Lidl tas emot med respekt från andra handlare

Igår kunde vi berätta att Lidl nu officiellt visat att de valt att etablera sig i Lindesberg. Matvarukedjan byggs ut i Sverige. Idag står sex butiker mer eller mindre färdiga, dock har det inte sagts när dessa ska öppnas. Närmast oss är det i Hallsberg en av de färdiga butikerna finns. I Lindesberg har arbetet precis påbörjats, två fastigheter som finns i området rivs just nu. Rivningsarbetet kommer att ta cirka en månad, sedan påbörjas marksaneringen och slutligen byggnationen av den nya butiken.

Ända sedan det först blev känt att matvarujätten Lidl hade tankar om att etablera sig i Lindesbergs kommun har spekulationer om hur andra butiker drabbas, och möjligen hur konsumenterna gynnas, varit ihärdiga. Men priskriget många pratar om är inte helt säkert att det kommer, menar Ulf Östlund på Konsum Extra i Lindesberg.
-De har ju sina lågprisvaror, alltså riktiga lågprisprodukter. Vi har ett helt annat sortiment, så jag tror att de som vanligtvis handlar sånt de alltid brukar göra kommer att fortsätta att göra så. Dessutom har inte Lidl samma sortiment och utbud av färskvaror som vi andra tillhandahåller våra kunder, säger Ulf Östlund.

Småbutiker drabbas hårdast
Ulf Östlund tror Lidls etablering kommer kännas av mest för mindre butiker, och speciellt för de mindre butikerna ute i småorterna.
-Personligen tror jag det är så. Men det är tyvärr en utveckling vi inte rår på. Den är nog ganska naturlig. Urbaniseringen är på både gott och ont. Med fler stora matbutiker blir stadskärnan mer attraktiv för handel och det betyder att det blir svårt att driva sin butik ute på mindre orter.

Respekt för Lidl
Ännu är det svårt att säga hur sortiment och utbud kommer att se ut i Lidls Lindesbergsbutik. Även på andra orter man etablerat sig under åren, har handeln ännu inte kommit igång. Butikerna står klara, men är alltså inte öppna ännu.
-Även om vi inte vet mer än att Lidl står för lågpris och sådana produkter, så är det klart att vi har respekt för dem. Men ändå tror jag inte vi kommer att se något priskrig mellan Lidl och andra butiker. Sortimenten skiljer sig så mycket, så det är inte något vi ser som troligt att så kommer att ske, kommenterar Ulf.

Mejk: ”Det gagnar nog staden i det stora hela”
På lågprisvaruhuset Mejk ser man idag Lidl som något positivt för Lindesberg. Det gagnar nog staden och kommunen i det stora hela, säger Magnus Krantz.
-Det är svårt att veta hur vi kommer att påverkas. Jag vet för lite om Lidl helt enkelt. Med det lilla jag känner till tror jag att vi kan få svårt att sälja våra livsmedel, men det är ingen jätteförlust för oss om det skulle bli så. Det är faktiskt bara ca 10 procent av försäljningen som är livsmedelsvaror. Tar Lidl vår del av den kakan så hittar vi på något annat område att täcka upp med helt enkelt, säger Magnus.
Vidare går tankarna framåt i tiden:
-Kanske är det så att vi får se fler av de som idag veckohandlar i Örebro istället handlar på hemmaplan om nu Lidl är så pass bra. Då är det ju väldigt bra för oss alla. Sedan kan det möjligtvis locka fler att bo i Lindesberg när handelsutbudet växer.

Kännbar start
När Lidl slår upp portarna kommer det troligtvis att kännas för alla butikerna. Det menar Pierre Wester på ICA Supermarket (Lindehallen).
-Det blir nog lite kännbart precis vid starten, alla kommer att tappa lite i början, men med tiden tror jag inte att Lidl kommer påverka oss negativt. Vi skiljer oss så mycket från deras koncept att vi inte lockar samma typ av kunder. Därför tror jag inte heller att ett priskrig i jakt på kunderna är något vi kommer att få se.
-Själv tror jag faktiskt att Lidl kan tillföra en hel del för staden. De antal miljoner som går till storbutikerna i Örebro kanske till viss del går till oss i kommunen istället, om fler väljer att handla i Lindesberg. Då är det bara positivt och något vi alla vinner på i längden.

För den som bemästrar det tyska språket finns mer att läsa om Lidl på följande länk: klicka här>>

Publicerad 25 april 2003 klockan 14:28

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-04-23 08:00