Arnold Bengtsson har anledning att vara orolig för gymnasieskolan.

Lindeskolan går mot tuffare tider

Landets gymnasieskolor kommer att åka på en rejäl smäll när antalet elever kraftigt sjunker till nivåer då skolorna kommer att få stora problem. På vissa håll i glesbygd talar man t o m om nedläggningar. Lindesbergs kommun är inte på något vis förskonat. Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Arnold Bengtsson, menar att vi får ett hårt klimat omkring år 2015. Lindeskolan kommer att urholkas på elever – och det riktigt rejält också.

Raset i landets gymnasieskolor kommer att kulminera läsåret 2015/2016. Sett över hela landet kommer antalet elever sjunka med cirka 100 000. Dessa stenhårda fakta, presenterade av Skolverket, kommer för Lindesbergs del innebära att antalet elever i värsta fall mer än halveras. Detta är skräckscenariot som Arnold Bengtsson ser som värsta tänkbara följd av den utveckling som nu sker inom gymnasieskolan.
-Vi har som bäst haft 1300 elever på Lindeskolan, idag är det omkring 1100. När botten är nådd säger prognosen, alltså det mest realistiska scenariot, att vi har mellan 700-750 elever kvar. Skräckscenariot är mellan 500-600. Om det sjunker så kraftigt är vi verkligen illa ute, påpekar Bengtsson.
Att Lindesbergs gymnasieskola kommer att tappa elever är inget som går att undvika. Tendensen är idag densamma ute i landets kommunala gymnasieskolor. Det är bara friskolorna som upplever friska vårvindar. Den utvecklingen ser Arnold Bengtsson som ett hot mot den kommunala skolan.
-Problemet med friskolorna är att de utarmar den kommunala skolan. Blir det för många som konkurrerar om eleverna i närområdet så blir effekten på sikt mycket negativ för alla, menar han.

Kan då Lindesberg minimera ”skadorna” som kommer uppstå när elevtappet når bottennivå? Arnold Bengtsson hävdar att man till viss del kan det, men att det naturligtvis är mycket svårt att undvika de mest svidande konsekvenserna.
-Redan 2015 kommer vi se färre program på skolan, det är tyvärr bara så. Finns det inte tillräckligt med elever så kan vi inte heller hålla det enskilda programmet igång längre. Det är idag omöjligt att svara på vilket/vilka program som är först att plockas bort i motåtgärd, menar han.
Skulle Lindesberg uppleva skräckscenariot på ett ännu större bortfall av elever, då kommer fler åtgärder behöva vidtas. Naturligtvis handlar det om att tvingas säga upp många av lärarna.

Kommunpolitikerna har satsat stora summor direkt och indirekt på gymnasiet i Lindesberg. Senast i raden av investeringar är arenan, kulturskolan och elevbostäderna. Tillsammans utgör det en nätt summa i slängarna runt 200 miljoner kronor. Är satsningen då befogad när prognosen om en snar framtid är så mörk?
-Dessa satsningar är inte enbart för skolan, även om arenan dagtid utgör skollokaler. Den investeringen är ju delvis för att skapa ett mer levande Lindesberg och det i sin tur skall förhoppningsvis även ge skolan medvind på sikt, att fler vill bosätta sig i Lindesberg och att eleverna väljer Lindeskolan istället för att flytta till större städers och utbilda sig där, förklarar Bengtsson.

Även om ambitionen fortfarande är att vårt idrottscollege skall locka elever från andra håll i landet, är det ändå hemmaplan som är allra viktigast. Målet är att uppnå 70% av eleverna i upptagninsområdet, idag är den siffran bara 50%.
-Vi behöver verkligen satsa på att nå ut till alla ungdomar i norra länsdelen. Det är här vi kan påverka utgången av läsåret 2015/2016 allra mest, säger Arnold Bengtsson.

Fotnot: Ett stort elevras innebär också ett stort ekonomiskt ras. Enligt det realistiska scenariot, som Arnold Bengtsson pratar om, torde det resultera i att Lindeskolan förlorar omkring 40 miljoner kronor per år.

Publicerad 9 mars 2011 klockan 08:04

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

12 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8 procent i kommunen, och av 229 lärare var det endast 133 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
– Det är alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

28 april 2021 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-13 02:20