Tänk att ogiltiga gamla sedlar från 1946 fortfarande kan göra nytta – för Världens barn. 2755 ”gamla kronor” – det var vad årets insamlare i Lindesberg fick in. Genom ett avtal med Riksbanken är gamla sedlar fortfarande giltiga med det belopp som är tryckt på – och det går bra att året ut lämna i bössor, t.ex. på Röda Korset.
Pengarna till Världens Barn-insamlingen kom också i år via många olika vägar. Totalt 290 197 kr samlades in fram till den senaste helgen. 50 393 kr kom genom Erikshjälpens försäljning. Konserten 29 september gav 14 960 kr. Lindesbergare swishade 7 177 kr, via P4 kom 9 548 kr.
De riktigt stora summorna bidrar skolorna med. Fröviskolan springer liksom tidigare år sponsrade lopp – i höst blev det ca 100 000 kr och Stadsskogsskolan bidrar med 55 807 kr.
Röda Korset skänkte dagskassor (ca 11 000 kr) och bössor gick runt (ofta med Röda-korsare) litet varstans i Rockhammar, Fellingsbro, Guldsmedshyttan och Lindesberg. Den vägen kom det in ca 25 000 kr.

200 kommuner deltar i insamlingen och i den kampen kom Lindesberg på plats 32 när man räknar per invånare (12,28 kr/inv). Endast Nora (12,30/inv) och Lekeberg ( 12,62) är kommuner i länet som fick bättre placeringar – räknat per invånare. Sett till den insamlade summan så kom mest in i Örebro (990 619 kr) och Lindesberg var med sina 290 197 kr näst bäst. Bäst i landet är lilla Sorsele med 124,81 kr/inv.
Naturligtvis kan Lindesbergarna bidra till Världens Barn med nya pengar året ut – t.ex. genom att gå på konsert den 24 oktober i Lindesbergs kyrka. Det behövs några tiotusentals kronor till för att komma upp till de resultat som blev t.ex. 2015 eller 2017 då varje kommuninvånare bidrog med ca 14,45 kr statistiskt sett.
Förra året var insamlingsresultatet för hela Sverige 86,7 milj kr. Så det är en bit kvar, men under helgen, från fredagens TV-gala som slutade med 37 milj kr ökade det till ca 61 milj kr när Radiohjälpen summerade på söndagskvällen.
Och – glöm inte att kolla efter gamla ogiltiga sedlar! Miljarder ligger gömda/glömda i svenska hem. Röda Korset i Lindesberg fortsätter att ta emot dem. Det går även bra att skicka dem till Riksinsamlingen för Världens Barn, Box 18, 162 11 VÄLLINGBY.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.