PRESSMEDDELANDE: Solhagen i Torphyttan, Örebro läns största markförlagda solpark, togs i drift i början av sommaren. När Linde energi summerar juli och augusti kan det kommunägda bolaget konstatera att Solhagen redan levererat 150 000 kilowattimmar hållbar solel.
– Juli var en testmånad där Solhagen ingick i vår normala produktionsmix, men från och med augusti levererar vi hållbar solel från fårhagen i Torphyttan till våra kunder, meddelar Peter Ström, Chef Elproduktion på Linde energi.
Linde energi erbjuder sina kunder ett nytt sätt att få solel genom att abonnera på solpaneler i Solhagen. I dagsläget är drygt hälften av de 1 400 panelerna uthyrda.
– Vi är överväldigade och ödmjuka inför att så många av våra kunder vill vara med på tåget och satsa på lokalproducerad solenergi. Linde energi har som elproducent ett större ansvar än att bara leverera el, då är det glädjande att se att även våra kunder vill vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle, fortsätter Ström.
Sol till alla – en rättvisefråga
Att abonnera på solpaneler är ett utmärkt alternativ till en egen solcellsanläggning, då det ger alla möjlighet att satsa på solel.
– Tidigare har endast den som ägt en fastighet med möjlighet att installera en solanläggning på sitt tak kunnat satsa på solel. Nu har vi öppnat dörren för en helt ny lösning, som gör det möjligt för alla att satsa på solen som energikälla, säger Joakim Johansson, affärsområdeschef El på Linde energi.
– Vi gör det rent utsagt enkelt för våra kunder att satsa på lokal- och förnybar elproduktion, samtidigt som de bidrar till en hållbar framtid, avrundar Johansson.
Följ produktionen i Solhagen
På lindeenergi.se uppdateras var 15:e minut siffrorna för produktionen i Solhagen. Där presenteras antalet kilowattimmar som produceras den aktuella dagen, totalt den aktuella månaden och totalt sedan solparken togs i drift.
Detta är Solhagen i Torphyttan
Solhagen i Torphyttan är Örebro läns största markförlagda solpark. Solparken ligger i en fårhage, invid riksväg 50 i höjd med Torphyttan. Solhagen är till ytan stor som en fotbollsplan. De drygt 1 400 solpanelerna beräknas kunna producera cirka 500 000 kilowattimmar per år. Det räcker för att förse 100 typhushåll med hushållsel varje år.
Invigning: hösten 2020
Maximal eleffekt: 500 kW
Bedömd årlig elproduktion: 500 MWh (=500 000 kWh)
Markyta: 0,8 hektar
Bedömd livslängd: 30 år
Läs mer om Solhagen i Torphyttan och solabonnemang på lindeenergi.se.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer för att minska smittspridning av covid-19. Rekommendationerna gäller från och med den 1 april till den 12 maj.