– Allt färre barn och ungdomar läser böcker och därför vill vi uppmuntra eleverna att läsa mer. Det handlar om ordkunskap och om att öka förståelse och fantasi. Det säger Malin Kretschmann, lärare på Stadsskogsskolan, som har Litteraturdag hela onsdagen.
Den här dagen är den stora starten på ett läsprojekt, som skolan driver det här läsåret. Projektet drog igång vid terminsstarten och redan har sjundeklassarna börjat med trettio minuters lästimme varje vecka. Eleverna tar med sig en bok hemifrån eller får låna bok på skolan. Det var ett läspass också denna litteraturdag.

Tina Istrefi vill ha mer lästimme i skolan. Foto: Hans Andersson.
– Jag skulle vilja ha en halvtimme till i veckan, säger Tina Istrefi som går i sjuan. Jag läser inte så mycket, för jag hinner inte, när jag ska ha tid att träffa kompisar och träna handboll.
Hon läser Sofia Nordins bok ”En sekund i taget”, som flera av eleverna har på bänkarna.

Adam Andersson i 7 D skrev en kortnovell under Litteraturdagen. Foto: Hans Andersson.
Adam Andersson är 13 år och går också i klass 7D. Han har med sig en av Tolkiens böcker i Sagan om Ringen-serien hemifrån. Han har precis lämnat in en kortnovell till läraren, för skrivövningar är också en viktig del av dagen för och om litteratur.
– Jag skrev om ”Personen som förändrade mitt liv”, som handlar om saker som har hänt, säger han. Det var ett av de sex ämnen, som eleverna kunde välja, när de skrev kortnovellen. Adams klasskompisar lämnar också in sina bidrag innan de tar lunchrast och efter lunchen blir det ett pass till under Litteturdagen. De ska lyssna på Sören Olsson – en av författarna till böckerna om Sune. Det har blivit 145 böcker, nio av dem kommer ut i år och en av dem kommer senare i höst – handlingen utspelar sig i stadsdelen Vivalla i Örebro.

Sören Olsson – känd för böckerna om Sune. Här tillsammans med en ”tyngre” text. Foto: Hans Andersson.
– Jag är här för att avdramatisera böcker, skrivande, läsande, säger han. Utan språket fungerar inte demokratin. Det räcker inte med bara muntliga traditioner. Även när man spelar TV-spel, så måste man förstå instruktionerna. Själv började jag mitt läsande med serietidningar.
Malin Kretschmann, förstelärare på Stadsskogsskolan, är bekymrad över att svenska elever tycks läsa allt mindre och att Sverige har rasat från femtonde till 27 plats när det gäller läsförståelse. Det visar den internationella s k PISA – undersökningen. Förmågan att läsa handlar inte bara om noveller. Språket behövs även i NO- och SO-ämnen framhåller hon.
– Det handlar om boktricket. Att ta till sig den upplevelse och tjusning som det ger att läsa en bok, säger hon. Alla föräldrar och vårdnadshavare har fått ett brev från svensklärarna på Stadsskogsskolan, där de uppmanas att stötta lärarna när de uppmuntrar till mer läsande.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.