I strålande solsken begav sig ett trettiotal små skidåkare ut i spåret för att åka Vasaloppet. För många handlade det inte om att komma först i mål, utan att ta sig upp och ned för backarna, hålla sig upprätt och sedan belönas med en riktig och glänsande medalj.
Ett trettiotal barn har anmälts till Barnens Vasalopp som arrangeras av Friluftsfrämjandet, lite mindre än i vanliga fall, men det sägs att många är sjuka. Det finns ingenting att klaga på angående vädret. Solen skiner, inte ett moln synts till och snön ligger som ett vitt, glittrande täcke på marken. Alla är påpälsade med varma, stickade mössor, overaller i regnbågens alla färger och tjocka termobyxor. Föräldrar är med och hjälper till, fäster nummerlappen, rätar till barnets mössa och vissa följer även med runt på egna skidor. Det är en återkommande familjefest utan dess like, och fantastiskt uppskattat bland barnen.
– Vi har haft det varje år, men såhär bra väder har vi däremot inte haft på länge. Spåret är 560 meter långt, men det räcker till, de yngsta är inte mer än tre år gamla, säger Kenthy Richardson, vid Friluftsfrämjandet, som fortfarande står med längdskidorna på.
När barnen kommer i mål är de varma och kinderna glöder. Nöjt tar de emot sin medalj och stapplar ur spåret för att förse sig med blåbärssoppa och grillad korv med bröd. Anna Jansson-Bocoun och Emilia Hedvall, båda fem år gamla, har precis tagit sig runt. Det har gått bra och svårighetsgraden tyckte de inte att det var så mycket att orda om:
– Det var jättelätt!, kommenterar Anna.

Emilia Hedvall och Anna Jansson-Bocoun visar stolt upp sina medaljer.
Båda tjejerna har åkt längdskidor några gånger innan, så dagens Vasalopp var inte några bekymmer.
– Jag har åkt två gånger innan, säger Anna medan Emilia har åkt tre, fyra gånger.
Emilia granskar sin medalj och konstaterar stolt:
– Det här är min första riktiga medalj, och med en snöflinga!
Trots både stora och små backar i spåret så gick det bra, men Anna och Emilia har sina tips:
– Man måste koncentrera sig och vara stark så man kommer upp, och trycka jättehårt med stavarna. Och man måste vara modig, tipsar Emilia och Anna tillägger:
– Man måste koncentrera sig och titta på skidorna så man inte ramlar hela tiden!
Förutom Barnens Vasalopp har Friluftsfrämjandet ständiga pågående aktiviteter. Olika grupper, däribland välkända Mulle och Strövarna, finns för barn i alla åldrar, från ett par, tre år upp till tio. Man vill också få igång lite mer ungdomsverksamhet, men i dagsläget råder en brist på ledare.
– Vi har problem med att det inte finns tillräckligt många ledare, vi behöver fler, säger Kenthy.
Man har också familjeträffar och olika lopp, då till exempel på Kyrkberget som man anordnat flera gånger tidigare. Även de vuxna erbjuds möjligheten att aktiveras och på listan finns sådant som kajak, kanot och långfärdsskridskor. Tanken finns att asylsökande ska få möjlighet, med Friluftsfrämjandet, att bekanta sig med skog och mark.
-Vi jobbar på det, många är rädda för skogen och en del får inte ens vara där. De har ju inte allemansrätten som vi har!, avslutar Kenhty.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.