Leja Gruva – en fascinerande historia genom flera sekel

Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som från 1500-talet. Här finns fantastiska ruiner väl bevarade trots att det gått över 100 år sedan gruvan lades ner.
– Troligen beror det på att man direkt monterade ner allt maskineri och rev byggnaderna när gruvan lades ner. Det är inga byggnader som har stått kvar och rasat och rivit omkull något, därför står betongfundamenten ganska intakta, förklarar Magnus Jerlström från Kultur- och fritidsenheten som håller sin allra första visning av det spektakulära området. LindeNytt var med på plats för att ta del av de historiska berättelserna om gruvan och dess arbetare.

Belägen söder om Mårdshyttan invid Leja naturreservat ligger Leja koppargruva. Platsen som är belägen 215 meter över havet har väldigt speciella geologiska grundförutsättningarna som man brukar kalla för Sveriges största urbergskalkstråk som börjar vid sjön Älvlången i Nora kommun och sträcker sig upp till Stråssa. I närheten finns det flera andra brott bland annat ett stort dolomitbrott, och ett marmorbrott. I kanterna av det kalkrika området så är det inte ovanligt att man kan hitta de mer ädla metallerna.

Här har man brutit stora mängder kopparkis ända sedan 1500-talet tills gruvan slutligen lades ner 1919. Trots att gruvfältet existerat under många sekel så finns inte mycket dokumenterat. Magnus berättar att det varit minst sagt svårt att gräva fram material om platsen.

– Det finns två informationsskyltar här på området, egentligen är det den enda sammanfattande information som finns. Den i sin tur bygger på en bok som heter Sveriges ädlare malmer och bergverk från 1923, en klassiker som alla geologer och gruventusiaster fortfarande använder trots att den blir 100 år nästa år. Jag har även läst igenom gamla utgåvor från Bergslagernas tidning där det finns kortare notiser.

Håkan Drugge var en av deltagarna som var med på premiärvisningen av Leja koppargruva. Foto: Jennie EInarsson

Endast en intervju är gjord med någon som faktiskt har arbetat vid gruvan. Den gjordes av förre museichefen Lars Hagström 1983 med en man som var född 1895 och var således 88 år gammal. Hans namn var Karl Otto Jansson.

– Vissa saker från den intervjun var väldigt intressanta, Karl Otto var med när gruvan hade lagts ner och det får många bitar att falla på plats, berättar Magnus.

Magnus förklarar att det var Guldsmedshyttebruk som drev gruvverksamhet på området under de senare åren. De köpte gruvfältet 1906 eller 1907 av affärsmannen Karl Nilsson Fahlbeck och startade ett dotterbolag som hette Guldsmedshytte koppargruva.

– Man investerade en del i gruvan efter köpet men det var först 1915 som man bestämde sig för att verkligen dra igång verksamheten. Då hade första världskriget pågått ett halvår och tidningarna skrev om att det skulle uppstå kopparbrist i landet. Man gjorde det inte för att tjäna pengar utan för att framställa en mineral som vi behövde i Sverige.

I Anrikningsverket frånskildes kopparmalmen från det ofyndiga berget och maldes ner till kopparslig. Foto: Jennie Einarsson

Det var på den tiden ett eget litet samhälle där det bland de många byggnaderna på området även fanns en liten butik och ett trevånings ungkarlshotell. Ungefär 140 man arbetade här dygnet runt i treskift. Enligt Magnus så måste det ha varit en stor gruva på den tiden och dessutom väldigt modern med den tidens mått. Exempelvis så ersatte man fotogenmotorn och elektrifierade allting här. Elen drogs fram från Guldsmedshyttans egna kraftstation i Rockesholm vid Svartälven mellan Grythyttan och Karlskoga.

– Förutom alla gruvspel och kompressorer så hade man elbelysning, man kan se på gamla bilder att det satt glödlampor på de höga stolparna här. Det borde rimligtvis varit väldigt modernt på den tiden.

Bland allt material som Magnus sökt igenom för att hitta information om gruvan så snubblade han över en artikeln skriven för drygt 100 år sedan. 1918 var det nattfrost den 6 juli, vilket gjorde att potatisskörden spolierades totalt. Detta kom mycket överraskande då man hade haft en så ovanligt varm junimånad.

– Så vi vet vad som kommer nästa vecka!, skrattar Magnus och syftar på den sommar vi hittills upplevt med höga temperaturer under just juni månad.

De gamla fotografierna från området  illustrerar hur det en gång i tiden sett ut. Foto: Jennie Einarsson

I början av 1918 övertogs driften av Aktiebolaget Elektrolytverken som staten var delaktigt i, troligtvis för att tillgodose landets behov av koppar. Året därpå bestämde man sig för att lägga ner verksamheten och man rev gruvan mellan 1919-1920.

– Vi vet att Francis Thomas från aktiebolaget Lake Copper var spekulant på gruvutrustningen från Leja. Enligt intervjun med Karl Otto Jansson så plockades allt ner och skickades till Stora Strand, där det nog bara blev ståendes på ett gärde eftersom bolaget kort därefter gick i konkurs, kanske var det så, avslutar Magnus.

 

För dig som missade just denna visning vid Leja Gruva så finns det fler datum att följa med:

Lördag 2 juli kl. 11
Onsdag 10 augusti kl. 17
Lördag 13 augusti kl. 11

Visningen är kostnadsfri men man behöver föranmäla sig via mail till magnus.jerlstrom@lindesberg.se

 

 

Publicerad 1 juli 2022 klockan 10:50

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kjell Söderberg. Foto: Privat

Tre konkreta förslag att rädda Storåskolan i framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.

21 november 2024 klockan 09:43 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.

20 november 2024 klockan 12:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar d...

Lindesbergs kommun sviker de finska åldringarna!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland ...

Unik överenskommelse med barnen i fokus har signerats

I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två ...

Noah Deutschmann i sällskap med kultursekreterare Sara Sporre och kulturprofilen Stefan Jansson. Foto: Harmoni

Noah Deutschmann prisades: ”Orädd, målmedveten och driven allkonstnär”

Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.

18 november 2024 klockan 09:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kumla firar kvittering till 5-5 i den tredje periodens sista minut efter att Guldsmedshytte SK haft en säker tvåmålsledning. Två snabba mål för det gästande Kumla blev nyckeln till att åka hem med poäng. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Halv revansch för Guldsmedshytte SK som knep en poäng

Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.

15 november 2024 klockan 23:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för...
15 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Vintern är på G
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana vä...
15 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Verksamhetschefen bemöter ungdomarnas kritik mot skolan: ”Två bra skolor”
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen mö...
14 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Luna och Zacharias var inte imponerade efter onsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman

Ungdomarna efter stormötet: ”Mycket snack och lite verkstad”

Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.

14 november 2024 klockan 14:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbackas utspel under mötet: ”Tycker frågan ska ställas till media”

Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.

14 november 2024 klockan 11:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storå...

Akutens framtid i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de ...

bildspel Stort derbyfall för Linde Volley

Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det ...

Foto: Miljonlotteriet

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.

13 november 2024 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi "Energiklappen" vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala ...

Motorklubbens förhoppning: Race igen nästa sommar

Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 ...

Andreas föreläser om längtan efter att passa in

Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförä...

Medikus drar sig ur förhandlingarna om Storå vårdcentral

Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva ...

Varningen inför julhandeln på nätet: “Se upp för falska leveransbesked”

Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten p...

Till vissa tjänstemän i Lindesbergs kommun: Transparens eller fortsatt undanflykt?

INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stä...

Guldsmedshytte SK vände matchen mot Kungsör på 37 sekunder och belönades med tre nya poäng. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Guldsmedshytte SK vände till tredje raka

Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.

11 november 2024 klockan 11:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ren utklassning när LIF Lindesberg vinner med 16 mål
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett m...
11 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Per Erikssons dag satte guldkant på tillvaron hos Källgården
Fredagen blev en riktigt festdag för de boende på Källgården i Lindesberg. Tack vare ett bidrag från Per Erikssons stiftelse kunde personalen ...
8 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Att zooma eller inte zooma
När det kommer till utrustning så finns många alternativ för oss fotografer. Marknaden utvecklas hela tiden och jag känner personligen att ...
8 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-11-08

2024-11-07

2024-11-06

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-04

2024-11-03

2024-11-01

2024-11-01

2024-10-31

2024-10-30

2024-10-30

2024-10-29

2024-11-21 11:53