När Magnus Hellqvists 82-åriga mamma fick en tid hos ortopedkliniken i Lindesberg ringde hon för att boka en sjukresa som hon alltid brukar göra. Den här gången fick hon dock höra att hon var för ung för att utnyttja tjänsten, eftersom Regionen höjt miniåldern till 85 år, men utan att kommunicera det.
– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.
I mitten av februari fick Magnus Hellqvist ett telefonsamtal från sin mamma, som talade om att hon blivit nekad sjukresa till lasarettet i Lindesberg – för att hon var för ung. Mamman, som är 82 år, uppfyllde inte de nya ålderskraven som regionen ändrat till 85 år, dock utan att informera brukarna om det.
– Många av de äldre har multikrämpor och kör inte bil själva längre, då har de kunnat boka en bil dagen innan för att kunna ta sig till tandläkare eller lasarettet, berättar Magnus och fortsätter:
– Mamma blev alldeles förtvivlad och ringde mig, men jag kan inte kasta mig iväg hur som helst från mitt jobb. Nästa problem är ju att om mamma skulle boka av tiden då får hon ju en straffavgift om hon uteblir, eftersom telefontiden redan var förbi på kliniken.
Magnus mamma gjorde ett försök och ringde 1177 för att se om de kunde förklara vad som hade hänt och när reglerna ändrats, men möttes där av en lika förvånad person i andra ändan.
– Som tur var ringde den tjejen till ortopeden i Linde som i sin tur ringde upp mamma, så de insåg dilemmat. Men personalen på lasarettet visste inte heller något om de nya reglerna. Tydligen ska vårdgivaren avsätta tid för att boka bil eller skriva ett intyg för att man ska kunna boka en sjukresa, de som redan går på knäna, säger Magnus.
Veckan efter skulle mamman till tandläkaren i Lindesberg, och provade på nytt att boka en sjukresa, men då blev det stopp.
– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.
När LindeNytts reporter började efterforska i ärendet fanns ingen information publicerad alls om att nya regler kommit, trots att dessa trädde i kraft 1 februari. Efter många försök lyckades vi äntligen få kontakt med Jan Carlsson, sektionschef för sjukresor i region Örebro län.
– Kommunikation är nog på gång, det här är nytt från 1 februari, då verkställdes det nya regelverket. Men visst, kommunikation och information är svårt, men det står i broschyrer och på webben, säger han.
Enligt Jan Carlsson är det nya regelverket något som har tagit ungefär 1,5 år att fastställa, där man gjort en översyn av reglerna för sjukresor.
– Innan kunde man ringa och boka en sjukresa med våra serviceresefordon när man hade fyllt 80 år, det försköts nu till 85 år. Det gjordes för att harmonisera med den generösare bedömning man har för färdtjänsttillstånd vid 85 år. Det kommer ställa till det för några, så är det alltid när man ändrar i regler, men vi tror över tid att det här blir enklare att förstå, att man har en ålder att förhålla sig till, för det har vi fått många frågor om innan, säger han.
Men vad gäller för den här 82-åriga damen nu?
– Hon behöver ett så kallat medicinskt utlåtande från vården, om hon har medicinska skäl för att behöva åka med våra serviceresefordon. Innan hade vi väldigt generöst att alla som fyllde 80 fick boka det.
Då ska hon be vården om ett intyg, vården som redan nu går på knäna?
– Det gör vi också, vi är en del av vården med sjukresor. Det är ett bekymmer, men regelverket säger så och det hoppas jag att man har beaktat i den här långa politiska processen.
Det intressanta i det här är ju också att vårdpersonalen inte hade en aning om att detta hade trätt i kraft.
– Information och kommunikation tar tid, vi var ute på Lindesbergs lasarett i mitten av februari och informerade om det, vi har försökt skicka ut information internt också i de kanaler vi har.
Men hur kommer det sig att man genomför ett beslut som börjar gälla 1 februari, men man informerar inte på plats förrän i mitten av februari? Kan ni se att ni gjort en miss i kommunikationen?
– Vi kunde gjort kommunikationen bättre, men en miss vet jag inte, för det har nog legat på intranätet som finns inom regionen, och det var innan den 1 februari.
Ett annat problem är att om hon uteblir från besöket blir hon debiterad för det.
– Det är ett bekymmer som vi inte har tänkt i någon konsekvens att det skulle kunna bli. Men det förstår jag och det är bara att beklaga.
När LindeNytts reporter ställer frågan om det nya regelverket finns att läsa någonstans, så att de som ska boka resor kan få korrekt information, får Jan Carlsson problem att hitta det. Varken på Länstrafikens hemsida, eller på 1177, som enligt Carlsson är regionens huvudkanal, finns någon information.
– Nej, jag ser inget om det, det kan vara en miss att det inte har gått ut där, det får vi uppdatera, säger han.