Lennart Hedberg är Lindesbergs nya utvecklingschef efter Åke Ström. Idag, måndag, gör han sin första arbetsdag i tjänsten.
Ja, det blev alltså Lennart Hedberg, tidigare museichef, som fick äran att styra skeppet fortsättningsvis. Den nya utvecklingsenheten är, som vi tidigare berättat, ett mycket mer omfattande koncept som bygger på att få saker och ting att hända i mycket högre grad. Klara riktlinjer, konkreta förslag och ett slutdatum för när det ska vara fixat.
Lennart Hedberg är mycket glad att han fått förtroendet att arbeta med, för kommunen, så viktiga frågor.
När det handlar om utvecklingsfrågor, då är folkets röst guld värd. Detta kommer den nya utvecklingsenheten ta vara på. Bland annat bildas nu en ekonomisk förening, en samverkan mellan kommunen, föreningsliv, näringsliv och organisationer. Redan från start är följande med i föreningen: Arvin Meritor, Bergslagens Sparbank, Egeryds, Företagarna i Lindesberg, LIF Lindesberg, Köpmannaföreningen, Lindesbergs lasarett, Lindlövens IF, Svenska kyrkan samt Vestas Casting. Här är man också väldigt tydlig med att bjuda in fler medlemmar.
Föreningens målinriktning är att såväl kläcka idéer som att utveckla dem till verklighet.
Idag gör alltså Lennart sin första dag. Vi träffar honom på enhetens kontorslandskap beläget mitt i centrum på Kristinavägen.
Ganska snart påpekar han att utvecklingsenheten har varit alldeles för ”okänt”, trots att det ligger så centralt.
-Det är många som inte har en aning om att vi befinner oss här, det måste bli ändring på det, säger han.
Och man märker snart den röda tråden: allt måste vara tydligare, mer konkret och inget ska ske bakom lykta dörrar. Öppenhet mot folket, det är en strävan Lennart har i sitt arbete.
-Vi måste vara öppna och samtidigt lyhörda för förslag. Det är oerhört viktigt att föra en dialog med invånarna och låta alla vara med och göra Lindesberg till en trevligare, vackrare och bättre plats att leva och bo på, förklarar Lennart.
En av de viktigare frågorna han gärna pekar på är ungdomarna.
-Här måste vi jobba ordentligt. En av idéerna är ett projekt vi kallar ”Ung i Lindesberg” där vi kommer låta ungdomar vara med och forma Lindesberg, säger Lennart.
Syftet med projektet är naturligtvis att försöka vända trenden, att vi tappar unga människor. Som det varit i många herrans år, så har befolkningen bara blivit äldre och äldre. Ungdomarna är framtiden.
-Det är inget unikt för Lindesberg, många kommuner kämpar med det här. Men det måste göras något åt det, det är dags nu. Det får inte låta så här: ”När jag gått klart skolan så drar jag härifrån direkt”.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.