När länets niondeklassare själva får välja i vilken gymnasieskola de vill gå i nästa år, så är Lindeskolan inte det självklara valet. Det visar en undersökning LindeNytt har gjort. Vi har tillfrågat 104 niondeklassare på Noraskolan, och endast 42 av dem har Lindeskolan som förstaval.-Det är beklagligt, konstaterar Mats Lindström, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg.
Lindeskolan kommer att förlora elever i framtiden. Det är konstaterat. Därför är det viktigt att redan nu sätta in åtgärder för att bromsa bortfallet av elever. Goda kommunikationer mellan kommunerna samt en mer kvalitativ utbildning, är grunderna i det åtgärdsprogram som arbetas fram just nu.
-Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss också. Resultatet av er undersökning är en klar signal på att vi måste agera nu, säger Mats Lindström.
Undersökningen vi låtit göra visar att drygt 60 procent av eleverna i Nora, väljer att gå i Örebro istället för Lindeskolan nästa år. Lindeskolan tappar därmed en stor del av elevunderlaget från Nora.
Bortfallet på Lindeskolan kan i värsta fall resultera i svidande åtgärder, som att banta ner på vissa utbildningar.
-Det finns risk att parallellutbildningar inom vissa program får dras in om vi tappar för mycket elevunderlag. Nu är det för tidigt att dra några slutsatser, men vi får inte blunda för problemet, förklarar Mats Lindström.
Problemet kan växa i takt med att alla elever i framtiden får större valmöjligheter och väljer skola själva helt fritt. Kanske är Lindeskolan inte längre så självklart för en Lindesbergare då.
Hur många elever från Fellingsbro, Frövi som väljer Arboga eller Örebro är för tidigt att spekulera i. Likaså hur många elever i Ljusnarsbergs kommun som ser Ludvika som mer intressant i framtiden.
Stadspuls och bra kommunikationer avgör
Emelie Appelgren, Ludvig Holmkvist och Pernilla Karlsson är tre av Noraskolans elever i årskurs 9 som nu står inför ett val av vilken skola de ska välja. Beslutet är inte särskilt svårt, menar de. Bland annat är det dåliga kommunikationer mellan Nora och Lindesberg som avgör.
-Jag tycker att det är dåligt med bussavgångar mellan Nora och Lindesberg. Det kan vara en stor anledning till att folk inte vill gå där, säger Emelie.
Ludvig Holmkvist är dock skeptisk. Han tror inte att fler bussavgångar är en lösning för Lindeskolan.
-Jag tror ändå inte att folk skulle välja att gå i Lindesberg även om man fixade busstiderna, det känns nästan som om det inte finns någon vilja, som om det inte är mode eller vad man ska säga, säger han.
Det är inte bara skolan som ska locka, staden och dess puls är minst lika viktig. Pernilla Karlsson tror att storstaden lockar många att välja Örebro istället för Linde.
-Det kan vara så att folk tycker att det är roligare att gå i en större stad med fler gymnasieskolor i, säger Pernilla.
*Länkar – gymnasieskolor
Lindesberg
Lindeskolan
Örebro
Elector – Fordonsutbildningar i Örebro AB – John Bauer – Johannaskolan – Karolinska Skolan – Kvinnerstaskolan – Risbergska Skolan – Rudbecksskolan – Tullängsskolan – Virginska Skolan
Utanför länet
Ludvika Gymnasium – ABB-Gymnasiet i Ludvika – Vasagymnasiet i Arboga