Grundskolechefen Peter Lundell är otroligt glad. Foto: Hans Andersson

Lindesbergs femmor i toppen: ”Otroligt bra” säger skolchef

– Det som verkligen glädjer oss är att, när man tittar på resultatet för årskurs 5 här i Lindesberg, så ligger vi på nittonde plats – i hela landet!Grundskolechefen Peter Lundell är verkligen glad, när han studerar de enkäter om trygghet och arbetsro som gjorts i Lindesbergs grundskolor.

Kommunen gör varje år en enkät bland grundskoleeleverna ( årskurs 4 – 9) för att ta reda på om de känner sig trygga, om de har arbetsro i klassrummet, om de får hjälp att nå målen och om lärarna lyssnar till deras åsikter. I den senaste enkäten, som gäller hela förra läsåret, svarar nästan 95 procent känner sig trygga i skolan  – och det är litet bättre än läsåret innan.
– Att 95 procent av eleverna i årskurs 4 – 9 känner sig trygga i skolan – det är en otroligt bra siffra, säger Peter Lundell, verksamhetschef för grundskolan i Lindesberg.

Nästan 67 procent säger att de känner sig nyfikna i skolan ( fler än förra läsåret), drygt 78 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan ( det är upp fem procentenheter), fler tycker att det är arbetsro ( 66,7 procent) och att det är lugnt på rasterna ( 81,5 proc). Lika många som för ett år sedan säger att de trivs i skolan – 78 procent.  Men det finns också områden där eleverna inte har lika positiva åsikter som läsåret innan – t ex att lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter, att de vet vad de ska kunna för att nå målen eller att ”läraren förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen”. Totalt är det tolv påståenden som eleverna får ta ställning till.

– Resultatet i den här enkäten används när skolorna sedan reviderar sina likabehandlingsplaner.
Många skolor har haft just ”Arbetsro” och ”att skapa nyfikenhet” som fokusfrågor. Där kan vi ju samlat se en svag  uppåtgående trend. Vi siktar på att den ska fortsätta uppåt, säger Peter Lundell. Resultaten för varje skola  finns i deras  kvalitetsrapporter som finns att läsa under varje skola på kommunens hemsida. De senaste gjordes sommaren 2014.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en enkätundersökning med nära 100 000 elever i årskurserna 5 och 8. Resultaten ska ge en bredare syn på hur skolorna lyckas med t ex värdegrundarbete och andra delar av skolans uppdrag förutom att bara titta på kunskapsresultaten. Resultaten i den undersökningen ligger  nära kommunens egen enkät. Men enkäterna är inte helt jämförbara eftersom Lindesberg frågar elever i alla klasser från årskurs 4 till och med årskurs 9, medan SKL frågar bara två årskurser – femmorna och åttorna. 

Glädjande i den enkäten är att i stort sett alla femmor i Lindesberg ( 99 procent!) känner sig trygga i skolan. Det placerar Lindesbergs kommun på elfte plats i rankningen när det gäller just tryggheten – i bara tio kommuner i hela landet säger sig fler femmor vara trygga i skolan ! För åttorna är det något lägre ( 95 procent) och där blir det ”röda siffror” för åttorna när det gäller återkopplingen till eleverna – bara 70 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan.

Tittar man på svaren på alla sju frågorna – I den sammanvägda enkäten – så kommer Lindesberg på 19 plats av nästan 200 kommuner, när det gäller hur nöjda femmorna är med skolan !  Det är den placeringen som gör grundskolechefen Peter Lundell så otroligt glad. För åttorna ligger nöjdheten mitt i den kommunala rankinglistan – plats 98.

– Tyvärr ser vi inte lika goda siffror, när det gäller resultaten, betygen. Där är vi inte lika nöjda, säger Peter Lundell.

SKL presenterar löpande s k Öppna Jämförelser över olika områden – t ex skolan. Där kan man jämföra både hur mycket varje kommun lägger ner på skolan och vilka resultat eleverna presterar – utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap. Syftet är att det ska bidra till att kommunerna utvecklar skolan. För läsåret 2012 -13  är det röda siffror över i stort sett hela linjen för Lindesbergs grundskolor. Andelen elever som uppnått målen i alla ämnen är 66 procent – det ska jämföras med 77 procent i snitt i landet. När det gäller det sk genomsnittliga meritvärdet är placeringen på rankinglistan 268 av 289 kommuner.

– Vi tror att en framgångsfaktor för att nå bra resultat och betyg, är att fokusera på arbetsro och att skapa ett skolarbete som gör eleverna så nyfikna att de får lust att lära sig mer. Många skolor i kommunen har just det som fokusfrågor, säger Peter Lundell.

Efter den långvariga och starka kritik som kommit mot den svenska skolan söker kommuner, skolverk och skolforskare  hitta framgångsfaktorer. Den nyazeeländske forskaren John Hattie har kommit fram till att  goda relationer mellan lärare och elever och höga förväntningar från lärarens sida på samtliga elever har visat sig ha betydelse.  Andra viktiga faktorer är lärarens förmåga att fokusera på vad som är väsentligt i undervisningen, och att elever ges regelbunden återkoppling. Hatties idéer har också letat sig in i skolor i Lindesberg. Peter Lundell talar om att lärarna ska vara ledare och ha fasta rutiner i klassrummet.

Publicerad 12 februari 2015 klockan 08:35

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Frövi hårt drabbat av ovädret: ”Ohyggliga mängder vatten”

Ett kraftigt åskväder har under måndagskvällen orsakat strömavbrott och översvämningar i vårt område. Ett av de värst drabbade områdena är Frövi, där såväl industri som hushåll har problem i spåren av ovädret.
– Det här ovädret låg ju precis över Frövi där ohyggliga mängder vatten föll på kort tid, berättar SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

27 maj 2024 klockan 19:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Det blev en hård och krävande tävling i värmen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Världseliten gjorde upp om titlarna utanför Lindesberg

Under den gångna helgen samlades världseliten inom orienteringsskytte i Munkhyttan, strax utanför Lindesberg, där hela fem tävlingar genomfördes samtidigt. Här gällde det att både vara snabb, duktig på att läsa kartan samt vara stadig på handen i skyttet.
– Det här är en sport som ställer stora krav på utövaren, den som vinner här har lyckats i alla tre momenten, förklarar Michael Karlsson, ledare för det militära landslaget.

27 maj 2024 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionen informerar om sommaröppettider i vården

Region Örebro Län informerar om ändrade öppettider på flera vårdinrättningar under sommaren. Då ...

2000 abonnenter drabbade av stort strömavbrott

Ett omfattande strömavbrott drabbade på lördagen över 2000 abonnenter i Lindesberg tätort. Detta uppger ...

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, ...

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

2023 års kulturstipendium gick till Willboda som deltog på länk. Foto: Manskören Harmoni

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta stipendium är instiftat till minne av Gudrun Persson, som 2017 testamenterade en betydande summa pengar till kören för att främja kultur inom Lindesberg kommun.

23 maj 2024 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé
Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och information. I strålande ...
23 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg
Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedevåg, där det enligt uppgift ...
22 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”
Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade ...
22 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt

Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att informera barn och unga om penningtvätt, med målsättningen att färre unga personer ska rekryteras till kriminella nätverk.

21 maj 2024 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna ...

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer...

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-11

2024-05-11

2024-05-11

2024-05-10

2024-05-10

2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-05-28 12:34