Genrebild. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindeläkare: ”Löften sveks 2018! Löften sviks 2022? Höstens regionval.”

INSÄNDARE/DEBATT: Den 11 september i år är det val till riksdag, regioner och kommuner. Alltsedan det förra valet 2018 har Primärjouren i kirurgi vid Lasarettet i Lindesberg rönt stor uppmärksamhet. Alla partier hade före det valet skriftligen redogjort för den vård de ville se i framtiden. Vi vill kortfattat redogöra för vad partierna, gällande Lindesberg, lovade inför valet 2018 och hur de förvaltat sina löften.

Vallöften
Liberalerna skrev: ”För att kunna erbjuda dig trygg vård, nära dig, ska Lindesbergs lasarett fortsätta vara ett akutsjukhus. Då behövs: Jourhavande läkare i medicin, kirurgi och narkos, dygnet runt, året om.”

Vänsterpartiet skrev:
”Utgångspunkten för Vänsterpartiets politik är tydlig, tre fullvärdiga akutsjukhus i Region Örebro län. Karlskoga och Lindesbergs lasarett är viktiga delar i länets vårdverksamhet, därför vill vi fortsätta satsa och utveckla Karlskoga och Lindesbergs lasarett till två länssjukhus till gagn för alla invånare i länet.”

Centerns oppositionsråd skrev:
”Varje gång jag uttalar mig om Karlskoga och Linde påpekar jag att båda ska förbli akutsjukhus med öppet dygnet runt. Det var Centerpartiet som räddade nattöppet på Linde vid ett möte med Regionstyrelsen.”

Moderaterna skrev:
”Det är viktigt att både Karlskoga och Lindesbergs sjukhus fortsatt är välfungerande akutsjukhus.”

Miljöpartiet skrev:
”Alla partier i regionen stöder att våra tre sjukhus ska vara fullvärdiga sjukhus med akutvård.”

Socialdemokraterna skrev:
”i såväl i Lindesberg som Karlskoga och Örebro ska finnas akutmottagning öppen dygnet runt, året runt med allt vad det innebär i form av resurser och specialister.”

Grusade förhoppningar
Vi valde att 2018 tolka löftena positivt. Alla partier ville ha kvar Lindesbergs lasarett utan inskränkningar i utbudet av vård. Men den förhoppningen grusades ett år senare. Vid möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden delgavs delegaterna den uppfattningen att underläkarna, som är primärjour i kirurgi vid Akutmottagningen i Lindesberg, som enda arbetsinsats gjorde 26 operationer år 2018. Det var inte sant. De gjorde ingen sådan operation. Det ingick inte i deras arbetsuppgifter. Operationerna gjordes av de färdigutbildade specialisterna i kirurgi som tjänstgjorde som vad man kallar bakjour. Operationerna gjordes på den centrala operationsavdelningen och således inte på akutmottagningen.
Men 2019 skulle det sparas. Eftersom nämndens ledamöter trodde på informationen de fått så var det av ekonomiska skäl fullt rimligt att kirurgernas nattjour drogs in.

Men primärjouren har andra arbetsuppgifter. De sköter dels inneliggande patienter, dels tar de hand om personer som söker på akutmottagningen. Dessa var år 2018 13 543 stycken varav kirurgen skötte 7046, 549 fler än medicinjouren.
En ledande regionpolitiker har flera gånger påpekat att den dominerande mängden patienter som kommer till akutmottagningen nattetid tas om hand av medicinjouren. Grunden för påståendet är att statistiken visade att kirurgjouren nattetid behandlade två patienter färre per vecka än medicinaren. Skillnaden är, som vi ser den, minimal.

Men när regionens ledning drog in kirurgakuten nattetid kom det protester. I ett försök att återfå befolkningens förtroende har landstingsledningen senare återskapat primärjourslinjen för kirurgkliniken. Den bemannas av ortoped- och kirurgkliniken. Bemanning av legitimerad läkare är ett delat ansvar mellan kirurg- ortoped- och medicinkliniken.

För att visa på hur likställda våra tre sjukhus är har våra regionråd skapat begreppet ”Tre sjukhus – ett uppdrag.” Men helt lika får de inte vara. ”I Lindesberg får man endast åtgärda enklare kirurgiska och ortopediska åkommor” enligt regionråden. Men ledningen har lyckats i sina intentioner. ”I folkmun” har nu Lasarettet i Lindesberg räddats.

Nära vård
Vi började tjänstgöra i Örebro läns landsting på 1960- respektive 1970-talen. Sedan dess har det gjorts omkring 15 utredningar av olika slag för att skapa en än bättre sjukvård inom vårt landsting/vår region. 2014 skrevs det i en utredningsrapport om Närsjukvård. Begreppet har varit svårt att definiera och begränsa. Hembesök har alltid förekommit. 2021 skrev tre ledande regionråd om en vård som kommer närmare patienten. ”Min gamla farmor som tidigare behövde åka till akuten för sår på benet får nu i stället besök av sjuksköterska hem till sig.” Det är bra men hembesök har, som sagts, gjorts förr.

Nya vallöften
Årligen görs en landsomfattande enkät där patienterna får föra fram sina åsikter om det sjukhus där de varit inlagda för sluten vård. Man mäter i sju dimensioner. Då man 2018 vägde samman dessa framträdde Lindesbergs lasarett som det mest uppskattade i landet. Men trots detta utmärkta resultat stängdes halva akutmottagningen i Lindesberg nattetid. Nu är det nytt val 2022. De olika partierna är snart klara med vilka namn de kommer att ha på årets valsedlar. Det är intressant att redan nu få veta hur de nominerade ser på den framtida vården.

Vi förväntar oss att alla partier som vallöfte i regionvalet lovar att återställa sjukhusets standard som det var 2018. Det inbegriper ett fint samarbete med såväl primärvården som de andra två sjukhusen. De politiker som ställer upp i kommunvalet måste inse att när de ska arbeta för ett bättre näringslivsklimat, vilket är nödvändigt, så är sjukvården en del i näringslivet. Det duger inte att, som nu, säga den är regionpolitikernas ansvar. Återigen är det samarbete som gäller.

Vi vill sluta med ett citat som sägs ha kommit från Astrid Lindgren: ”När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom.”

Ingemar Engstrand och Peter Jilke
Läkare i Lindesberg

Publicerad 17 mars 2022 klockan 08:08

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) med platschef Markus Andréasson. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen uppvaktade Meritor: ”50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen”

Det har gått 50 år sedan Volvo Bakaxlar etablerade sig i Lindesberg, en satsning som från början beräknades generera omkring 300 nya arbetstillfällen i kommunen. Numera sysselsätter man ett tusental arbetare i fabriken, något som bidragit till att Lindesberg idag är en stark industriort. Med anledning av detta uppvaktade kommunstyrelsen på torsdagen Meritor/Cummins med blomster och presenter.
– Det här är 50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen, sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

1 december 2022 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Fredrik Norman

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som kontaktat ”kunden” utger sig arbeta för den lokala VVS-firman Lindesbergs VVS/EL – vilket inte alls stämmer. Nu varnar man därför för den bedragare som utger sig representera företaget.
– Vi kontaktar aldrig våra kunder via telefon på det här sättet, är man i behov av att rensa avloppet så är det alltid kunden som tar kontakt med oss, förklarar Kim Nydén, VD för Lindesbergs VVS.

1 december 2022 klockan 13:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på ...

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig ...

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar ...

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sandra Gustafsson, Susanne Eriksson, Annelie Anderbert och Roger Pettersson utanför den nya butikslokalen på Bandygatan 3. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl renovering har Annelie Anderbert och Daniel Eriksson från Skyddsgrossisten tillsammans med nära och kära lyckats förvandla byggnaden till en unik butikslokal med rymd och stor yta.
– Under två månaders tid har vi skruvat, snickrat och spacklat, och nu är den äntligen klar. Här trivs vi jättebra, det är stort och rymligt så summa summarum blev det här mycket bättre, berättar Annelie.

28 november 2022 klockan 12:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka
LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff ...
27 november 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök
Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han...
25 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd
I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i ...
25 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Joyce DiDonato, Renée Fleming och Kelli O´hara gestaltar tre kvinnor i operaversionen av Timmarna. Foto: Folkets Hus och Parker.

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera – i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan Lindesbergs Filmstudio och Lindesbergs kommun.

25 november 2022 klockan 10:01 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ha gått till attack mot en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg. Den misstänkte skall ha riktat hugg med ett vasst föremål mot kvinnan.
– Hon har skadats, men det handlar inte om livshotande skador, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 november 2022 klockan 17:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen...

Annons

Christoffer Wilhelmsson och Christer Pilblad från KulturFöreningen Hillstreet. Foto: Jennie Einarsson

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande musikfesten. Under helgen kommer en mängd lokala och regionala band att äntra scenen på Kulturhuset Hillstreet i Lindesberg.
– Vi spänner över hela registret i år tycker jag, det blir allt från 80-tals synth-pop till hårdare rock, punk och även goth. Något för alla helt enkelt, berättar Christer Pilblad från kulturföreningen Hillstreet.

22 november 2022 klockan 17:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha ...

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. ...

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske g...

Ritning av PE Teknik & Arkitektur

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det planerat att de totalt 26 lägenheterna ska stå färdiga för inflytt, men innan dess är det mycket som ska göras för att de gamla klassrummen ska bli hemtrevliga.
– Det blir en total ombyggnation, som kommer kräva cirka 10 000 byggtimmar, säger Per Sander på Lindesbergs Fastigheter.

17 november 2022 klockan 10:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”
Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och utbildningsnämndens pedagogiska pris för 2022. I år var ...
16 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar
Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av teknik från företaget Chargenode lanserat en ny typ av ...
16 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare
Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin ...
15 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

2022-11-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-01 20:11