Lindesbergs kommun och dess bolag vill sälja sin skog?!

DEBATT: Ni kanske har hört talas om oss: Linde Naturskyddsförening? Vi gör inte så mycket väsen av oss, men vi har många medlemmar. Vi intresserar oss för och försöker värna det som i grunden är viktigt för oss människor och den natur som omger oss. Nu har vi blivit lite bekymrade igen. Lindesbergs kommun vill genom sitt bostadsbolag FALAB (eller hur det nu var; ett sammelsurium av nya småbolag) sälja sin skog!?

Vi rördes till tårar den dagen ”Mångbruksplanen för Lindesbergs kommuns och Libos skogar” såg dagens ljus (2001). Där stod så fagra ord om framtid, långsiktighet…. och man förstod att med det skogsbruket skulle vi snart leva i ett paradis, på det sätt en sann naturromantiker ser på det. Av den stolta hållningen i “mångbruksplanen” verkar dock endast ha blivit en tummetott… Nu verkar dessutom framtiden, som beskrevs så vackert, ha “krympt” rejält – åtminstone enligt det sätt kommunen verkar se på saken. Skogen ska ju säljas, eller?

Vi i föreningen undrar hur kommunen kan sälja en av de verksamheter som faktiskt går med vinst? En halv miljon är väl inget dåligt resultat?  Och om man räknar på det finns dessutom möjlighet att öka resultatet. Kommunens skog håller människor från bygden i arbete. Även människor som inte har passat in i vanliga arbeten har här fått meningsfull sysselsättning samtidigt som man alltså gått med vinst. Före vinstuttaget har dessutom intäkterna från skogen kunnat  bekosta insatser för friluftsliv och rekreation, ändå har man alltså gått med en halvmiljon i vinst. Det verkar som att du och jag utan kommunens skogar kommer att få betala mer i skatt.

Om kommunpolitikerna tycker att Falabs förvaltning av skogen är för ineffektiv torde det inte vara något problem att hitta andra intresserade med lång erfarenhet av uppdraget som gärna gör detta åt kommun, t.ex. Skogssällskapet eller Mellanskog, för att nämna några. Det vore dock önskvärt att t.ex. kommunekologerna hålls uppdaterade med vad som sker med skogen. Det spekuleras i att det nu är något skattetekniskt fördelaktigare att sälja skog, men vad vet vi om framtiden? Vi vet att man har en inkomst från skogen och att skogsmarken troligen kommer att öka i värde över tiden – vilket gör att det är bra att äga skog. Man tänker sig också att trolla bort skatt genom att sälja innehavet av skog genom att bilda flera dotterbolag som vardera avyttrar delar av skogen. Hur låter det? Det borde vara bra för en kommun att äga skog både som möjlig inbytesmark, som säkerhet när man belånar sig och som buffert i svåra tider. Fast det kanske är där vi är nu även om man inte pratar så högt om det?

Skog har sedan urminnes tider varit en tillgång för människor oavsett om det har gällt skogsråvaror eller så basala saker som föda och själslig rekreation. Skogen fortsätter dessutom stadigt att öka i värde. Riktigt så har det inte varit med byggnadsfastigheter, åtminstone inte på mindre bruksorter. Det är lite märkligt att man numera finner fler och mycket större naturskogsområden i och kring Stockholm än i dessa trakter. Och grannkommunen Örebro är ett mycket gott föredöme för tillvaratagande av naturområden i kommunen – något som faktiskt lett till en positiv inverkan på bostadsmarknaden! På den lista över Sveriges 290 kommuner som tar störst miljöansvar hamnar Lindesbergs kommun på plats 269, d.v.s 21 platser från botten. Bättre kan vi!

Hur kan man sälja skogen för att bygga mera, när skyltfönster blickar tomma inne i stan? Vad är tomma hus värda i framtiden jämfört med den gröna skogen runt knuten, där det finns både timmer, bränsle, jakt, fiske, svamp, bär, fågelsång och plats så att man får ro i själen? Vad ska våra barn ha? En kommun som spelat högt och står med tomma fickor?

Linde Naturskyddsförening och flera med oss vill gärna ha kommunens svar på dessa frågor.

Se även tidigare artiklar i detta ärende i NA av Claes Eliasson den 18/9 och Inger Griberg den 11/9.

Jesper Hansson, Maria Levin och Göran Olsson, Linde Naturskyddsförening

Publicerad 12 oktober 2015 klockan 13:54

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 19:06