Utifrån det öppna brev från Liberalernas Nils Detlofsson, som publicerades på Lindenytt under tisdagen den 4 september, känner jag mig föranlåten att klargöra och rätta till vissa felaktigheter som finns i artikeln.
Att skolan i Lindesbergs kommun inte uppfyller den målsättning, som finns kring resultatet för elever i åk 9 och deras behörighet att söka gymnasiet, är ingen hemlighet. Det är heller ingen hemlighet att vare sig vi tjänstemän eller politiker i Barn- och utbildningsnämnden inte är nöjda med resultaten. Jag vill redan här betona att det finns ett bra utvecklat samarbete mellan förvaltningen och Barn- och utbildningsnämnden när det gäller arbetet med att utveckla skolan och resultaten.
Det jag vänder mig mot i det öppna brevet från Nils Detlofsson är det personangrepp som riktas mot en av våra rektorer. Personangrepp är verkligen ingenting som hjälper oss i arbetet med att öka vår måluppfyllelse.
När det gäller anställning av skolledare vill jag klargöra att det är jag, som verksamhetschef, som anställer skolledare i grundskolan. Detta utifrån den delegationsordning som Barn- och utbildningsnämnden beslutat om. Jag vill betona att jag har inga som helst kopplingar till Irja Gustafsson, vare sig politiskt, i min tjänsteutövning eller privat! Alltså är besluten tagna av mig utan någon som helst påverkan av politiken!
Processen, innan en anställning av skolledare till grundskolan sker, är att tjänsten annonseras ut- ansökningar tas in- intervjuer sker tillsammans med berörda fackförbund-referenstagning sker- nya fördjupade intervjuer genomförs av aktuella sökanden- osv. Som vid de flesta tjänstetillsättningar, finns det en möjlighet att provanställa en rektor tidsbegränsat under sex månader och därefter ta beslut om en tillsvidareanställning. En MBL-förhandling sker alltid tillsammans med berörda fackförbund.
I brevet anger Detlofsson att rektorn saknade den erfarenhet och utbildning som behövs.
Jag vill klargöra att det formella kravet vid för att få en anställning som rektor är att, enligt skollagen, ”genom utbildning eller erfarenhet har pedagogisk insikt”. Det vanligaste är att man är utbildad och legitimerad pedagog. Därefter ska man påbörja en befattningsutbildning till rektor. Man kan alltså inte börja rektorsutbildningen innan man fått en tjänst som skolledare.
För närvarande har vi 19 skolledare anställda inom grundskolan. Sju rektorer i grundskolan har genomgått den statliga rektorsutbildningen, sju rektorer och biträdande rektorer deltar nu och fem planeras påbörja rektorsprogrammet under 2020. Från anställning till avslutat rektorsprogram tar det minst fyra år.
För att vi ska lyckas utveckla skolan och få en markant förbättrad måluppfyllelse tror jag på ett arbete Tillsammans, i en positiv anda och utan personangrepp!!
Peter Lundell
Verksamhetschef grundskolan, Lindesbergs kommun