i mina romaner.

LindeNytt: ”Idag är du journalist och författare. Vad gjorde att du valde ett skrivande yrke?”
JOHAN: – På Lindeskolan hade jag inga tankar på att bli författare, det kändes inte möjligt. Men jag gillade alltid att skriva uppsatser, och uppsatserna blev ofta någon påhittad berättelse. Så jag blev journalist på olika tidningar och fortsatte skriva berättelser ibland som en hobby, och fick några publicerade. De utspelade sig ofta på Öland eftersom min mor kom därifrån och vi alltid var där på loven. Till slut efter många år fick jag klart en kriminalroman om Öland, Skumtimmen, som blev så pass populär att jag kan skriva på heltid nu.

LindeNytt: ”50-årsjubileet, vad betyder det för dig? Vilka tankar får du?”
JOHAN: – Lindeskolan känns plötsligt väldigt ny, eftersom jag och den är ungefär lika gamla. På den tiden när jag gick där som historielös tonåring trodde jag nog att skolan var mycket äldre, men det var ju faktiskt bara i början av skolans historia. Förra året tog min systerson Viktor studenten där, och då var jag tillbaka på skolan och tyckte att det var fint att den fanns kvar.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna

Publicerad 11 september 2015 klockan 10:11

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: På span efter kärlekskranka tuppar – orrspelen 2025 har börjat

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.

4 april 2025 klockan 19:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons




Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.

4 april 2025 klockan 15:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man gripen – misstänks ha misshandlat kvinna inför barn

En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin ...

bildspel Energier från andra sidan i fokus under paranormal afton

Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska ...

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio ...

Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola

Holkmästarna i Löa till SM-final – igen: ”Väldigt glada”

Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.

2 april 2025 klockan 10:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Privat

Till minne av Andreas Carlsson

Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.

1 april 2025 klockan 11:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
1 april 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha...
31 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i ...
28 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Bob Linger

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan

Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.

28 mars 2025 klockan 15:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.

28 mars 2025 klockan 13:27 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för ...

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken

Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i ...

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. ...

Pressbild. Foto: Magnus Pehrsson

Hejda centraliseringen i tid – NU!

INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

26 mars 2025 klockan 15:01 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Därför lyser det rött

Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett...

Framgångar för lokalt metalband: ”Häftig upplevelse”

Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet ...

Minus 100 miljoner blev noll: ”Inte läge att andas ut”

Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när ...

En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg

En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg. - Mannen var vaken och ...

TV: Se Saras film på lodjuret

I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland tr...

Skräcklopp i Gammelbo tog form när ”Draculas likvagn” hittades i byn

För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller lö...

Foto: Fredrik Norman

Efter förvirringen – åter tillåtet att elda trädgårdsavfall

Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.

24 mars 2025 klockan 09:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Misstänkt ”zombiekalv” har repat sig: ”Stora framsteg”
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle ...
21 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-21

2025-03-21

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-17

2025-03-17

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-05 03:10