Grundskolechefen Peter Lundell är otroligt glad. Foto: Hans Andersson

Lindesbergs femmor i toppen: ”Otroligt bra” säger skolchef

– Det som verkligen glädjer oss är att, när man tittar på resultatet för årskurs 5 här i Lindesberg, så ligger vi på nittonde plats – i hela landet!Grundskolechefen Peter Lundell är verkligen glad, när han studerar de enkäter om trygghet och arbetsro som gjorts i Lindesbergs grundskolor.

Kommunen gör varje år en enkät bland grundskoleeleverna ( årskurs 4 – 9) för att ta reda på om de känner sig trygga, om de har arbetsro i klassrummet, om de får hjälp att nå målen och om lärarna lyssnar till deras åsikter. I den senaste enkäten, som gäller hela förra läsåret, svarar nästan 95 procent känner sig trygga i skolan  – och det är litet bättre än läsåret innan.
– Att 95 procent av eleverna i årskurs 4 – 9 känner sig trygga i skolan – det är en otroligt bra siffra, säger Peter Lundell, verksamhetschef för grundskolan i Lindesberg.

Nästan 67 procent säger att de känner sig nyfikna i skolan ( fler än förra läsåret), drygt 78 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan ( det är upp fem procentenheter), fler tycker att det är arbetsro ( 66,7 procent) och att det är lugnt på rasterna ( 81,5 proc). Lika många som för ett år sedan säger att de trivs i skolan – 78 procent.  Men det finns också områden där eleverna inte har lika positiva åsikter som läsåret innan – t ex att lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter, att de vet vad de ska kunna för att nå målen eller att ”läraren förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen”. Totalt är det tolv påståenden som eleverna får ta ställning till.

– Resultatet i den här enkäten används när skolorna sedan reviderar sina likabehandlingsplaner.
Många skolor har haft just ”Arbetsro” och ”att skapa nyfikenhet” som fokusfrågor. Där kan vi ju samlat se en svag  uppåtgående trend. Vi siktar på att den ska fortsätta uppåt, säger Peter Lundell. Resultaten för varje skola  finns i deras  kvalitetsrapporter som finns att läsa under varje skola på kommunens hemsida. De senaste gjordes sommaren 2014.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en enkätundersökning med nära 100 000 elever i årskurserna 5 och 8. Resultaten ska ge en bredare syn på hur skolorna lyckas med t ex värdegrundarbete och andra delar av skolans uppdrag förutom att bara titta på kunskapsresultaten. Resultaten i den undersökningen ligger  nära kommunens egen enkät. Men enkäterna är inte helt jämförbara eftersom Lindesberg frågar elever i alla klasser från årskurs 4 till och med årskurs 9, medan SKL frågar bara två årskurser – femmorna och åttorna. 

Glädjande i den enkäten är att i stort sett alla femmor i Lindesberg ( 99 procent!) känner sig trygga i skolan. Det placerar Lindesbergs kommun på elfte plats i rankningen när det gäller just tryggheten – i bara tio kommuner i hela landet säger sig fler femmor vara trygga i skolan ! För åttorna är det något lägre ( 95 procent) och där blir det ”röda siffror” för åttorna när det gäller återkopplingen till eleverna – bara 70 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan.

Tittar man på svaren på alla sju frågorna – I den sammanvägda enkäten – så kommer Lindesberg på 19 plats av nästan 200 kommuner, när det gäller hur nöjda femmorna är med skolan !  Det är den placeringen som gör grundskolechefen Peter Lundell så otroligt glad. För åttorna ligger nöjdheten mitt i den kommunala rankinglistan – plats 98.

– Tyvärr ser vi inte lika goda siffror, när det gäller resultaten, betygen. Där är vi inte lika nöjda, säger Peter Lundell.

SKL presenterar löpande s k Öppna Jämförelser över olika områden – t ex skolan. Där kan man jämföra både hur mycket varje kommun lägger ner på skolan och vilka resultat eleverna presterar – utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap. Syftet är att det ska bidra till att kommunerna utvecklar skolan. För läsåret 2012 -13  är det röda siffror över i stort sett hela linjen för Lindesbergs grundskolor. Andelen elever som uppnått målen i alla ämnen är 66 procent – det ska jämföras med 77 procent i snitt i landet. När det gäller det sk genomsnittliga meritvärdet är placeringen på rankinglistan 268 av 289 kommuner.

– Vi tror att en framgångsfaktor för att nå bra resultat och betyg, är att fokusera på arbetsro och att skapa ett skolarbete som gör eleverna så nyfikna att de får lust att lära sig mer. Många skolor i kommunen har just det som fokusfrågor, säger Peter Lundell.

Efter den långvariga och starka kritik som kommit mot den svenska skolan söker kommuner, skolverk och skolforskare  hitta framgångsfaktorer. Den nyazeeländske forskaren John Hattie har kommit fram till att  goda relationer mellan lärare och elever och höga förväntningar från lärarens sida på samtliga elever har visat sig ha betydelse.  Andra viktiga faktorer är lärarens förmåga att fokusera på vad som är väsentligt i undervisningen, och att elever ges regelbunden återkoppling. Hatties idéer har också letat sig in i skolor i Lindesberg. Peter Lundell talar om att lärarna ska vara ledare och ha fasta rutiner i klassrummet.

Publicerad 12 februari 2015 klockan 08:35

Hans Andersson , 0581-61 71 71

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. ...

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga
Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att ...
4 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt
Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som ...
4 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld
Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en st...
3 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Annons

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den ...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Valborgsmässofirandet inställt även i år

Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som p...

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen

En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, visar hur Lådan fungerar. Foto: Jennie Larsson.

Enklare att testas för covid-19 med Lådan

Region Örebro län utökar nu möjligheterna att kunna testa sig för covid-19 genom att införa Lådan. Lådan finns från och med idag, måndag, utplacerad på flera ställen i länet och i den kan man själv hämta sitt testkit utan att boka tid innan. För att göra testet krävs e-legitimation som man använder för att koppla provet till sig själv och sedan registrera det på 1177.se.

26 april 2021 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs ...
23 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-15

2021-04-15

2021-04-14

2021-05-08 06:17