Lennart Hedberg är Lindesbergs nya utvecklingschef efter Åke Ström. Idag, måndag, gör han sin första arbetsdag i tjänsten.
Ja, det blev alltså Lennart Hedberg, tidigare museichef, som fick äran att styra skeppet fortsättningsvis. Den nya utvecklingsenheten är, som vi tidigare berättat, ett mycket mer omfattande koncept som bygger på att få saker och ting att hända i mycket högre grad. Klara riktlinjer, konkreta förslag och ett slutdatum för när det ska vara fixat.
Lennart Hedberg är mycket glad att han fått förtroendet att arbeta med, för kommunen, så viktiga frågor.
När det handlar om utvecklingsfrågor, då är folkets röst guld värd. Detta kommer den nya utvecklingsenheten ta vara på. Bland annat bildas nu en ekonomisk förening, en samverkan mellan kommunen, föreningsliv, näringsliv och organisationer. Redan från start är följande med i föreningen: Arvin Meritor, Bergslagens Sparbank, Egeryds, Företagarna i Lindesberg, LIF Lindesberg, Köpmannaföreningen, Lindesbergs lasarett, Lindlövens IF, Svenska kyrkan samt Vestas Casting. Här är man också väldigt tydlig med att bjuda in fler medlemmar.
Föreningens målinriktning är att såväl kläcka idéer som att utveckla dem till verklighet.
Idag gör alltså Lennart sin första dag. Vi träffar honom på enhetens kontorslandskap beläget mitt i centrum på Kristinavägen.
Ganska snart påpekar han att utvecklingsenheten har varit alldeles för ”okänt”, trots att det ligger så centralt.
-Det är många som inte har en aning om att vi befinner oss här, det måste bli ändring på det, säger han.
Och man märker snart den röda tråden: allt måste vara tydligare, mer konkret och inget ska ske bakom lykta dörrar. Öppenhet mot folket, det är en strävan Lennart har i sitt arbete.
-Vi måste vara öppna och samtidigt lyhörda för förslag. Det är oerhört viktigt att föra en dialog med invånarna och låta alla vara med och göra Lindesberg till en trevligare, vackrare och bättre plats att leva och bo på, förklarar Lennart.
En av de viktigare frågorna han gärna pekar på är ungdomarna.
-Här måste vi jobba ordentligt. En av idéerna är ett projekt vi kallar ”Ung i Lindesberg” där vi kommer låta ungdomar vara med och forma Lindesberg, säger Lennart.
Syftet med projektet är naturligtvis att försöka vända trenden, att vi tappar unga människor. Som det varit i många herrans år, så har befolkningen bara blivit äldre och äldre. Ungdomarna är framtiden.
-Det är inget unikt för Lindesberg, många kommuner kämpar med det här. Men det måste göras något åt det, det är dags nu. Det får inte låta så här: ”När jag gått klart skolan så drar jag härifrån direkt”.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.