2018 är snart till ända, ett år med många upp- och nedgångar och en hel del kriser – precis som det brukar vara, men vad minns man egentligen från det gångna året? LindeNytt sammanställer här nyhetsåret som gått i en årskrönika.
Oboyen tog slut och hyllorna gapade tomma i brist på det älskade chokladpulvret. Med den ovanligt heta sommaren kom också foderkrisen som ett brev på posten, och det varnades för att priset på både öl och bröd skulle skjuta i höjden. Ännu en effekt av torkan var att kolsyran tog slut och hela Europa stod inför en läskkris, mitt under fotbolls-VM. Årets största kris måste ändå vara den rådande regeringskrisen, när den får ett slut är det bara de i Sveriges största sandlåda som vet.
Även på hemmaplan haglade kriserna tätt, året inleddes med den sedvanliga snökrisen, om än något lindrigare än tidigare år. Stora snömängder föll på kort tid, och snöröjarna arbetade febrilt med att forsla bort den – för att göra plats åt ännu mer snö.
Strax därefter fick en annan kris sin upplösning, nämligen den hett omdebatterade stängningen av plankorsningen vid Lidl i centrala Lindesberg. Den 19 januari kom ett för många efterlängtat beslut, att korsningen får leva kvar och därmed fick Trafikverket leta en ny plats för att genomföra sitt dubbelspår.
I februari blev det betydligt trevligare, när Lindesbergs egen Martin Almgren för första gången ställde upp i Melodifestivalen, och många nervösa ortsbor bet nog sönder sina stackars fingrar i undran över hur detta skulle gå. Det gick bra för den forne Idolvinnaren, som tog sig direkt till final, där han sedan slutade på en mycket hedrande åttondeplats.
I mars blossade den bitvis mycket infekterade lasarettskrisen upp, när omorganisationens effekter och avsikter ifrågasattes av såväl personal på sjukhuset som representanter från näringslivet. En lång rad insändare och debattartiklar skrevs i ämnet och Lindesbergs lasaretts framtid som akutsjukhus ifrågasattes likaså. Lasarettskrisen blev en långdragen historia och fortsatte även under april, och därefter en bra bit in på året.
I april var det dags för den årliga Capricen under regi av Manskören Harmoni, och visst var det harmoni i Lindesberg Arena när Tommy Körberg sjöng som aldrig förr inför tusentals Lindesbergare. Den hemliga gästen var ingen mindre än musikaldrottningen Gunilla Backman, och även Martin Almgren gjorde ett kort gästspel till publikens stora förtjusning.
Under maj gjorde värmen och torkan entré på riktigt, och därmed var brandkrisen ett faktum. Skogsbränder av olika omfattning blossade upp på flera platser runtom i kommunen, och Länsstyrelsen beslutade om totalt eldningsförbud, mitt i grillsäsongen. Ett beslut som stod sig långt in på sommaren skulle det visa sig.
Juni månad bjöd på fortsatt torrt och varmt väder, och nu hamnade plötsligt kommunens politiker i fokus igen, eller närmare bestämt kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Årets lönekris handlade om kommundirektörens höga lön, som ett flertal politiker ansåg vara alldeles för hög.
I juli upplevde vi en av de varmaste somrarna i mannaminne, och Lindesbergs uteserveringar var fyllda till bredden av ortsbor som ville följa Sveriges fotbollskris från en lokal storbildsskärm. Efter en blytung förlust mot Tyskland i slutsekunderna såg det mörkt ut för vidare spel, och nationen var i djup kris. Rasistbråk och kärleksförklaringar följde, och Sverige tog sig hela vägen till en välförtjänt kvartsfinal. Inte illa pinkat av ett litet land i norr.
Under augusti var det dags för politikerna att slutspurta inför valet, och det stektes valfläsk till höger och vänster runtom i kommunen. Valaffischer och skyltar vandaliserades, och valrörelsen 2018 innebar betydligt fler och hårdare angrepp mot partiets valmaterial på olika platser i Lindesberg än tidigare.
September var månaden då i princip allt i hela landet kretsade kring politik och valet, och på hemmaplan var det inget undantag. Socialdemokraterna i Lindesberg gjorde ett katastrofval och tappade hela 7,2 procentenheter, mest av alla kommunala partier. Nu började arbetet med att rädda valkrisen och på något sätt komma fram till ett sätt att styra Lindesbergs kommun.
I oktober dök biokrisen upp, då den privatägda biografen Yankee Theater i Frövi menade att Lindesbergs kommun bedrev en snedvriden konkurrens, och i samma veva bestämde sig Tillväxtutskottet för att ta upp frågan om hur Lindesbergs biograf skulle drivas i framtiden. Namninsamlingar skrevs under för att rädda Folkan från klorna på en privat aktör, men hur framtiden ser ut vet vi först på andra sidan årsskiftet.
November och december bjöd på årets allra hetaste debatt, den mycket omtalade skolkrisen. Barn- och utbildningsnämnden föreslog att skolorna i Rockhammar och Ramsberg skulle läggas ned, samt att Vedevågs skola skulle förlora mellanstadiet. Detta fick byborna att gå man ur huse för att kraftsamla, och stormöten hölls där politikerna fick svara på svidande kritik. Vid kommunfullmäktige den 12 december återremitterades dock frågan om skolorna i Ramsberg och Rockhammar, medan Vedevåg förlorade halva sin skola. Den frågan är dock överklagad till Förvaltningsrätten, och därmed fortsätter skolkrisen en bit in på det nya året.
LindeNytt vill härmed tacka alla läsare som på ett sådant engagerat sätt läst och kommenterat våra artiklar, debatterat och flitigt skrivit insändare under året. Vi vill självfallet också tacka alla våra annonsörer som gjort vårt arbete möjligt, och vi hoppas att ni är med oss lika engagerat även nästa år.
Gott Nytt År!