Linda Fintling (t.h.) bjuder upp till dans på Willboda gård. På plats finns även gårdsägarna Björn Tångeberg (t.v.) och Malin Burbeck (mitten). Foto: Timmy Lundegård
Linda och Mia bjuder upp till 1800-talsdans
Till helgen ges chansen att testa på 1800-talsdans. Då bjuder nämligen Jane Austen-älskarna Linda Fintling, tillsammans med syster Mia, upp till dans på Willboda gård. Systrarna hoppas på en trivsam och rolig söndagseftermiddag, där empirtiden sätts i fokus.
– Det är bara kul att få lära ut och att få prova på, säger Linda.
På söndag bjuder Linda Fintling och hennes syster Mia upp till dans ute vid Willboda gård i Spannarboda. Arrangemanget är 1800-talsinspirerat, där Linda själv dyker upp i en egensydd klänning, medan danserna är som hämtade ur en Jane Austen-film. En stor favoritgenre hos arrangören.
– Jag har alltid älskat Jane Austen. Framförallt filmerna, det är filmer som jag alltid återvänder till. Varje gång som jag är sjuk så går de på repeat, jag tröttnar aldrig. Det är nog kombinationen av den historiska kontexten och dialogen blandat med de vackra miljöerna och vackra kläderna. Det är något väldigt vackert i filmerna som jag gillar.
Linda kommer i en egensydd klänning med inspiration från 1800-talet. Foto: Timmy Lundegård
Till söndagen så kommer arrangörerna iklädda egensydda kläder som är inspirerade från just 1800-talet. Precis som Linda så kommer det dessutom någon enstaka deltagare med egensydd klänning från samma era. Man är däremot tydlig med att det inte finns något dresscode-krav från de gästande.
– Det är absolut inget krav att man ska ha tidsenliga kläder, man får komma i vilka kläder man tycker passar. Det är bara kul att få lära ut och att få prova på. Att dansa ihop är ett otroligt sätt att umgås. Det blir väldigt trivsamt och lättsamt, berättar Linda som välkomnar alla oavsett grundkunskaper.
– Det är mestadels långdanser. Det är inga komplicerade danser och de flesta tycker att det är väldigt kul. Man har sin egna partner som man står mittemot på ett långt led, så det blir som ett långt led med par. Därifrån så följer man några bestämda mönster, dansstegen återkommer i de flesta danserna men de är koreograferade utifrån musikstycken. Säger man exempelvis ”hole in the wall” så är det en speciell melodi och ett speciellt dansmönster till det stycket.
Idéen till att prova på 1800-tals dans sträcker sig nio år tillbaka. Då hade Lindas syster Mia bjudit med henne till en aktivitet i Stockholm, där hon överraskade sin syster med en picknick som arrangerades av Empirsällskapet. Helgen följdes upp med dans på ett slott i huvudstaden, där syster Mia även hade ordnat med passande klänningar.
Linda och Malin testar några dansrörelser. Foto: Timmy Lundegård
Resan som började som en överraskning har nu blivit en årlig utflykt för de båda systrarna, som nu även har med sig både släktingar och väninnor. För att komma förberedda så måste dansstegen sitta och 1800-talsdanserna går inte att öva, när man bara är två till fyra personer.
Detta gav systrarna idén att bjuda in till dans på sina hemorter. Ett dansarrangemang gjordes i Nora under månaden medan den andra görs på söndag i Spannarboda, även om Linda själv bor i grannbygden Grönbo.
– Det är nära nog, skrattar Linda.
För de som vill prova på 1800-talsdans så är man välkomna till Willboda gård mellan Spannarboda och Pilkrog på söndag 23:e juli kl. 14.00.
Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.
Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson
Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.
Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.
Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...