Lennart Hedberg är Lindesbergs nya utvecklingschef efter Åke Ström. Idag, måndag, gör han sin första arbetsdag i tjänsten.
Ja, det blev alltså Lennart Hedberg, tidigare museichef, som fick äran att styra skeppet fortsättningsvis. Den nya utvecklingsenheten är, som vi tidigare berättat, ett mycket mer omfattande koncept som bygger på att få saker och ting att hända i mycket högre grad. Klara riktlinjer, konkreta förslag och ett slutdatum för när det ska vara fixat.
Lennart Hedberg är mycket glad att han fått förtroendet att arbeta med, för kommunen, så viktiga frågor.
När det handlar om utvecklingsfrågor, då är folkets röst guld värd. Detta kommer den nya utvecklingsenheten ta vara på. Bland annat bildas nu en ekonomisk förening, en samverkan mellan kommunen, föreningsliv, näringsliv och organisationer. Redan från start är följande med i föreningen: Arvin Meritor, Bergslagens Sparbank, Egeryds, Företagarna i Lindesberg, LIF Lindesberg, Köpmannaföreningen, Lindesbergs lasarett, Lindlövens IF, Svenska kyrkan samt Vestas Casting. Här är man också väldigt tydlig med att bjuda in fler medlemmar.
Föreningens målinriktning är att såväl kläcka idéer som att utveckla dem till verklighet.
Idag gör alltså Lennart sin första dag. Vi träffar honom på enhetens kontorslandskap beläget mitt i centrum på Kristinavägen.
Ganska snart påpekar han att utvecklingsenheten har varit alldeles för ”okänt”, trots att det ligger så centralt.
-Det är många som inte har en aning om att vi befinner oss här, det måste bli ändring på det, säger han.
Och man märker snart den röda tråden: allt måste vara tydligare, mer konkret och inget ska ske bakom lykta dörrar. Öppenhet mot folket, det är en strävan Lennart har i sitt arbete.
-Vi måste vara öppna och samtidigt lyhörda för förslag. Det är oerhört viktigt att föra en dialog med invånarna och låta alla vara med och göra Lindesberg till en trevligare, vackrare och bättre plats att leva och bo på, förklarar Lennart.
En av de viktigare frågorna han gärna pekar på är ungdomarna.
-Här måste vi jobba ordentligt. En av idéerna är ett projekt vi kallar ”Ung i Lindesberg” där vi kommer låta ungdomar vara med och forma Lindesberg, säger Lennart.
Syftet med projektet är naturligtvis att försöka vända trenden, att vi tappar unga människor. Som det varit i många herrans år, så har befolkningen bara blivit äldre och äldre. Ungdomarna är framtiden.
-Det är inget unikt för Lindesberg, många kommuner kämpar med det här. Men det måste göras något åt det, det är dags nu. Det får inte låta så här: ”När jag gått klart skolan så drar jag härifrån direkt”.