INSÄNDARE: Jag började arbeta i Örebro läns landsting – Region Örebro Län – 1967 och gick i pension 2004. Jag hade förmånen att arbeta som läkare både vi Lasarettet i Lindesberg och Regionsjukhuset. Jag är nu i färd med det som populärt kalla ”döstädning”. Kartong efter kartong med handlingar köres till tippen och pressas i en container.
Under de 37 år jag var anställd tog jag del av 12 utredningar gällande förändringar i sjukvårdens organisation. Senare gjordes ytterligare en. De har haft lite olika namn och varit olika omfattande. Handlingarna har bevarats i mitt förråd. Nu är man sedan 3 år i färd med ännu en utredning. I princip således en ny genomgång var tredje till var fjärde år. Varje gång har de presenterats med en tro på att därefter skulle regionens verksamhet fungera bra och effektivt. Men det blev inte så. Snart fick man börja på ny kula.
Tjänstemännen och politikerna har alla varit både ambitiösa och kunniga. Men det har ändå inte gått. Förklaringen är den att sjukvården har en så differentierad verksamhet att den inte låter sig toppstyras. Folk insjuknar vid olika tider på året och olika tider på dygnet. Vädret varierar och med det olika möjligheter till transport. Olyckor inträffar oväntat. Epidemier kan slå hårt. Behovet av behandling varierar stort. Vårdens kvalitet är helt enkelt inte beroende av regionledningens organisationsförmåga utan på personalens kunnighet och arbetsglädje.
Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman
Standarden på vården är hög på alla regionens sjukvårdsanläggningar. Och personalen trivs med sitt arbete. Jag har hört det förut och jag ha frågat folk nu. Det finns dock några som har slutat i Lindesberg beroende på diskussionerna kring nedläggning. De behöver säkra sin och familjens levnadsvillkor.
År 1987 väcktes tanken på att lägga ner kirurgakuten i Lindesberg. Därav blev intet. Nu har debatten varit igång igen sedan 2019. Just nu är kirurgakuten igång dygnet om. Det är intressant att under 2024 togs rekordmånga besök om hand på akutmottagningen i Lindesberg. Kirurgkliniken hade 7376 besök vilket kan jämföras med 7046 år 2018. För medicinkliniken var det 7074 att jämföra med 6497 år 2018. Men regionledningen har en plan. Först ska kirurgakuten stängas nattetid. Sedan helt. Under tiden ska man utbilda en mängd allmänläkare så att dessa kan ta han om de kirurgpatienter som inte åker till Örebro eller Karlskoga. Det är inte möjligt.
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Jennie Einarsson
Det finns bara en vettig åtgärd som regionledningen kan vidtaga. Avsluta den nuvarande nedläggningsplanen helt. Det är inte visat att det ger någon besparing. Behåll vårdens kapacitet. Naturligtvis ska förändringar ske om ny forskning ger bättre möjligheter. Ge er ut i verksamheten och se hur den fungerar. Ge stöd till personalen. Den ska trivas. Den ska ha tillgång till kaffe vid pauser och att den erkänt goda lunchmaten i Lindesberg ska serveras i personalmatsalen. Om det behövs mer pengar får ni höja skatten och begränsa utbudet av privatvård liksom hyrpersonal.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den invasiva arten sjögull bekämpas vid Sjövallen i Frövi. Foto: Jennie Einarsson
Stora orangea dukar guppar på vattnet vid Sjövallen i Frövi. Här testas en ny metod för att bekämpa den invasiva arten sjögull – en flytbladsväxt som kan bilda så omfattande bestånd att det skapar problem för båttrafiken och hotar den biologiska mångfalden. David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län, är tillsammans med sina kollegor på plats för att flytta sektioner av dukarna och inleda bekämpning även från norr.
– Vi vill få bort sjögull helt från båthamnarna, så att man inte omedvetet sprider det vidare med båtarna, förklarar David.
En man i 35-årsåldern greps på söndagen misstänkt för grov misshandel och olaga hot. Brottsoffret är den misstänktes fru.
– Mannen lämnade bostaden och tog sig ut i skogen. Vi fick snart kännedom om att han hade hotat med att ta sitt eget liv. Då inleder vi en stor sökinsats i området runt Stadsskogen i Lindesberg för att hitta honom, berättar polisens vakthavande befäl, Jens auf der Heide.
Bolaget Landinfra Energy planerar att söka tillstånd för en vindkraftpark vid Morskoga i Lindesberg. Totalt planeras som mest 20 vindkraftverk, med en maximal totalhöjd på 300 meter. Moderaterna i Lindesberg kommer dock att säga nej till fler vindkraftsetableringar i kommunen.
– Med de godkända etableringarna anser vi att Lindesbergs kommun tagit sitt ansvar i energiförsörjningsfrågan från vindkraft, säger man i ett pressmeddelande.
Det närmar sig Valborgsmässoafton 30 april och på flera platser runt om i kommunen laddas det nu för ett traditionsenligt firande. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.
Trio fortsatt häktade för våldtäkt mot barn
De tre unga män i 20-årsåldern från Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, omhäktades under ...
Den polis som på lördagen blev påkörd av en motocross i Guldsmedshyttan, vårdas fortfarande på sjukhus. Även den misstänkte, som körde MC:n, är kvar på sjukhuset. Detta uppgav polisen vid 14-tiden.
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall ha avförts till sjukhus med ambulans, uppger polisens presstalesperson, Gabriel Henning.
– Skadeläget är fortfarande okänt för mig, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
FotoFredag: Det rör på sig…
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i ...