Många heta känslor och brinnande iver

Dyka ner 3,6 meter och hämta upp en docka, släpa en sjuttio kilo tung docka över ett hinder, knalla i brant uppförsbacke i full mundering som innebär dryga tjugo kilo extra på kroppen, se Lindesberg tjugofem meter upp i luften från en liten korg. Ja, det var några av de saker som sex stycken av de som sökt tjänsten som deltidsbrandman fick prova på idag.  

Klockan är 08.00 på morgonen och på brandstationen har ett litet gäng samlats. Det var tjugofem ansökningar och man har nu sållat ut de sex personerna som man tror är mest lämpade, för att låta dem genomgå en rad olika tester innan det blir dags för intervju. Det är lite nervöst och spänt, alla har som mål att klara av den här dagen för att få chansen att bli en i gänget på stationen i Lindesberg, som deltidsbrandman. 
– Det kommer att bli en tuff dag, mycket tester på en enda dag, utlovar kårchef Mikael Juneholm. 

Man beger sig till badhuset för att börja testerna i bassäng. Tvåhundrameter ska simmas på max fem minuter, detta gör man två och två. Därefter ska man en och en simma två längder med en tom livboj, rädda en docka på 3,6 meters djup, för att till sist simma med en livs levande person liggandes i bojen. Det är jobbigare än vad man kan tro, där man torrskodd står på land.
– Det är rätt jobbigt faktiskt, framförallt om man inte kan crawla och crawlar ändå, då blir man trött. Ja, idag får de bekänna färg, säger Juneholm. 

Linda, som är en av de två tjejerna som får vara med idag, har precis klarat av sim-momentet. 
– Det känns jättebra, nu kan det bara bli lättare. Jag var mest nervös för simningen.

Men så mycket lättare blir det inte. Tillbaka på station får deltagarna klä på sig full mundering i form av underställ, larmställ, luva och huva, hjälm och pulsband, för att inte tala om tuberna som man hänger på sig som en ryggsäck. Bara i det här läget är det både varmt och tungt, men värre blir det. Man vill plussa på personens vanliga vikt med ungefär tjugofem kilo, vilket kan innebära en vikt i fickan. Och så upp på bandet. Testet sker i skarp lutning och pågår i sex minuter. I och med att jackan är noggrant uppdragen och huvan är på plats, blir lufttillförseln en aning begränsad.  
– Under testet har vi ingen fläkt på och man får inte ta i räcket, då avbryts testet. Det som kommer att kännas är i vaderna, men det mesta sitter i huvudet, instruerar Patrik Andersson. 

– Det ska mycket till för att jag ska gå av, svarar Micke och så kör han. 

När man kliver av är man en aning mör, men ingen rast och ingen ro. Man får ge sig direkt på ”Varvet”, en bana med fem olika moment. Du ska bära runt två tunga väskor, fortsätta med att släpa en sjuttio kilo tung, otymplig docka över ett hinder, dra in femtio meter vattenfylld brandslang, bära vikter alternativt en docka uppochned i trappor, samt avslutningsvis gå balansgång för att visa hur påtagligt trött man blivit. Du ska även prova på att krypa i mörkret med mask, klättra på stege, åka tjugofem meter högt upp med hävaren och bryta loss brädor med kofot. Framåt lunch, när testerna börjar bli avklarade, säger Anders: 
– Det har varit skitkul, kul och tungt, men lärorikt. Simningen var värre än jag trodde men annars har det varit som förväntat. Rullbandstestet var ingen lek, det blir extremt varmt! 

Under eftermiddagen sker intervjuer. 

Å LindeNytts vägnar, som fick den fantastiska möjligheten att prova på testerna, kan undertecknad meddela att det var jobbigt. Fruktansvärt jobbigt. Mycket värre än vad det såg ut. Och gänget som kämpade på är ett riktigt starkt gäng, som peppade och stöttade varandra under hela dagen! 
Publicerad 5 december 2014 klockan 13:13

Ida Lindkvist

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.

2 mars 2021 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

AnnonsPer Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgä...

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-03-02 19:11