Arnold Bengtsson har anledning att vara orolig för gymnasieskolan.

Lindeskolan går mot tuffare tider

Landets gymnasieskolor kommer att åka på en rejäl smäll när antalet elever kraftigt sjunker till nivåer då skolorna kommer att få stora problem. På vissa håll i glesbygd talar man t o m om nedläggningar. Lindesbergs kommun är inte på något vis förskonat. Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Arnold Bengtsson, menar att vi får ett hårt klimat omkring år 2015. Lindeskolan kommer att urholkas på elever – och det riktigt rejält också.

Raset i landets gymnasieskolor kommer att kulminera läsåret 2015/2016. Sett över hela landet kommer antalet elever sjunka med cirka 100 000. Dessa stenhårda fakta, presenterade av Skolverket, kommer för Lindesbergs del innebära att antalet elever i värsta fall mer än halveras. Detta är skräckscenariot som Arnold Bengtsson ser som värsta tänkbara följd av den utveckling som nu sker inom gymnasieskolan.
-Vi har som bäst haft 1300 elever på Lindeskolan, idag är det omkring 1100. När botten är nådd säger prognosen, alltså det mest realistiska scenariot, att vi har mellan 700-750 elever kvar. Skräckscenariot är mellan 500-600. Om det sjunker så kraftigt är vi verkligen illa ute, påpekar Bengtsson.
Att Lindesbergs gymnasieskola kommer att tappa elever är inget som går att undvika. Tendensen är idag densamma ute i landets kommunala gymnasieskolor. Det är bara friskolorna som upplever friska vårvindar. Den utvecklingen ser Arnold Bengtsson som ett hot mot den kommunala skolan.
-Problemet med friskolorna är att de utarmar den kommunala skolan. Blir det för många som konkurrerar om eleverna i närområdet så blir effekten på sikt mycket negativ för alla, menar han.

Kan då Lindesberg minimera ”skadorna” som kommer uppstå när elevtappet når bottennivå? Arnold Bengtsson hävdar att man till viss del kan det, men att det naturligtvis är mycket svårt att undvika de mest svidande konsekvenserna.
-Redan 2015 kommer vi se färre program på skolan, det är tyvärr bara så. Finns det inte tillräckligt med elever så kan vi inte heller hålla det enskilda programmet igång längre. Det är idag omöjligt att svara på vilket/vilka program som är först att plockas bort i motåtgärd, menar han.
Skulle Lindesberg uppleva skräckscenariot på ett ännu större bortfall av elever, då kommer fler åtgärder behöva vidtas. Naturligtvis handlar det om att tvingas säga upp många av lärarna.

Kommunpolitikerna har satsat stora summor direkt och indirekt på gymnasiet i Lindesberg. Senast i raden av investeringar är arenan, kulturskolan och elevbostäderna. Tillsammans utgör det en nätt summa i slängarna runt 200 miljoner kronor. Är satsningen då befogad när prognosen om en snar framtid är så mörk?
-Dessa satsningar är inte enbart för skolan, även om arenan dagtid utgör skollokaler. Den investeringen är ju delvis för att skapa ett mer levande Lindesberg och det i sin tur skall förhoppningsvis även ge skolan medvind på sikt, att fler vill bosätta sig i Lindesberg och att eleverna väljer Lindeskolan istället för att flytta till större städers och utbilda sig där, förklarar Bengtsson.

Även om ambitionen fortfarande är att vårt idrottscollege skall locka elever från andra håll i landet, är det ändå hemmaplan som är allra viktigast. Målet är att uppnå 70% av eleverna i upptagninsområdet, idag är den siffran bara 50%.
-Vi behöver verkligen satsa på att nå ut till alla ungdomar i norra länsdelen. Det är här vi kan påverka utgången av läsåret 2015/2016 allra mest, säger Arnold Bengtsson.

Fotnot: Ett stort elevras innebär också ett stort ekonomiskt ras. Enligt det realistiska scenariot, som Arnold Bengtsson pratar om, torde det resultera i att Lindeskolan förlorar omkring 40 miljoner kronor per år.

Publicerad 9 mars 2011 klockan 08:04

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare. Foto: Linde energi.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild vi på Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

6 juli 2020 klockan 10:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av Lindesberg.

4 juli 2020 klockan 12:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat drunkningstillbud vid Stora Lindessjön. Väl på plats kunde man dessbättre konstatera att det inte var fullt så dramatiskt som larmuppgifterna initialt gjorde gällande.

2 juli 2020 klockan 17:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Full fokus på musiken när det nystartade bandet MEL, bestående av Linn, Emilia och Matilda intar scenen. Foto: Jennie Larsson

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ungdomar på Hillstreet i Lindesberg.
Under en hel vecka får ungdomarna i åldern 10-12 år chansen att testa olika instrument, stå på scen och även spela in sin musik i en riktig studio.

2 juli 2020 klockan 13:29 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Många klagomål på igenväxt motionsspår
Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu bara blir trängre och trängre. ...
2 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan
Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid ...
2 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda
Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till ...
2 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det nu klart att 12 tillfälliga häktningsplatser kommer att förläggas i Lindesberg.

1 juli 2020 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

1 juli 2020 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmä...

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa sjä...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Annons


Badplatsen vid södra Lövåsen har flera gånger på kort tid utsatts för skadegörelse. Foto: Privat

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten

Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i södra Lövåsen, där man parkerade sina bilar vid strandkanten och spelade musik så den hördes långväga. Detta är bara ett i raden av många tilltag som drabbat badplatsen som drivs ideellt av IOGT-NTO, och nu börjar föreningen få nog.

29 juni 2020 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mycket stök vid spontan bilträff

Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt hö...

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll

Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som ...

Omfattande skogsbrand rasar söder om Pilkrog

En omfattande skogsbrand rasar just nu i skogarna strax söder om Pilkrog. Enligt Nerikes Brandkår rör det sig om...

Skottlossning på Hagaberg: ”Har blivit träffad av hagel”

En man i 20-årsåldern fördes i natt till lasarett med lindriga skador sedan denne ...

bildspel Rondellkonstverket TURBIN invigt

Förbipasserande vid den södra rondellen i Lindesberg har under den senaste månaden kunnat följa arbetet med att färdigstä...

Trio vill göra byloppis till sommartradition

Förra sommaren arrangerades en byloppis i Gusselby för första gången i regi av företagarna Kerstin Birath, ...

Naturfotografen Mattias Nonnen har nyligen fotograferat lappugglor i det aktuella området. Foto: Mattias Nonnen

Planerad avverkning upprör: ”Tar ingen hänsyn till brandrisk eller häckande lappugglor”

Skogsägaren Sveaskog planerar nu att avverka skog i den östra kommundelen – vilket upprör och oroar boende i det aktuella området: Bergshyttan. I en insändare påpekar man att avverkningen bland annat utgör ett hot mot den rödlistade lappugglan, som har sina jaktmarker i just detta område. Området gränsar dessutom till den plats där man funnit ett häckande par med ungar.

26 juni 2020 klockan 07:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas
I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I...
25 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Supersamverkan gjorde antikroppstesterna möjliga
I måndags startade det omfattande arbetet med att antikroppstesta kommunens personal inom vård och omsorg samt funktionsstöd. Ett arbete som har kr...
25 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Här vattenbombas branden utanför Fellingsbro
Skogsbranden som har rasat strax utanför Fellingsbro under onsdagen, har nu ringats in av Nerikes Brandkår och man bedömer att branden är under ...
24 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-22

2020-06-20

2020-06-18

2020-06-18

2020-06-17

2020-06-17

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-15

2020-07-06 11:44