INSÄNDARE/DEBATT: Svar på Bengt Storbackas insändare i LindeNytt 2 oktober. Bengt Storbacka (S) frågar vad majoriteten (M, SD, KD, Lpo, L) egentligen vill. Svaret är enkelt, vi vill få ordning på Lindesbergs kommun!
Efter 12 år av socialdemokratiskt styre har man plötsligt en mängd bra idéer på hur man kan tackla både den ena och den andra samhällsutmaningen. Det är såklart positivt, och vi uppmuntrar till bra initiativ och god dialog, men det hade innevånare i Lindesbergs kommun och framförallt de socialdemokratiska väljarna velat se medan makten fortfarande var ett faktum. Men med de ekonomiska utmaningarna vi idag står inför blir det alltså inte trovärdigt när S spottar ur sig förslag efter förslag om saker de nu påstår sig vilja genomföra när dom haft all chans tidigare.
Att erbjuda goda möjligheter till arbete och utbildning för att säkra människors självförsörjning står högt upp på listan och är något vi jobbar med dagligen, men att vända skeppet är ett långt och idogt arbete som kräver tålamod och målmedvetenhet. Och för att förslag ska bli så skarpa och bra som möjligt med kvalitetssäkra underlag för alla förtroendevalda och kommuninnevånares bästa krävs det att man först utreder frågorna noggrant, vilket även en socialdemokrat kan förstå
KAA (kommunalt aktivitetsansvar) som Bengt Storbacka (S) hänvisar till är reglerat i skollagen. Skolverket beskriver det såhär:
Hemkommunen ska löpande hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen som tillhör målgruppen för aktivitetsansvaret är sysselsatta. Kommunen ska erbjuda ungdomarna lämpliga individuella åtgärder. I första hand ska åtgärderna syfta till att ungdomarna börjar på eller återupptar en utbildning, i andra hand att de får en annan sysselsättning som exempelvis arbete.
Det finns alltså inga hinder med att arbeta med målgruppen på det sättet som Bengt Storbacka (S) föreslår i sitt ledamotsinitiativ.
Att fastna i en enskild arbetsmetod är för enkelspårigt då kommunen ska arbeta med dessa ungdomar i ett bredare spektrum för att kunna erbjuda en mängd olika insatser. Det vi behöver göra framåt är att säkerställa rutiner och tydlig ansvarsfördelning inom ramen för KAA och i det arbetet behöver
både barn -och utbildningsförvaltningen och tillväxtförvaltningen med arbetsmarknadsenhet och vuxenutbildning vara delaktiga.
Enligt våra källor är det idag en anställd inom kommunen som haft ansvaret för ungdomarna som omfattas av KAA men som nu är tjänstledig så frågan är högaktuell och det finns all anledning att se över arbetssätten från grunden för att det ska bli så bra som möjligt för dessa ungdomar.
Vi lyssnar gärna, men bollen är nu på vår planhalva. Ha tålamod och fortsätt tro på oss så kommer vi tillsammans att göra Lindesbergs kommun bra!
Conny Ärlerud (M), vice ordförande Tillväxtnämnden
Tom Persson (SD), ordförande Tillväxtnämnden
Lillemor Bodman (M), ordförande Barn -och utbildningsnämnden
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.