Lindesbergs framtid ställs ut av Måns Hallén

Idag startar en utställning som fått namnet ”Lindesberg & framtiden”, signerad stadsarkitekt Måns Hallén. Med redan kända idéer samt en del nya intressanta visioner visar han upp en grund i vad som kan bli det färdiga materialet i en fördjupad översiktsplan för Lindesbergs tätorts framtid. Själv tror han att förslagen kommer att genomföras med politikernas godkännande. Utställningen kan ses på Lindesbergs Stadshotell idag.

-Vad är stans unika kvalitet? Jag anser att det bland annat är den fina arkitekturen i vissa områden, de sköna naturinslag vi har i t ex våra parker och närheten till andra naturområden. I den här utställningen belyser vi bland annat stans styrka och även dess svagheter men även visioner utöver det befintliga, säger Måns Hallén.
På uppdrag av kommunstyrelsen har Måns Hallén fått i uppgift att ta fram nya attraktiva bostadsområden i stans centrala delar. Delar av förslaget har bitvis presenterats under arbetets gång, bland annat på områden som Tempelbacken (Dalkarshyttan), Lindesby och tivoliplatsen vid Gröna Bron. Nu presenteras helheten i hans arbete i utställningen Lindesberg & framtiden.

En av våra svagheter är att vi har befolkningsbrist, förklarar Hallén. För att öka inflyttningsfrekvensen krävs att vi har ett bra och attraktivt boende att erbjuda nya Lindesbergare. –Det är konstaterat att folk inte bara söker ett boende idag. Man vill ha något utöver detta. Man söker efter ett boende som är mer attraktivt än det vanliga. Bostadmöjligheter och näringsliv går därför hand i hand i frågan. För att få nytt folk till oss krävs förutom attraktiva bostäder ett lika attraktivt näringsliv, och då måste vi börja med att få hit fler för att öka kundunderlaget för såväl etablerade som framtida affärer och företag. Detta hänger även samman med ett förslag på Kungsgatans framtid som vi kommer till längre fram.

Trafiken är en annan del på det framtida Lindesberg. På Kristinavägen har arbetet redan påbörjats, år 2000 med återvinningsstationen och ifjol med de två kvarteren som nu byggs om. Utöver det hoppas Hallén innan 2006 fått hela Kristinavägen genomförd efter sina visioner. Det handlar i sin helhet om sju etapper varvid man avslutar nere vid korsningen intill Statoil. En korsning som då försvinner och ersätts med en rondell. Hela ombyggnaden tros kosta mellan 5-10 miljoner.

Kungsgatan bör inte länge vara en gågata. Istället presenteras en gårdsgata som i första hand ger cyklar och fotgängare företräde. –Gårdsgatan tillåter bilar, men bara på cyklister och fotgängares villkor. Tanken är att möblera gatan med träd, bänkar, nya armaturer och blomsterarrangemang. Man ska känna sig glad att vistas där och inte störas av trafik på samma sätt som idag. Parkeringarna tas därför bort och bilarna hänvisas till tvärgatorna om de ska ställa bilen en stund, förklarar stadsarkitekten.

Stans hjärta som sedan länge slutat slå hoppas man även få igång igen. Det man talar om är självklart Rådhustorget som är grunden till Lindesberg. Tidigare en handelsplats, en samlingspunkt. Idag ser man inget som minner av den tiden och enligt förslaget erbjuder platsen fortfarande idag ett mycket bra läge för liv och rörelse, t ex ett media- och kulturhus i det gamla bankhuset – något som skulle bli lite av en samlingsplats för många människor. Samtidigt får Strandskolan flytta till Folkets Hus för att bli bostadsfastighet. Ett boende i ett trevligt område med absolut bästa utsikt över sjön, enligt Måns Hallén.

På frågan om han själv tror att dessa idéer, visioner och konkreta förslag verkligen kan genomföras, och om de godkännes av politikerna, så svarar han efter en kort betänketid ja.

Utställningen kan ses 15-30 april på turistbyrån. Debattera gärna på debatten>>

Publicerad 10 april 2002 klockan 14:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Från ägg till dunboll

Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra. Just en sådan stund tar jag upp i den här veckans avsnitt.

19 juli 2024 klockan 12:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg ...

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av FotoFredag, på just dåligt väder och det vackra som finns att beskåda i detta.

12 juli 2024 klockan 14:19 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Den hyllade komikern Al Pitcher kommer till Lindesberg i september. Foto: Robert Eldrim

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt. Platsen för tillställningen är Lindesbergs Biograf, där publiken kan räkna med en hysteriskt rolig kväll som ger träningsvärk i magmusklerna.

12 juli 2024 klockan 08:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster
När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon ...
11 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte...
8 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Annebell och Liselotte Wahlström fick massor av inspiration under Studiefrämjandets musikkollo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet anordnade ett efterlängtat musikkollo på Hillstreet i Lindesberg. Tillsammans med 19 andra ungdomar fick de chansen att uppleva en vecka fylld med inspiration och kunskap från musikbranschen.
– Jag tycker det har varit jättekul att få sjunga på scen, säger Liselotte.

5 juli 2024 klockan 11:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

5 juli 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Vid Lidls parkering finns STL Sommars influensers Alice och Simon på plats. Imorgon kommer de att finnas på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade Fornaboda och STL Sommartrav landat på Lidlparkeringen där det både bjöds på giveaways och ponnyridning för de yngre. Även Sommartravets influenser Alice Engström och Simon Wall fanns på plats för att ladda upp inför onsdagens stora travdag.

2 juli 2024 klockan 16:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Foto: Fredrik Norman

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand

I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan risken vara extremt stor.

26 juni 2024 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”
För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
25 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dukat för traktorfest i Ullersäter
På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi - familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har ...
24 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Häng med ut bland kärlekskranka tuppar
Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt...
21 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-06-10

2024-07-20 18:30