Vi har inte kommit längre än till elfte december i almanackan, men redan idag tjuvstartades luciafirandet i Lindesberg. I det stämningsfulla tåget rymdes en vacker lucia, tjusiga tärnor och två stiliga stjärngossar. Med deras klara toner och behagfulla stämmor rör de sig idag i Lindesberg, med start på Kommunhuset fortsatte man därefter till lasarettet och vidare till stans olika äldreboenden. – Det är mysigt, alla blir så glada, säger Bergslagens Lucia Ewelina Jungmarker.
Klockan 07 denna torsdagsmorgon samlas luciagänget i Lionslokalen. Samarbetet mellan Lions och Lindeskolans Estetprogram går som på räls. Det är en förväntansfull skara som hugger in på frukosten som Lions dukat upp. Det finns mycket att välja på, dock inte några lussekatter, men det ska troligtvis gänget fått desto mer av under dagens gång. Om en timme är det dags för dagens, och årets, första framträdande på Kommunhuset.
– Det känns bra, vi har själva inte gjort så mycket än, vi har inte hunnit träffa alla än. Det är premiär idag och det blir riktigt kul och spännande. De är ett stort gäng i år, de ska vara tolv stycken, berättar Lions Kjell ”Kleo” Karlsson.
Ingeborg från Estetprogrammet är med och organiserar och styr upp. Hon kontrollerar att alla har sina vita dräkter med sig och får ett rungande ja som svar. Ingeborg ger ton och man sjunger igenom sångerna, dels för låtordningens skull, dels för att få liv i stämbanden. Lionsherrarna tar med stor omsorg hand om gruppen, de ser till att alla har vad de behöver. De servar med allt från att plocka fram värmande, vita pälsar att ha mellan platserna för att ungdomarna ska slippa frysa, visar hur de röda banden runt midjan ska knytas, delar ut ljus och dukar av. Lucian Ewelina Jungmarker får hjälp att prova kronan.
– Den är väldigt tung och kall, konstaterar hon.
Klockan går fort och man får lägga i en högre växel. Snabbt på med diademen som är skickligt dekorerade med grönt ris, i skorna, ut i regnet och mot Kommunhuset.
– Det ska bli kul, vi har inte tränat så mycket men vi har varit med flera år så nu kan vi allt, vi behövde bara fräscha upp minnet. Man blir trött på sångerna, till slut vill man bara kräkas på dem, säger Ewelina och skrattar, men som ändå tycker mycket om luciaarrangemanget:
– Det är mysigt, alla blir så glada och uppskattar det så mycket.
De får börja i Kommunhusets källare, där ljusen tänds upp, och Ingeborg påminner om att hålla avstånd så de inte bränner upp varandra. Sedan inleder man med ”Santa Lucia” och tågar uppåt till cafeterian där ett stort antal sitter samlade för att avnjuta en stunds skönsång. Och vackert, det är det verkligen, stillsamt, fridfullt och vackert. Någon som håller med om det är Elisabeth Rytter vid personalavdelningen:
– Det var jättefint! Förutom förra året då det inte var något så är det en tradition på Kommunhuset.
Fortsättningsvis beger sig tåget till lasarettet där det ska lussas på sex olika avdelningar, vidare till stans tre äldreboenden med ungefär två framträdanden vid varje.
På lördag klockan 16.00 framförs den traditionella luciatablån i Lindeskolans aula. Det är fri entré men det finns möjlighet att lämna ett bidrag för att stödja Lions verksamhet.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.