– Allt färre barn och ungdomar läser böcker och därför vill vi uppmuntra eleverna att läsa mer. Det handlar om ordkunskap och om att öka förståelse och fantasi. Det säger Malin Kretschmann, lärare på Stadsskogsskolan, som har Litteraturdag hela onsdagen.
Den här dagen är den stora starten på ett läsprojekt, som skolan driver det här läsåret. Projektet drog igång vid terminsstarten och redan har sjundeklassarna börjat med trettio minuters lästimme varje vecka. Eleverna tar med sig en bok hemifrån eller får låna bok på skolan. Det var ett läspass också denna litteraturdag.
Tina Istrefi vill ha mer lästimme i skolan. Foto: Hans Andersson.
– Jag skulle vilja ha en halvtimme till i veckan, säger Tina Istrefi som går i sjuan. Jag läser inte så mycket, för jag hinner inte, när jag ska ha tid att träffa kompisar och träna handboll.
Hon läser Sofia Nordins bok ”En sekund i taget”, som flera av eleverna har på bänkarna.
Adam Andersson i 7 D skrev en kortnovell under Litteraturdagen. Foto: Hans Andersson.
Adam Andersson är 13 år och går också i klass 7D. Han har med sig en av Tolkiens böcker i Sagan om Ringen-serien hemifrån. Han har precis lämnat in en kortnovell till läraren, för skrivövningar är också en viktig del av dagen för och om litteratur.
– Jag skrev om ”Personen som förändrade mitt liv”, som handlar om saker som har hänt, säger han. Det var ett av de sex ämnen, som eleverna kunde välja, när de skrev kortnovellen. Adams klasskompisar lämnar också in sina bidrag innan de tar lunchrast och efter lunchen blir det ett pass till under Litteturdagen. De ska lyssna på Sören Olsson – en av författarna till böckerna om Sune. Det har blivit 145 böcker, nio av dem kommer ut i år och en av dem kommer senare i höst – handlingen utspelar sig i stadsdelen Vivalla i Örebro.
Sören Olsson – känd för böckerna om Sune. Här tillsammans med en ”tyngre” text. Foto: Hans Andersson.
– Jag är här för att avdramatisera böcker, skrivande, läsande, säger han. Utan språket fungerar inte demokratin. Det räcker inte med bara muntliga traditioner. Även när man spelar TV-spel, så måste man förstå instruktionerna. Själv började jag mitt läsande med serietidningar.
Malin Kretschmann, förstelärare på Stadsskogsskolan, är bekymrad över att svenska elever tycks läsa allt mindre och att Sverige har rasat från femtonde till 27 plats när det gäller läsförståelse. Det visar den internationella s k PISA – undersökningen. Förmågan att läsa handlar inte bara om noveller. Språket behövs även i NO- och SO-ämnen framhåller hon.
– Det handlar om boktricket. Att ta till sig den upplevelse och tjusning som det ger att läsa en bok, säger hon. Alla föräldrar och vårdnadshavare har fått ett brev från svensklärarna på Stadsskogsskolan, där de uppmanas att stötta lärarna när de uppmuntrar till mer läsande.