En av de många sporterna som under dagen erbjöds för kommunens lovlediga barn och ungdomar på arenan var en för många ny bekantskap, nämligen Ludosport. De flesta känner nog igen svärdet från en viss filmserie som utspelar sig i en galax långt långt borta, men nu i en helt ny tappning på jorden.
Ludosport är en relativt ny sport som grundades 2006 i Italien av några vänner som kom på att man borde kunna göra lasersvärdsfäktning till en riktig idrott, och på den vägen är det. Sedan dess har sporten växt explosionsartat, och finns nu etablerad i 11 olika länder i sammanlagt 3 världsdelar, och har även ett eget världsmästerskap. I Sverige finns det i dagsläget 4 klubbar, i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lindesberg/Örebro.
Från början hämtade man mycket av sin inspiration från de klassiska Star Wars-filmerna och karaktärerna, något man numera försöker att undvika så mycket som möjligt.
– Vi vill ju sprida Ludosport som en seriös sport, vi har ju eget SM och VM. Sedan har vi fört diskussioner med Disney som äger rättigheterna till Star Wars, och även om de är positiva till oss nu, vill vi inte att sporten ska stå och falla med något sådant, berättar Eli Petterson som är instruktör.
Sporten går ut på att man duellerar med sina Polaris, som svärden kallas, och sedan får man poäng beroende på vilka kroppsdelar man träffar. Mycket likt fäktning på sätt och vis, men med vissa intergalaktiska inslag.
Lindesbergsklanen som går under namnet Clan dell´Aqua Nera tränar på Kristinaskolan, torsdagar kl 19-21, då man tar emot elever från 13 år och uppåt. Efter sommaren hoppas man dock kunna starta en barn- och ungdomsgrupp för de yngre förmågorna.
– Vi ska vara med under Linde Sports Camp, så då hoppas vi att det är många som får upp ögonen för oss, och för sporten. Jag själv fastnade när en kompis till mig, som var instruktör, bad mig komma och testa. Jag som inte alls är någon sportmänniska gillade spänningen och teknikaliteten i sporten, och det faktum att det är en grym gemenskap, avslutar Eli.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.