Med start förra året delar Lions ut ett stipendium på 10 000 kronor till någon som gjort något anmärkningsvärt och bra. I år valde man dock att dela upp pengarna på två eldsjälar som gör en fantastisk insats på samma ställe; den ena slipar skridskor, hjälper hockeyspelarna med allt möjligt och lägger dessutom ner mycket tid på det, den andra förbereder populära räksmörgåsar, bakar och ställer upp i vått och torrt.
Där står årets stipendiemottagare tillsammans med Lions Bengt-Göran Karlsson och Christer Karlsson i regnet. De har inte den blekaste aning om vad som väntar, de har endast fått ett telefonsamtal där de blivit ombedda att komma till Lindehov klockan 16.30 för att möta upp de två Lionsmedlemmarna.
Det är Göran Blom, A-lagets materialförvaltare och i hela 20 säsonger har han bidragit med ett otroligt arbete. Och Anki Andersson, lagmamma och som alltid finns där med en hjälpande hand, framförallt i en av Lindlövens cafeterior där man kan lita på att hon är varenda A-lagsmatch under säsongen med sina goda och populära räksmörgåsar, nybakat och med ett stort leende. Båda är de riktiga klippor!
– Vi fastnade för er två och vi kunde inte skilja er åt, den ena är bra på ena sidan, och den andra är bra på andra sidan, berättar Bengt-Göran.
Till Lions Stipendiet kunde man nominera sig själv eller någon annan inom stadsgränsen.
– Vi har fått in ett antal nominerade som vi nogsamt gått igenom, men vi fastnade för er. Vi har hört mycket goda vitsord om er från allmänheten. Vi förstår att det är väldigt mycket arbete som läggs ner på frivillig basis, och det är hedervärt tycker vi, tillägger Christer.
Anki och Göran ser förvånade ut, kanske var det här inte alls vad de hade väntat sig av en regnig onsdagseftermiddag. Bengt-Göran fortsätter:
– Vi delar ut 10 000 kronor och delat med två så får ni 5000 kronor var. Det är inte pengarnas värde i första hand utan uppskattningen. Vi startade det här för ett par år sedan och det är det roligaste vi gör.
Göran och Anki får stolt ta emot sina stora checkar och sällskapet kramar om varandra.
– Det är roligt att få sådan här uppmärksamhet, det finns många fler som jobbar ideellt, men det var verkligen roligt, kommenterar Göran blygsamt och Anki tillägger snabbt:
– Jo, fast idag är det bara vi!
Anki är märkbart rörd och konstaterar att hon inte hunnit smälta det här.
– Det känns hedervärt och stolt. Det är inte pengarna, utan själva grejen, det är som grädde på moset. Jag ska bjuda J18 på tacokväll, det var min första tanke, att jag vill ge något till dem, det känns självklart, det vill jag göra för dem. Det här känns jätteroligt såklart!, säger Anki leende och med blanka ögon.
Det står klart att det inte existerar någon slags bitterhet mellan mottagarna att pengarna blev uppdelade, tvärtom. Anki och Göran berömmer varandra, och i slutändan brinner de för samma sak och de ger av sig själva säsong efter säsong.
Den officiella utdelningen kommer att ske av Lions president på Linde Vårdag den 30 maj.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.