Låt inte Vedevågs skola offras på effektiviseringens altare
INSÄNDARE: Lillemor Bodman (M) säger i P4 Örebro (17/3-25); ”Om man måste välja mellan undervisning och tegel, så måste ju undervisning vara det som är bäst för våra barn.” Vid första anblick kan det låta som en rimlig prioritering – att fokusera på undervisning snarare än skolbyggnader. Men Bodmans resonemang haltar rejält när det enda perspektiv man bör fokusera på är barnen, det som betonar individens känslomässiga och sociala utveckling.
Psykodynamiska teorier betonar vikten av trygga miljöer för barns utveckling. Skolan är inte bara en plats för kunskapsinhämtning – den är en del av barnets psykosociala miljö och en avgörande faktor för identitetsskapande, anknytning och känslomässig trygghet. Att flytta elever från en trygg, småskalig skolmiljö till en större och mer anonym enhet kan skapa osäkerhet och stress, vilket i sin tur påverkar inlärning och välmående negativt.
Den engelska barnläkaren Daniel Winnicott talade om ”den tillräckligt goda miljön” där barnet känner sig tryggt nog att utforska och utvecklas. För många elever är Vedevågsskolan just en sådan miljö – en plats där de känner sig sedda och bekräftade av vuxna de har nära relationer med. Att rycka upp dem och placera dem i en ny, större skola riskerar att skapa otrygghet och försämrad självkänsla, särskilt för de elever som redan har en sårbarhet för
psykisk ohälsa.
Martin Henriksson. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Barndomen består av olika utvecklingsstadier där känslan av trygghet och kompetens byggs upp gradvis. I en liten skola där relationerna mellan elever och lärare är starka, stärks denna känsla. Om eleverna tvingas in i en ny och större skolmiljö utan att själva ha valt det, kan det skapa känslor av hjälplöshet och identitetsförvirring – vilket i längden kan påverka både skolresultat och psykisk hälsa.
Så när Bodman hävdar att undervisningen är viktigare än ”tegel”, missar hon att själva skolmiljön – det fysiska rummet, de sociala relationerna och känslan av kontinuitet – är en grundläggande del av undervisningen. En skolbyggnad är inte bara en byggnad, utan en trygg bas där elever kan utvecklas både teoretiskt och emotionellt. Att rasera denna trygghet med centraliseringsbeslut i effektiviseringens namn är att bortse från barns verkliga behov.
Om vi verkligen vill prioritera barnens bästa, borde vi värna den skolmiljö som ger dem trygghet, kontinuitet och välmående – inte tvinga in dem i en anonym storskalighet där de riskerar att försvinna i mängden.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Under de senaste två veckorna så har det blivit många korta turer med bilen ute i skogarna. Jag har jobbat en hel del och då blir det oftast lite kortare turer, men det betyder inte att det blir sämre fotomöjligheter. I veckans krönika tänkte jag tänkte återberätta om tre sådana turer – som stod ut lite i mängden.
Bolaget Landinfra Energy planerar att söka tillstånd för en vindkraftpark vid Morskoga i Lindesberg. Totalt planeras som mest 20 vindkraftverk, med en maximal totalhöjd på 300 meter. Moderaterna i Lindesberg kommer dock att säga nej till fler vindkraftsetableringar i kommunen.
– Med de godkända etableringarna anser vi att Lindesbergs kommun tagit sitt ansvar i energiförsörjningsfrågan från vindkraft, säger man i ett pressmeddelande.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Den polis som på lördagen blev påkörd av en motocross i Guldsmedshyttan, vårdas fortfarande på sjukhus. Även den misstänkte, som körde MC:n, är kvar på sjukhuset. Detta uppgav polisen vid 14-tiden.
Polis påkörd av motocross – förd till sjukhus
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall...
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
Med påsken runt hörnet väntar en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns möjlighet att prova på allt från att göra eget papper av äggkartonger till att utmana vänner och släkt i ett fartfyllt rutschbanerace.
LindeNytt har sammanställt de aktiviteter som hittills kommit till vår kännedom.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.