Lindesbergs framtid ställs ut av Måns Hallén

Idag startar en utställning som fått namnet ”Lindesberg & framtiden”, signerad stadsarkitekt Måns Hallén. Med redan kända idéer samt en del nya intressanta visioner visar han upp en grund i vad som kan bli det färdiga materialet i en fördjupad översiktsplan för Lindesbergs tätorts framtid. Själv tror han att förslagen kommer att genomföras med politikernas godkännande. Utställningen kan ses på Lindesbergs Stadshotell idag.

-Vad är stans unika kvalitet? Jag anser att det bland annat är den fina arkitekturen i vissa områden, de sköna naturinslag vi har i t ex våra parker och närheten till andra naturområden. I den här utställningen belyser vi bland annat stans styrka och även dess svagheter men även visioner utöver det befintliga, säger Måns Hallén.
På uppdrag av kommunstyrelsen har Måns Hallén fått i uppgift att ta fram nya attraktiva bostadsområden i stans centrala delar. Delar av förslaget har bitvis presenterats under arbetets gång, bland annat på områden som Tempelbacken (Dalkarshyttan), Lindesby och tivoliplatsen vid Gröna Bron. Nu presenteras helheten i hans arbete i utställningen Lindesberg & framtiden.

En av våra svagheter är att vi har befolkningsbrist, förklarar Hallén. För att öka inflyttningsfrekvensen krävs att vi har ett bra och attraktivt boende att erbjuda nya Lindesbergare. –Det är konstaterat att folk inte bara söker ett boende idag. Man vill ha något utöver detta. Man söker efter ett boende som är mer attraktivt än det vanliga. Bostadmöjligheter och näringsliv går därför hand i hand i frågan. För att få nytt folk till oss krävs förutom attraktiva bostäder ett lika attraktivt näringsliv, och då måste vi börja med att få hit fler för att öka kundunderlaget för såväl etablerade som framtida affärer och företag. Detta hänger även samman med ett förslag på Kungsgatans framtid som vi kommer till längre fram.

Trafiken är en annan del på det framtida Lindesberg. På Kristinavägen har arbetet redan påbörjats, år 2000 med återvinningsstationen och ifjol med de två kvarteren som nu byggs om. Utöver det hoppas Hallén innan 2006 fått hela Kristinavägen genomförd efter sina visioner. Det handlar i sin helhet om sju etapper varvid man avslutar nere vid korsningen intill Statoil. En korsning som då försvinner och ersätts med en rondell. Hela ombyggnaden tros kosta mellan 5-10 miljoner.

Kungsgatan bör inte länge vara en gågata. Istället presenteras en gårdsgata som i första hand ger cyklar och fotgängare företräde. –Gårdsgatan tillåter bilar, men bara på cyklister och fotgängares villkor. Tanken är att möblera gatan med träd, bänkar, nya armaturer och blomsterarrangemang. Man ska känna sig glad att vistas där och inte störas av trafik på samma sätt som idag. Parkeringarna tas därför bort och bilarna hänvisas till tvärgatorna om de ska ställa bilen en stund, förklarar stadsarkitekten.

Stans hjärta som sedan länge slutat slå hoppas man även få igång igen. Det man talar om är självklart Rådhustorget som är grunden till Lindesberg. Tidigare en handelsplats, en samlingspunkt. Idag ser man inget som minner av den tiden och enligt förslaget erbjuder platsen fortfarande idag ett mycket bra läge för liv och rörelse, t ex ett media- och kulturhus i det gamla bankhuset – något som skulle bli lite av en samlingsplats för många människor. Samtidigt får Strandskolan flytta till Folkets Hus för att bli bostadsfastighet. Ett boende i ett trevligt område med absolut bästa utsikt över sjön, enligt Måns Hallén.

På frågan om han själv tror att dessa idéer, visioner och konkreta förslag verkligen kan genomföras, och om de godkännes av politikerna, så svarar han efter en kort betänketid ja.

Utställningen kan ses 15-30 april på turistbyrån. Debattera gärna på debatten>>

Publicerad 10 april 2002 klockan 14:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-07-31 17:43