Idag startar en utställning som fått namnet ”Lindesberg & framtiden”, signerad stadsarkitekt Måns Hallén. Med redan kända idéer samt en del nya intressanta visioner visar han upp en grund i vad som kan bli det färdiga materialet i en fördjupad översiktsplan för Lindesbergs tätorts framtid. Själv tror han att förslagen kommer att genomföras med politikernas godkännande. Utställningen kan ses på Lindesbergs Stadshotell idag.
-Vad är stans unika kvalitet? Jag anser att det bland annat är den fina arkitekturen i vissa områden, de sköna naturinslag vi har i t ex våra parker och närheten till andra naturområden. I den här utställningen belyser vi bland annat stans styrka och även dess svagheter men även visioner utöver det befintliga, säger Måns Hallén.
På uppdrag av kommunstyrelsen har Måns Hallén fått i uppgift att ta fram nya attraktiva bostadsområden i stans centrala delar. Delar av förslaget har bitvis presenterats under arbetets gång, bland annat på områden som Tempelbacken (Dalkarshyttan), Lindesby och tivoliplatsen vid Gröna Bron. Nu presenteras helheten i hans arbete i utställningen Lindesberg & framtiden.
En av våra svagheter är att vi har befolkningsbrist, förklarar Hallén. För att öka inflyttningsfrekvensen krävs att vi har ett bra och attraktivt boende att erbjuda nya Lindesbergare. –Det är konstaterat att folk inte bara söker ett boende idag. Man vill ha något utöver detta. Man söker efter ett boende som är mer attraktivt än det vanliga. Bostadmöjligheter och näringsliv går därför hand i hand i frågan. För att få nytt folk till oss krävs förutom attraktiva bostäder ett lika attraktivt näringsliv, och då måste vi börja med att få hit fler för att öka kundunderlaget för såväl etablerade som framtida affärer och företag. Detta hänger även samman med ett förslag på Kungsgatans framtid som vi kommer till längre fram.
Trafiken är en annan del på det framtida Lindesberg. På Kristinavägen har arbetet redan påbörjats, år 2000 med återvinningsstationen och ifjol med de två kvarteren som nu byggs om. Utöver det hoppas Hallén innan 2006 fått hela Kristinavägen genomförd efter sina visioner. Det handlar i sin helhet om sju etapper varvid man avslutar nere vid korsningen intill Statoil. En korsning som då försvinner och ersätts med en rondell. Hela ombyggnaden tros kosta mellan 5-10 miljoner.
Kungsgatan bör inte länge vara en gågata. Istället presenteras en gårdsgata som i första hand ger cyklar och fotgängare företräde. –Gårdsgatan tillåter bilar, men bara på cyklister och fotgängares villkor. Tanken är att möblera gatan med träd, bänkar, nya armaturer och blomsterarrangemang. Man ska känna sig glad att vistas där och inte störas av trafik på samma sätt som idag. Parkeringarna tas därför bort och bilarna hänvisas till tvärgatorna om de ska ställa bilen en stund, förklarar stadsarkitekten.
Stans hjärta som sedan länge slutat slå hoppas man även få igång igen. Det man talar om är självklart Rådhustorget som är grunden till Lindesberg. Tidigare en handelsplats, en samlingspunkt. Idag ser man inget som minner av den tiden och enligt förslaget erbjuder platsen fortfarande idag ett mycket bra läge för liv och rörelse, t ex ett media- och kulturhus i det gamla bankhuset – något som skulle bli lite av en samlingsplats för många människor. Samtidigt får Strandskolan flytta till Folkets Hus för att bli bostadsfastighet. Ett boende i ett trevligt område med absolut bästa utsikt över sjön, enligt Måns Hallén.
På frågan om han själv tror att dessa idéer, visioner och konkreta förslag verkligen kan genomföras, och om de godkännes av politikerna, så svarar han efter en kort betänketid ja.
Utställningen kan ses 15-30 april på turistbyrån. Debattera gärna på debatten>>