Lindesbergs framtid ställs ut av Måns Hallén

Idag startar en utställning som fått namnet ”Lindesberg & framtiden”, signerad stadsarkitekt Måns Hallén. Med redan kända idéer samt en del nya intressanta visioner visar han upp en grund i vad som kan bli det färdiga materialet i en fördjupad översiktsplan för Lindesbergs tätorts framtid. Själv tror han att förslagen kommer att genomföras med politikernas godkännande. Utställningen kan ses på Lindesbergs Stadshotell idag.

-Vad är stans unika kvalitet? Jag anser att det bland annat är den fina arkitekturen i vissa områden, de sköna naturinslag vi har i t ex våra parker och närheten till andra naturområden. I den här utställningen belyser vi bland annat stans styrka och även dess svagheter men även visioner utöver det befintliga, säger Måns Hallén.
På uppdrag av kommunstyrelsen har Måns Hallén fått i uppgift att ta fram nya attraktiva bostadsområden i stans centrala delar. Delar av förslaget har bitvis presenterats under arbetets gång, bland annat på områden som Tempelbacken (Dalkarshyttan), Lindesby och tivoliplatsen vid Gröna Bron. Nu presenteras helheten i hans arbete i utställningen Lindesberg & framtiden.

En av våra svagheter är att vi har befolkningsbrist, förklarar Hallén. För att öka inflyttningsfrekvensen krävs att vi har ett bra och attraktivt boende att erbjuda nya Lindesbergare. –Det är konstaterat att folk inte bara söker ett boende idag. Man vill ha något utöver detta. Man söker efter ett boende som är mer attraktivt än det vanliga. Bostadmöjligheter och näringsliv går därför hand i hand i frågan. För att få nytt folk till oss krävs förutom attraktiva bostäder ett lika attraktivt näringsliv, och då måste vi börja med att få hit fler för att öka kundunderlaget för såväl etablerade som framtida affärer och företag. Detta hänger även samman med ett förslag på Kungsgatans framtid som vi kommer till längre fram.

Trafiken är en annan del på det framtida Lindesberg. På Kristinavägen har arbetet redan påbörjats, år 2000 med återvinningsstationen och ifjol med de två kvarteren som nu byggs om. Utöver det hoppas Hallén innan 2006 fått hela Kristinavägen genomförd efter sina visioner. Det handlar i sin helhet om sju etapper varvid man avslutar nere vid korsningen intill Statoil. En korsning som då försvinner och ersätts med en rondell. Hela ombyggnaden tros kosta mellan 5-10 miljoner.

Kungsgatan bör inte länge vara en gågata. Istället presenteras en gårdsgata som i första hand ger cyklar och fotgängare företräde. –Gårdsgatan tillåter bilar, men bara på cyklister och fotgängares villkor. Tanken är att möblera gatan med träd, bänkar, nya armaturer och blomsterarrangemang. Man ska känna sig glad att vistas där och inte störas av trafik på samma sätt som idag. Parkeringarna tas därför bort och bilarna hänvisas till tvärgatorna om de ska ställa bilen en stund, förklarar stadsarkitekten.

Stans hjärta som sedan länge slutat slå hoppas man även få igång igen. Det man talar om är självklart Rådhustorget som är grunden till Lindesberg. Tidigare en handelsplats, en samlingspunkt. Idag ser man inget som minner av den tiden och enligt förslaget erbjuder platsen fortfarande idag ett mycket bra läge för liv och rörelse, t ex ett media- och kulturhus i det gamla bankhuset – något som skulle bli lite av en samlingsplats för många människor. Samtidigt får Strandskolan flytta till Folkets Hus för att bli bostadsfastighet. Ett boende i ett trevligt område med absolut bästa utsikt över sjön, enligt Måns Hallén.

På frågan om han själv tror att dessa idéer, visioner och konkreta förslag verkligen kan genomföras, och om de godkännes av politikerna, så svarar han efter en kort betänketid ja.

Utställningen kan ses 15-30 april på turistbyrån. Debattera gärna på debatten>>

Publicerad 10 april 2002 klockan 14:21

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-20 09:51