Lindesbergs vänsterpartister nära att ”göra en Fagersta”?

I Fagersta gick Vänsterpartiet samman med de borgerliga och kastade ut Socialdemokraterna. Sedan detta övertag, på 90-talet, har Fagersta kommun blivit ett föredöme i landet – och vänstern större än någon kunde tänka sig möjligt. Men så styrs kommunen med sunt förnuft också, då kanske inte partisymbolens utseende spelar någon större roll. Frågan är nu om ett liknande maktövertagande kommer att ske i Lindesberg.

Sedan alliansen gett vågmästarna Miljöpartiet kalla handen så står det ju klart att inget av blocken vill samarbeta med dem under de förutsättningar de ställt. Kraven var alldeles för höga, bland annat ville partiet ha en kommunalrådspost åt Helen Uliczka. På ren svenska kan ”priset” för ett samarbete med Mp jämföras med att man inte gärna betalar 149:50 kr för en mosbricka vid korvkiosken. Alliansen och Socialdemokraterna säger därför blankt nej till Mp.

Skulle Vänstern bryta trenden och alliera sig med de borgerliga, så gör man precis samma sak som partikollegorna i Fagersta gjorde på 90-talet. Maktövertaget där har inneburit mycket stora framgångar för partiet, som idag har egen majoritet. Partiet har dock ändå fortsatt att samarbeta med borgarna.
Maktövertaget kom sig av att sossarna hade kört kommunen i botten och byggt upp ett berg av skulder, 199 miljoner kronor när det var som värst. Idag är kommunen helt skuldfri och skattesänkningar har skett i stort sett varje år. I Fagersta råder Stig Henriksson-effekten.

Stig Henriksson (v) är Kommunalrådet med stort K som i Kung. Partiet har hela tiden fått allt större stöd av invånarna. Höstens val är inget undantag: Då fick man 58,4 procent av folkets röster, vilket gav ytterligare 2 mandat till partiet som nu har 21 sammanlagt.
I en uppsjö tidningsartiklar har han beskrivits som en politiker med sunt förnuft, ambitioner och jävlaranamma.
Stig är tillräckligt uppdaterad om situationen i Lindesberg för att inse det delikata läget.
-Det är naturligtvis ett väldigt intressant och spännande läge ni har där, kommenterar han.
Ett eventuellt trendbrott att vänta, om det går vägen. Men för att ett samarbete ska fungera i praktiken, så krävs att man har ett stort förtroende för varandra. Detta är grunden man ska börja bygga upp ett politiskt och effektivt arbete på, tycker Stig.
-Det finns olika sätt att samarbeta på, men viktigast är att man har ambitioner att arbeta tillsammans och för att förbättra saker och ting, säger Stig.
I Stigs fall fanns 100 miljoner orsaker till ett sådant engagemang. Så stor var nämligen kommunens skuld när han kom till makten.
Hur lyckades ni skuldsanera?
-Besparingar och nedskärningar. Men även genom att effektivisera, säger Stig.
Han berättar att man började ta bort sådant som absolut inte behövs och sedan skära ner på ”mindre viktiga” saker. Inom andra områden och avdelningar fick man effektivisera och finna smartare och mindre kostsamma alternativ för att få det ekonomiskt gångbart.
-I vissa fall när man pratar om nedskärningar så måste man förstå att det inte alltid är för all framtid. Det kan vissa gånger räcka med att hålla igen under ett eller ett par år, säger han
Om du fick ge Agneta Nilsdotter ett gott råd?
-Då skulle jag säga det mellan fyra ögon, säger Stig och skrattar gott.
-Nej, jag vet faktiskt inte. Jag är inte tillräckligt insatt i hur det politiska arbetet ser ut i Lindesberg, avslutar Stig.

Blir Agneta H Nilsdotter nästa vänsterpartist att skapa rubriker? Det återstår att se. I nästa vecka kommer man att lämna besked.

Publicerad 20 oktober 2006 klockan 14:16

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Jennie Larsson

Kilometerlång kö när lastbilar fastnade i Hällabacken

Snöfallet har under fredagsförmiddagen skapat stora problem på riksväg 50, när tunga fordon blev strandade i Hällabacken norr om Lindesberg.

22 januari 2021 klockan 13:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


En lastbil med släp har vält vid norra infarten, R50/R68. Foto: Jennie Larsson

Lastbil välte vid norra infarten: ”Stort dieselläckage”

UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänst och polis till norra infarten till Lindesberg med anledning av en singelolycka. Det var en lastbil med släp som hade vält. Enligt polisen har inga personskador rapporterats, men olyckan skall ha orsakat stora störningar i trafiken samt orsakat ett större utsläpp av diesel på platsen.
– Det verkar ha ställt till det rejält och det är just nu oklart hur länge det kommer att påverka trafiken, säger Mats Öhman vid polisen i region Bergslagen.

22 januari 2021 klockan 10:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Lastbil med släp har vält på R50: ”Mycket halt på platsen”

UPPDATERAD. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen larmades räddningstjä...

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det under kvällen kan uppstå plötslig ishalka i hela Örebro län.

21 januari 2021 klockan 11:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan Grums. Med tre fina perioder med bra fart och tufft spel kunde Lindlöven spela bort sina gäster, vilket gav hemmalaget sin första trepoängare i vårserien.

20 januari 2021 klockan 21:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder
En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan Hagelin att agera. För fem månader sedan startade han...
20 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning
UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även högstadieelever skall kunna studera hemifrån under rå...
20 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”
Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora Lindessjön. Vid den aktuella platsen hade en vak upptä...
20 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Träningspass som de såg ut innan covid-19. Arkivfoto: Ida Lindkvist.

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip omöjliga, fick Lindesbergs allmänna gymnastikförening, LAGF, tänka om och utanför den så kallade boxen. Resultatet har premiär under tisdagskvällen, då det första Zumbapasset körs via den digitala plattformen Zoom.
– Jag hade några testpass i slutet av förra året för att testa hur det kändes, och för att lära mig Zoom ordentligt, och det var superroligt! säger instruktören Carolina Sixtensson.

19 januari 2021 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energis huvudkontor med den upplysta ackumulatortanken. Foto: Linde energi

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.

19 januari 2021 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna

När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick anvä...

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lö...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona

Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lördagen. Trots ny målvakt i kassen och en återkommande Fabian Wallouch Lindholm så kunde man, med ett tidigt rött kort och en stark bortamålvakt inte åka hem med segern.

16 januari 2021 klockan 18:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tung förlust för gästande Lindlöven

Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under ...

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg

Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya...

Liten ökning av covidfall efter jul och nyår

Efter jul- och nyårshelgerna vänder nu kurvan svagt uppåt igen när det gäller antalet smittade av covid-19 i ...

En isbana till ungdomarna är på väg

Vad kan man tänkas göra en torsdagskväll i dryga tio minusgrader? Frågar man Lindlövens ungdomsledare Mattias Persson...

Polisen slog till mot stor cannabisodling

UPPDATERAD. Fem personer kommer att begäras häktade för grovt narkotikabrott. Detta sedan polisen tidigare i veckan ...

Alla särskilda boenden färdiga med vaccinationen i slutet av veckan

Vaccinationen mot covid-19 fortsätter enligt plan, och i slutet av veckan beräknar man ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tråkig årspremiär på hemmaisen

Malung stod som första motstånd i Lindehov under det nya året. Trots återkommande namn i laguppställningen fick hemmalaget svårt att spela in de avgörande målen, efter en snabbspelad match där Lindlöven såg ut att ha allt under kontroll. Skotten blev många för Lindelaget som till slut fick se sig slagna med 1-3.

13 januari 2021 klockan 21:48 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Flera fordon i olycka på R68: ”Mycket halt på platsen”
UPPDATERAD KL. 17.40. Strax före klockan 17 på onsdagen, larmades räddningstjänst, polis och ambulans till riksväg 68 där en trafikolycka inträ...
13 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nu är de populära skidspåren dragna igen
För traktens alla skidentusiaster blev den förra vintern en total katastrof då kallgrader och snö blev en bristvara. Vintern 2020/2021 har dock b...
13 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Yttrandefriheten hotad när nätjättarna tar ställning
DEBATT: Fri åsiktsbildning är grunden för en fungerande demokrati. I regeringsformen fastslås det i allra första paragrafen som en grundsten för...
13 januari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-13

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-11

2021-01-11

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-08

2021-01-07

2021-01-07

2021-01-06

2021-01-05

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-22 18:03