Julen står för dörren och vi går mot andra veckan i advent. Som sig bör tänds adventsljusstakarna i våra hus. Nedräkningen har börjat. Varje år inträffar dock mindre trevliga incidenter i samband med att vi tänder juleljusen i stugorna. Vissa mer allvarliga än andra. Räddningstjänsten går därför varje år ut med en varning till folket inför jul. De menar att man absolut inte ska avstå från att tända ljus, men man ska vara lite försiktig när man så gör. Och även välja rätt bland den uppsjö av ljusstakar som finns. I regel kan man säga att en ren ljusstake är den bästa. Alltså en anordning i kraftigt utförande (gärna metall eller kraftig porslin) som man inte utsmyckar med massor av brännbart material som mossor, plast m m. Som alltid varnas det lite extra för ljusstaken ”Snöbollen”. Den spricker lätt om den utsätts för stark värme. Tillverkarna glömde tydligen att man faktiskt använder den i samband med just stark värme från ett värmeljus. Övriga bra råd inför julen kan läsas nedan och även i senaste numret av Vår Kommun som går ut till hushållen denna vecka.
Räddningschef Zamo Kristenssons säkerhetstips inför julen:
*Skaffa en brandvarnare – den billigaste livförsäkring du kan ha. Se bara till att batterierna är fungerande.
*Använd inte mossa eller annat brännbart material i ljusstakarna.
*Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet.
*Använd inte glasljusstaken ”Snöbollen” den kan spricka av värmen från ljuset.
*Ha inte stearinljus, dukar och annat brännbart material på TVn.
Vid frågor om trygghet och säkerhet – kontakta räddningstjänsten på tel: 0581-815 00
INSÄNDARE/DEBATT: Den medborgargranskning under vinter, vår och in på sommaren som resulterat i den polisanmälan jag skickade för lite mer än tre veckor sedan har upptäckt flera mycket oroande saker. I denna artikel kommer jag skriva om några av dem. Varje för sig vore en egen skandal. Att alla dessa förekommer samtidigt är otroligt. Och kom ihåg, detta är inte ens allt som finns.
SMHI har på torsdagseftermiddagen gått ut med en gul varning inför fredagsdygnet. Varningen gäller för stora delar av Götaland och delar av västra och inre Svealand, där det lokalt kan bildas kraftiga regnskurar med inslag av åska.
En kvinna i 75-årsåldern har polisanmält att hon har utsatts för ett bedrägeri. Hon uppger för polisen att hon blev kontaktad av en för henne okänd gärningsperson, som lyckades lura till sig en större summa pengar.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
Det blev hårda fighter om medaljerna, när judo-EM för personer med Downs syndrom arrangerades i Lindesberg Arena under lördagen. Amanda Orrbo lyckades bli den enda svenska deltagaren som knep en av de ädlare valörerna, när hon fick med sig ett EM-silver hem.
– Det känns jättebra, jag är väldigt nöjd med mina matcher, säger hon till LindeNytt.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
Lördagen den 19 juli var det tänkt att Bergslagens Snabbaste skulle gå av stapeln på Linde Raceway, ett race som skulle bli det första att genomföras i Lindesberg på tre år. Nu ställs tävlingen in, då kommunen har lagat potthål på sträckan med oljegrus.
– Det är jättetråkigt, vi har en dialog med kommunen, men i det här fallet blev det en kommunikationsmiss, säger Peter Hayden.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.