Magnus Jerlström utställning vid Arkivens dag som gick under temat "Gränslöst". Foto: Ida Lindkvist
Magnus rotade fram guldklimpar ur arkivet
Under lördagen firades Arkivens dag i hela Sverige, i år under temat ”Gränslöst”. Det här var dock ett tema som Magnus Jerlström, arkivarie, till en början tyckte var klurigt, men när inspirationen föddes fanns ingen hejd.
En trappa ned i Lindesbergs Stadsbibliotek visar Magnus Jerlström, arkivarie, upp sin utställning under temat ”Gränslöst”. Den här lördagen är det Arkivens dag, inte bara i Lindesberg, utan i hela Sverige. Dagen uppmärksammas på olika sätt på olika ställen, och därför har Magnus haft möjlighet att sätta sin egen touch.
– Jag tänker omedelbart på främmande länder, så det har jag tagit fasta på. Det är spännande när man får ett sådant här tema, man blir utmanad. Först funderade jag och trodde inte att det fanns något jag kunde göra något av, berättar Magnus som tillägger att man vid ett sådant här tillfälle verkligen får visa vilken ofantlig bredd som ryms i arkiven.
Magnus tycker mycket om sitt jobb och berättar:
– Jag får se och lära mig nya saker varje dag. Alla som kommer och besöker och forskar har samma möjligheter att överraskas och upptäcka nya saker. Jag ordnar och förtecknar i arkivet så att det ska bli lätta för andra att hitta.
700 hyllmeter har Magnus att gå loss på och intygar att det finns definitivt att göra, där behöver ingen gå sysslolös. Bilder, såsom glasplåtar och negativ, finns det uppskattningsvis 250-300 000 stycken, däribland hittar man Bergslagsposten kolossalt stora arkivsamling. Men också yrkesfotografers, som varit verksamma i Lindesberg, bilder finns där bevarade.
– Det är över 100 år sedan som någon gjorde något med de här bilderna. Det finns namn på i stort sett alla. Så släktforskar man, och har namn och kontaktar oss, så kan vi då kolla upp det, förklarar Magnus.
Det finns mycket intressant att lära. Foto: Ida Lindkvist
De gamla, grå fotografierna som sitter uppe på väggen och hör till utställningen förställer olika sorters människor, men det är bara en enda som ler och visar tänderna.
– De som hade det bättre ställt, och de yngre, de ler oftare. Och det handlar bara om en enda sak, de hade tänder som fungerade på foto, säger Magnus.
I utställningen hittar man också fotografier, brev och listor som handlar och visar fadderbarn och flyktingbarn under andra världskriget. Till Sverige, och Lindesberg, kom framförallt finska krigsbarn, men brev från barn som bott här en tid är också skrivna på norska. Magnus visar att det dessutom framkommer i pappren att holländska barn var här.
– Här finns det tackbrev från norska fadderbarn, och det här är listor över finska barn som placerades i Lindesberg, berättar Magnus och pekar.
Tackbrev från norska fadderbarn. Foto: Ida Lindkvist
Det skrivs också om arbetskraftsinvandringen, och Magnus förklarar att 60-talet beskrevs som ett årtionde då arbetslöshet i det närmsta inte existerade. Ser man däremot över ett protokoll skrivet 1966 i Lindesberg, så var arbetslösheten något som man framhävde som ett uppenbart problem.
På de här fyllda väggarna har Magnus verkligen lyckats plocka ut några riktiga guldklimpar, och det är ett gediget arbete som gjorts, och Magnus avslutar:
– Det är spännande och skojigt varje dag!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
FotoFredag: Ugglornas högtid är här!
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nä...
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...
Angående vindkraftsplan i Lindesbergs kommun
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet ...