INSÄNDARE: Jag började arbeta i Örebro läns landsting – Region Örebro Län – 1967 och gick i pension 2004. Jag hade förmånen att arbeta som läkare både vi Lasarettet i Lindesberg och Regionsjukhuset. Jag är nu i färd med det som populärt kalla ”döstädning”. Kartong efter kartong med handlingar köres till tippen och pressas i en container.
Under de 37 år jag var anställd tog jag del av 12 utredningar gällande förändringar i sjukvårdens organisation. Senare gjordes ytterligare en. De har haft lite olika namn och varit olika omfattande. Handlingarna har bevarats i mitt förråd. Nu är man sedan 3 år i färd med ännu en utredning. I princip således en ny genomgång var tredje till var fjärde år. Varje gång har de presenterats med en tro på att därefter skulle regionens verksamhet fungera bra och effektivt. Men det blev inte så. Snart fick man börja på ny kula.
Tjänstemännen och politikerna har alla varit både ambitiösa och kunniga. Men det har ändå inte gått. Förklaringen är den att sjukvården har en så differentierad verksamhet att den inte låter sig toppstyras. Folk insjuknar vid olika tider på året och olika tider på dygnet. Vädret varierar och med det olika möjligheter till transport. Olyckor inträffar oväntat. Epidemier kan slå hårt. Behovet av behandling varierar stort. Vårdens kvalitet är helt enkelt inte beroende av regionledningens organisationsförmåga utan på personalens kunnighet och arbetsglädje.
Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman
Standarden på vården är hög på alla regionens sjukvårdsanläggningar. Och personalen trivs med sitt arbete. Jag har hört det förut och jag ha frågat folk nu. Det finns dock några som har slutat i Lindesberg beroende på diskussionerna kring nedläggning. De behöver säkra sin och familjens levnadsvillkor.
År 1987 väcktes tanken på att lägga ner kirurgakuten i Lindesberg. Därav blev intet. Nu har debatten varit igång igen sedan 2019. Just nu är kirurgakuten igång dygnet om. Det är intressant att under 2024 togs rekordmånga besök om hand på akutmottagningen i Lindesberg. Kirurgkliniken hade 7376 besök vilket kan jämföras med 7046 år 2018. För medicinkliniken var det 7074 att jämföra med 6497 år 2018. Men regionledningen har en plan. Först ska kirurgakuten stängas nattetid. Sedan helt. Under tiden ska man utbilda en mängd allmänläkare så att dessa kan ta han om de kirurgpatienter som inte åker till Örebro eller Karlskoga. Det är inte möjligt.
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Jennie Einarsson
Det finns bara en vettig åtgärd som regionledningen kan vidtaga. Avsluta den nuvarande nedläggningsplanen helt. Det är inte visat att det ger någon besparing. Behåll vårdens kapacitet. Naturligtvis ska förändringar ske om ny forskning ger bättre möjligheter. Ge er ut i verksamheten och se hur den fungerar. Ge stöd till personalen. Den ska trivas. Den ska ha tillgång till kaffe vid pauser och att den erkänt goda lunchmaten i Lindesberg ska serveras i personalmatsalen. Om det behövs mer pengar får ni höja skatten och begränsa utbudet av privatvård liksom hyrpersonal.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...