Fotograf: Anders Wennersten

Lärarna var personligheter – underhållande och energiska

I vår serie om elever på Lindeskolan – sådana som gått på Lindeskolan – möter vi en man som skulle kunna kallas ölänning, göteborgare, Norabo, lindesbergare Han är deckarförfattare och journalist. Möt Johan Theorin.

Johan Theorin är född i och bor nu i Göteborg och Öland betyder mycket för honom. Havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Fotograf: Anders Wennersten
Johan Theorin är född i Göteborg och bor där idag. Öland betyder mycket för honom, havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Foto: Anders Wennersten

Skumtimmen, Sankta Psycho, Blodläge och Nattfåk är några av hans böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad – bl a av Deckarakademin – och debutromanen Skumtimmen från 2007 är filmad av Daniel Alfredson. Johan Theorin föddes i Göteborg och växte upp i Nora och på Öland. Det är också på Öland som många av hans böcker utspelar sig.
Han gick på Lindeskolan. LindeNytt har bett honom – som den skribent han är – besvara våra skriftliga frågor genom mejl och här kommer svaren rakt av – som han själv formulerat dem:

LindeNytt: ”Vilket är ditt starkaste minne från Lindeskolan?”
JOHAN: Kanske första skoldagen 1979 när rektor Ohlsson välkomnade alla nya elever och sa att vi visserligen hade valt gymnasiet frivilligt, men det spelade ingen roll för nu var vi fast där utan återvändo i tre år. Men han sa det på ett vänligare sätt. När jag satt fast där i aulan kändes tre år som en evighet, resten av mina tonår.

LindeNytt: ”Vad vill du glömma från gymnasietiden?”
JOHAN: – Jag har inga våldsamma trauman som jag vill förtränga. Någon lärare fick ett utbrott ibland, men vi blev snabbt vänner igen. Blodpuddingen i matsalen var hemsk, men den var nog inte värre än den i grundskolan.

LindeNytt: ”Ofta nog kan skolminnen vara anekdotiska – kommer du ihåg när… Har du några sådana?”
JOHAN: – Det är jättetrist, men jag kan inte minnas en enda bra anekdot. Det kan bero på att högstadieåren i Nora var så hemska, med mycket bråk och flera elever i min årskurs som dog i olika trafikolyckor, så efter det kändes gymnasiet mest som en fridfull semester. Dessutom hade vi både rektorn Ohlssons dotter Inger och studierektorn Högströms dotter Åsa i min klass, så vi kanske kände oss påpassade.

LindeNytt: ”Ibland brukar man minnas gamla lärare – goda minnen eller sådana man vill glömma. Hur är det för dig?”
JOHAN: Jag minns dem, allihop var olika personligheter. Sigurd Westerberg var en underhållande historielärare. Tom Saverud lärde mig den franska jag kan, vilket är kul eftersom mina romaner kommer ut i Frankrike nu. Göran B Walldén var skolans mycket energiske kurator, som drog igång olika projekt. Och min engelsklärare Eva B Magnusson tyckte också om att skriva och är poet nu.

LindeNytt: ”Du bodde i Nora. Idag – hade Örebro varit ett alternativ för dig?”
JOHAN: – Inte Örebro, men att bo i Lindesberg hade nog varit bättre än att pendla i tre år från Nora. Jag fick åka hem när skolan var slut och satt hundratals timmar på bussen genom granskogarna. Bussresorna var kul ibland, men det hade varit roligare att stanna kvar i Linde och kunna träffa fler klasskompisar på kvällarna.

LindeNytt: ”Vad tyckte du då om Lindesberg?”
JOHAN: – Att det kändes som Nora, bara litet större. För mig var som sagt Linde mest bara Lindeskolan. Jag hann nästan aldrig ned på stan innan lektionerna började eller bussen kom.

LindeNytt: ”Har du kontakt med gamla skolkompisar?”
JOHAN: – Jag är fortfarande vän med de som var bästa kompisarna på Lindeskolan, Mats Larsson och Ture Sjöberg. Andra från Lindetiden har tittat in när jag har signerat böcker i bokhandeln, vilket är kul. Men ingen i min gymnasieklass verkar gilla att blicka tillbaka för vi har aldrig haft någon återträff.

LindeNytt: ”Vad gjorde du utanför lektionstid?”
JOHAN: – Håltimmarna känns mest som ett stort hål … Vad gjorde vi egentligen? Vi spelade en del teater och filmade en förvirrad filmkomedi. Jag har också minnen av att sitta i en nedsjunken soffa i kafeterian, men på den tiden drack jag inte kaffe. Så vad gjorde jag?

LindeNytt: ”Varför gick du humanistisk linje?”
JOHAN: – Jag var intresserad av språk och helt usel på matte. Och så är jag humanist, i betydelsen att jag tror på alla människors lika värde.

LindeNytt:Vilka ämnen intresserade dig – vilka ville du helst slippa?”
JOHAN: – Matematik ville jag slippa, som sagt. Alla de andra hade jag inget emot, men tyvärr är nog tonåren inte den tid i livet när man är mest tänd på att studera. Det var inte jag i alla fall. I dag hade jag tyckt att det var helt fantastiskt att få läsa en massa böcker om historia och fysik och psykologi och prata om dem efteråt, men det tyckte jag inte då.

LindeNytt:Jag blir nyfiken – berätta om den förvirrade filmkomedin?”
JOHAN: – På min tid var Lindeskolan inte så kreativ. Det fanns ingen skoltidning eller närradio och årsboken var bara en samling klassfoton. Ville man producera något fick man göra det helt själv. Min vän Mats hade spelat in smalfilmer på högstadiet i Frövi och ville fortsätta med det på gymnasiet, så vi bildade ett filmteam för att göra en sorts thrillerkomedi och fick en liten budget från någon skolfond. Kuratorn Göran var vår producent, han stöttade alltid energiska elever. Tyvärr hade vi inget riktigt manus utan filmade ganska spontant olika vilda scener i olika vrår på skolan, till en långfilm som blev väldigt kort, högst en timme. Eftersom alla inblandade kom från olika ställen och vi bara kunde träffas på Lindeskolan var det bara där vi filmade. Jag har tyvärr inte filmen, den visades aldrig offentligt och ligger nog som ett bortglömt mästerverk på någon vind.

LindeNytt: ”Kan man hitta karaktärer eller miljöer i dina böcker, som du hämtat från Lindeskolan, Lindesberg eller Nora?”
JOHAN: – Absolut, inget kommer ur tomma intet. Men mina romanfigurer brukar vara en blandning av olika personer som jag har träffat, kanske en persons utseende blandat med någon annans humör och en tredjes livssyn. Så man får titta noga om man ska känna igen något. Jag har inte skrivit några historier i skolmiljö, men får jag en idé om kusliga händelser på en gymnasieskola så kommer den säkert att likna Lindeskolan eftersom jag har varit där så mycket. I Nora jobbade jag på ett ålderdomshem som hette Tullbacka, och lånade minnena därifrån till det öländska äldreboendet i mina romaner.

LindeNytt: ”Idag är du journalist och författare. Vad gjorde att du valde ett skrivande yrke?”
JOHAN: – På Lindeskolan hade jag inga tankar på att bli författare, det kändes inte möjligt. Men jag gillade alltid att skriva uppsatser, och uppsatserna blev ofta någon påhittad berättelse. Så jag blev journalist på olika tidningar och fortsatte skriva berättelser ibland som en hobby, och fick några publicerade. De utspelade sig ofta på Öland eftersom min mor kom därifrån och vi alltid var där på loven. Till slut efter många år fick jag klart en kriminalroman om Öland, Skumtimmen, som blev så pass populär att jag kan skriva på heltid nu.

LindeNytt: ”50-årsjubileet, vad betyder det för dig? Vilka tankar får du?”
JOHAN: – Lindeskolan känns plötsligt väldigt ny, eftersom jag och den är ungefär lika gamla. På den tiden när jag gick där som historielös tonåring trodde jag nog att skolan var mycket äldre, men det var ju faktiskt bara i början av skolans historia. Förra året tog min systerson Viktor studenten där, och då var jag tillbaka på skolan och tyckte att det var fint att den fanns kvar.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna

Publicerad 11 september 2015 klockan 10:11

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Arkivfoto: Fredrik Norman

Två ”kändisar” anhållna för grov stöld

Två män, den ene i 50-årsåldern och den andre i 35-årsåldern, greps i lördags misstänkta för grov stöld. Duon anhölls senare på samma grund.
– Det här är två för oss kända personer, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

13 juli 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår och ambulans till Vedevåg med anledning av en allvarlig olycka. En personbil hade blivit påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång.
– Två personer färdades i bilen, som hamnade i diket efter olyckan. Man klipper upp taket för att få ut dem, uppger Peter Persson, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

12 juli 2020 klockan 17:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta...

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Trångt på serveringar i Lindesberg – både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar

PRESSMEDDELANDE: Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del ställen har behövt ändra möbleringen för att hålla avstånd mellan gästerna. Men allt bygger på att alla tar sitt ansvar.

9 juli 2020 klockan 10:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten
Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!
INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan ...
8 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge under helgens stora loppis. Foto: Bergslagen.se

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer

Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg återkommer. Under kommande lördag och söndag är det nämligen dags för fyndsugna att plocka fram den dedikerade loppiskartan, då man kan välja och vraka bland prylar från mer än 80 säljare.

7 juli 2020 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i ...

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande...

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Annons


Motionsspåret runt Lindessjön är nu lättframkomligt igen. Foto: Camilla Lagerman

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår längs slingan Lindessjön runt. Redan samma eftermiddag började Samhällsbyggnad Bergslagen att röja upp längs den ca 7 kilometer långa motionsslingan och man beräknar att vara färdiga med arbetet under fredagen.

3 juli 2020 klockan 14:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

12 nya häktningsplatser till Lindesberg
Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det...
1 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger
INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september...
1 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-30

2020-06-30

2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-13 17:00