Ända sedan barnsben har travsporten varit det största intresset i livet för Timmy Lundegård. Med sin egen ponny körde han i många år ponnytrav, innan han sadlade om till att istället referera travlopp, något som nu gett honom Svenska ponnytravförbundets ungdomsstipendium.
Många känner igen honom som den glada bokhandlaren på Blombergska bokhandeln i Lindesberg, men för travvärlden är han någon helt annan. Trots att han inte ens hunnit fylla 25, har han redan en lång karriär bakom sig inom travsporten där han under 10 år har refererat lopp, och under 2018 gör han sin andra säsong som referent vid Visbytravet som drar igång under april.
– Jag har vuxit upp inom travsporten kan man säga, båda mina föräldrar är travtränare, och min pappa vann amatör-sm i trav 2012. Så intresset har alltid funnits där, och det växer hela tiden, berättar Timmy.
Han beskriver hur han som barn satt vid familjens ovala matbord i föräldrahemmet i Spannarboda, och lekte trav med hjälp av en kortlek. Med ett kort under varje finger fick han ihop ett startfält med hästar som sedan travade runt ”banan” på bordet. I flera år körde han själv ponnytrav, framförallt med sin häst Perelli, men när intresset för att referera tog över valde han att sälja hästen och satsa helhjärtat på det han brann för.
– Mitt första referat var på en inofficiell travtävling i Örebro, och trots att jag var ett nervvrak gick det bra, det var skitroligt! Jag upptäckte att jag var kvickare i käften än i hjärnan, säger han och skrattar.
Ryktet spred sig, och numera är han en flitigt anlitad referent inom travvärlden, men även som speaker inom handbollen, där han under hösten och vintern jobbat under LIF:s matcher.
– Handbollen och travet passar varandra bra, då handbollen håller sig under höst och vinter medan travet har sin största säsong mellan vår och sommar vilket underlättar för min del, berättar Timmy.
Under den gångna helgen prisades han med Svenska ponnytravförbundets ungdomsstipendium, något som han värderar väldigt högt.
– Det är jätteroligt och helt oväntat! Men väldigt roligt att bli uppmärksammad såklart, berättar han.
Redan i slutet av april drar travsäsongen igång för Timmy som då styr kosan mot Gotland, och premiären på Visbytravet.
-Det här är första säsongen som jag har körkort, så nu kommer det bli mycket lättare med resorna, avslutar han glatt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.