I slutet av september koras den svenska mästaren i professionell matlagning, när Årets Kock 2018 avgörs. En av de tävlande kockarna är Anders Johnsson som härstammar från Lindesberg.
Årets Kock avgörs i år för 35:e gången i ordningen, och avslutas med en storslagen final i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Priset som de deltagande kockarna tävlar om är titeln Årets Kock 2018 och äran, samt en prissumma om 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.
En av kockarna som lyckats ta sig vidare i tävlingen är Anders Johnsson, som är född och uppvuxen i Lindesberg där han studerade vid Hotell- och Restaurangprogrammet på Lindeskolan.
Efter studenten tog hans kulinariska begåvning honom ut i världen, där han har arbetat på restauranger i både Thailand och Norge, men även på svensk mark, bland annat i fjällen och på Gotland. Numera är han bosatt strax utanför Örebro tillsammans med sin familj, och nu är siktet inställt på att ta sig långt i Årets Kock.
– Jag var med för två år sedan, men då åkte jag ut i semifinalen. I år är det tuffare, de har ändrat reglerna en del, men det ska bli väldigt roligt, förklarar Anders och fortsätter:
– Vi fick kvala in genom att skicka in bild och recept på en valfri rätt, och juryn verkade gilla min rätt eftersom jag gick vidare.
Totalt är det 32 kockar från hela landet som har tagit sig vidare till kvalificeringstävlingen som går av stapeln 19-20 juni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Därifrån går endast 8 kockar vidare till den stora finalen.
Vad lagar du helst för mat, vad är du bäst på?
– Grönsaker! Jag utgår alltid från grönsaker i säsong och därefter adderar jag kött, fisk eller fågel, om det behövs, så jag gör lite bakvänt mot många andra. Jag tycker att det är roligare, godare och nyttigare, och man får en bra variation. Kort och gott kan man säga ärlig och smakrik mat i säsong, avslutar Anders glatt.
Med anledning av de fruktansvärda händelserna på Campus Risbergska i Örebro igår, tisdag, meddelar Lindesbergs församling att man håller öppet under onsdagen. Fram till klockan 18.00 är alla välkomna till Församlingshemmet i Lindesberg, där det finns samtalsstöd och möjlighet att tända ljus.
– Vi som kyrka är vana vid och bra på att möta människor i sorg. Det är en del av vårt uppdrag i sådana här lägen, säger Matilda Hedrén, kyrkoherde.
Efter tisdagens skjutning vid Campus Risbergska i Örebro, där ett tiotal personer omkom, beslutade Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg att personal från elevhälsan ska finnas på plats vid kommunens samtliga skolor och förskolor under onsdagen för att fånga upp elever som har behov av att prata.
En man i 25-årsåldern blev under natten till söndag stoppad av en polispatrull sedan han framfört en personbil i mycket hög hastighet på 30-väg i centrala Lindesberg. Detta skall ha skett i polisens närvaro.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Den 1-2 mars är det dags för årets upplaga av Lindesbergs kommuns största kulturevenemang – Vinterspår. 140 utställare medverkar på 31 platser som är utmärkta på Vinterspårs karta, från Ramsberg i norr till Fellingsbro i söder. Här kan besökarna uppleva allt från fotografi, musik, trähantverk och måleri till konst skapad av gamla mjölkkartonger.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall. Enligt prognosen kan det lokalt ge upp emot 15 centimeter på kort tid, främst i den norra länsdelen.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.