Vi har inte kommit längre än till elfte december i almanackan, men redan idag tjuvstartades luciafirandet i Lindesberg. I det stämningsfulla tåget rymdes en vacker lucia, tjusiga tärnor och två stiliga stjärngossar. Med deras klara toner och behagfulla stämmor rör de sig idag i Lindesberg, med start på Kommunhuset fortsatte man därefter till lasarettet och vidare till stans olika äldreboenden. – Det är mysigt, alla blir så glada, säger Bergslagens Lucia Ewelina Jungmarker.
Klockan 07 denna torsdagsmorgon samlas luciagänget i Lionslokalen. Samarbetet mellan Lions och Lindeskolans Estetprogram går som på räls. Det är en förväntansfull skara som hugger in på frukosten som Lions dukat upp. Det finns mycket att välja på, dock inte några lussekatter, men det ska troligtvis gänget fått desto mer av under dagens gång. Om en timme är det dags för dagens, och årets, första framträdande på Kommunhuset.
– Det känns bra, vi har själva inte gjort så mycket än, vi har inte hunnit träffa alla än. Det är premiär idag och det blir riktigt kul och spännande. De är ett stort gäng i år, de ska vara tolv stycken, berättar Lions Kjell ”Kleo” Karlsson.
Ingeborg från Estetprogrammet är med och organiserar och styr upp. Hon kontrollerar att alla har sina vita dräkter med sig och får ett rungande ja som svar. Ingeborg ger ton och man sjunger igenom sångerna, dels för låtordningens skull, dels för att få liv i stämbanden. Lionsherrarna tar med stor omsorg hand om gruppen, de ser till att alla har vad de behöver. De servar med allt från att plocka fram värmande, vita pälsar att ha mellan platserna för att ungdomarna ska slippa frysa, visar hur de röda banden runt midjan ska knytas, delar ut ljus och dukar av. Lucian Ewelina Jungmarker får hjälp att prova kronan.
– Den är väldigt tung och kall, konstaterar hon.
Klockan går fort och man får lägga i en högre växel. Snabbt på med diademen som är skickligt dekorerade med grönt ris, i skorna, ut i regnet och mot Kommunhuset.
– Det ska bli kul, vi har inte tränat så mycket men vi har varit med flera år så nu kan vi allt, vi behövde bara fräscha upp minnet. Man blir trött på sångerna, till slut vill man bara kräkas på dem, säger Ewelina och skrattar, men som ändå tycker mycket om luciaarrangemanget:
– Det är mysigt, alla blir så glada och uppskattar det så mycket.
De får börja i Kommunhusets källare, där ljusen tänds upp, och Ingeborg påminner om att hålla avstånd så de inte bränner upp varandra. Sedan inleder man med ”Santa Lucia” och tågar uppåt till cafeterian där ett stort antal sitter samlade för att avnjuta en stunds skönsång. Och vackert, det är det verkligen, stillsamt, fridfullt och vackert. Någon som håller med om det är Elisabeth Rytter vid personalavdelningen:
– Det var jättefint! Förutom förra året då det inte var något så är det en tradition på Kommunhuset.
Fortsättningsvis beger sig tåget till lasarettet där det ska lussas på sex olika avdelningar, vidare till stans tre äldreboenden med ungefär två framträdanden vid varje.
På lördag klockan 16.00 framförs den traditionella luciatablån i Lindeskolans aula. Det är fri entré men det finns möjlighet att lämna ett bidrag för att stödja Lions verksamhet.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.