Vi har inte kommit längre än till elfte december i almanackan, men redan idag tjuvstartades luciafirandet i Lindesberg. I det stämningsfulla tåget rymdes en vacker lucia, tjusiga tärnor och två stiliga stjärngossar. Med deras klara toner och behagfulla stämmor rör de sig idag i Lindesberg, med start på Kommunhuset fortsatte man därefter till lasarettet och vidare till stans olika äldreboenden. – Det är mysigt, alla blir så glada, säger Bergslagens Lucia Ewelina Jungmarker.
Klockan 07 denna torsdagsmorgon samlas luciagänget i Lionslokalen. Samarbetet mellan Lions och Lindeskolans Estetprogram går som på räls. Det är en förväntansfull skara som hugger in på frukosten som Lions dukat upp. Det finns mycket att välja på, dock inte några lussekatter, men det ska troligtvis gänget fått desto mer av under dagens gång. Om en timme är det dags för dagens, och årets, första framträdande på Kommunhuset.
– Det känns bra, vi har själva inte gjort så mycket än, vi har inte hunnit träffa alla än. Det är premiär idag och det blir riktigt kul och spännande. De är ett stort gäng i år, de ska vara tolv stycken, berättar Lions Kjell ”Kleo” Karlsson.
Ingeborg från Estetprogrammet är med och organiserar och styr upp. Hon kontrollerar att alla har sina vita dräkter med sig och får ett rungande ja som svar. Ingeborg ger ton och man sjunger igenom sångerna, dels för låtordningens skull, dels för att få liv i stämbanden. Lionsherrarna tar med stor omsorg hand om gruppen, de ser till att alla har vad de behöver. De servar med allt från att plocka fram värmande, vita pälsar att ha mellan platserna för att ungdomarna ska slippa frysa, visar hur de röda banden runt midjan ska knytas, delar ut ljus och dukar av. Lucian Ewelina Jungmarker får hjälp att prova kronan.
– Den är väldigt tung och kall, konstaterar hon.
Klockan går fort och man får lägga i en högre växel. Snabbt på med diademen som är skickligt dekorerade med grönt ris, i skorna, ut i regnet och mot Kommunhuset.
– Det ska bli kul, vi har inte tränat så mycket men vi har varit med flera år så nu kan vi allt, vi behövde bara fräscha upp minnet. Man blir trött på sångerna, till slut vill man bara kräkas på dem, säger Ewelina och skrattar, men som ändå tycker mycket om luciaarrangemanget:
– Det är mysigt, alla blir så glada och uppskattar det så mycket.
De får börja i Kommunhusets källare, där ljusen tänds upp, och Ingeborg påminner om att hålla avstånd så de inte bränner upp varandra. Sedan inleder man med ”Santa Lucia” och tågar uppåt till cafeterian där ett stort antal sitter samlade för att avnjuta en stunds skönsång. Och vackert, det är det verkligen, stillsamt, fridfullt och vackert. Någon som håller med om det är Elisabeth Rytter vid personalavdelningen:
– Det var jättefint! Förutom förra året då det inte var något så är det en tradition på Kommunhuset.
Fortsättningsvis beger sig tåget till lasarettet där det ska lussas på sex olika avdelningar, vidare till stans tre äldreboenden med ungefär två framträdanden vid varje.
På lördag klockan 16.00 framförs den traditionella luciatablån i Lindeskolans aula. Det är fri entré men det finns möjlighet att lämna ett bidrag för att stödja Lions verksamhet.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.