Många tyckte till om politikernas måsten för 2007

Efter vår artikel om 10 måsten för Lindesbergs stad, en punktlista över åtgärder som våra politiker måste göra något åt, har en rad läsare tagit sig tid och skrivit till oss med synpunkter och egna förslag. Vi är naturligtvis tacksamma för alla åsikter och dessa publiceras lite längre ned i texten.

Men för att sammanfatta det hela i grova drag, så lutar mycket åt fenomenet ”gupp”. Kristinavägens gupp är ett återkommande inslag på saker våra invånare tycks reta sig på. Och mycket av detta beror troligtvis på att Centern gick ut väldigt friskt i valrörelsen då man sade sig ha för avsikt att göra något lika konkret som radikalt åt saken.
En annan sak som tycks ligga högt på önskelistan är bostadsfrågan. Centrala bostäder är en bristvara idag och det är A och O att möta upp efterfrågan på just centrala hyresfastigheter. Men också exploateringen strax utanför centrums gränser är viktig. Det nämnde vi också i vår artikel. Här har vi dock fått ett litet tillägg och ett påpekande från en skribent som varnar för riskerna med att överexploatera området runt sjön.
Vi skriver under på dennes insändare, utbyggnaden runt sjön får absolut inte förstöra det fina vi har. Området västerut, som insändaren talar om, är bra som det är och det ska bevaras för att vyn från Strandpromenaden sett inte ska förstöras. Området vi talade om i artikeln var södra änden av sjön, ett område som bland annat Anders Ceder tidigare pekat på som lämpligt för villabyggen i stil med konceptet Lindesby.

Läsarnas förslag:

Strandcafé. Övertala familjen Klingberg att få hyra/arrendera nedersta delen av deras trädgård samt det rustade huset längst ned på skolgatan till strandcafé.

Ta bort ”guppen” på kristinavägen. Det är i alla fall 30. Det är så trångt att vi med lastbil inte kan hålla sig på rätt sida när man skall svänga.

Lilla Lindesjön ser ut som en energiskog vid södra änden!
Röj det till flis om det blir is!?

Är dessa bara statspolitiker, är dit våra skattepengar går, vad får vi som inte bor i linde?

Försök att ordna en lokal tidning också som är läsbar.

En vettig utställningshall för konst, mindre mässor etc. En levande träffpunkt.

Centrumnära hyreslägenheter, eller varför inte ett helt nytt bostadsområde på tivoliplan, såsom förre stadsarktikten Hallen skissat´och som centerpartiet vill slå ett slag för.

Arbete till invandrare? Arbete till alla arbetslösa skall det väl vara, eller? Locka hit företag som kan etablera sig på orten.

Gör en ordentlig rastplats vid mellaninfarten till Linde med vägkrog mack och kiosk.

Att bygga nya bostäder är angeläget. Men det är viktigt att vara försiktig med byggnationen kring sjön. Södra och norra delen är ok men inte rakt västerut. Det är denna magiska vy sedd från stan som ger hela lindesberg dess själ. Att ifrån kungsgatans utblickar mot sjön se ett rent landskapsmotiv med till synes orörda skogar och ängar är en rent trolsk upplevelse i dygnets olika ljussättningar. skulle det på denna sidan sjön börja byggas hus, sättas gatlyktor osv bryts horisonten och sjön kommer snart att upplevas som en liten kringbyggd ankdamm.

Ta bort alla dessa vägbulor.

Att vi som inte är invandrare också ska ha samma rätt att få ett arbete som varit långtidsarbetslösa som jag tex har flyttat runt i sverige i hopp om att det ska finnas ett jobb till mej nu i snart tio år men sådant tas aldrig upp för jag har nu hunnit bli 44år vad har jag och andra med mej för chanser att få känna på att leva ett normalt liv och kunna på egen hand försörja min/våra familjer??????
det vore nått att trycka upp i ansiktet på politikerna/arbetsförmedlingen här eller hur för det är fan inte kul att höra hela tiden att man kostar skattebetalarna en massa pengar!!!!!!
PS. jag har blivit nekad ett antal ggr att få starta eget här i lindesberg pga att dom inte tror på mina affärsidéer bland annat det där ni tog upp ang badplatsen kaffe servering/kiosk på loppholmen

Att göra Kungsgatan till gårdsgata snarast? Borde inte vi näringsidkare på Kungsgatan säga vår synpunkt? Jag är av den uppfattningen att en gårdsgata bara blir en ”avstängd” gata, varken eller, så att säga. Och av erfarenhet från somrarna med gågata/gårdsgata ett irritations moment för våra kunder (kundreaktionerna har varit och är MÅNGA på somrarna)
LindeNytt svarar insändaren: En gårdsgata innebär inte att gatan på något vis blir avstängd. Dock får bilisterna anpassa sig lite mer eftersom det är fotgängaren som har företräde på gårdsgatan. Se exempel ”Bytesgatan” mellan Järnvägsgatan och Kristinavägen.
Regler för gårdsgata
*Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart.
*Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
*Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.

Flera hus runt sjön. Underlätta för de privata markägarna runt Lindesjön att exploatera sin mark. Hjälp till med planer, vägar, vatten och avlopp. För varje tomt de lyckas sälja tjänar kommunen det mångdubbla i skatteinkomster på bygge och ny invånare.

Båtlivet har ni glömt. Det är ju båtarna som livar upp sjön. Underlätta för båtklubben att bygga båtbrygga nedanför kyrkan. Muddra upp bäckfåran nedanför Lindesby och bygg båtbrygga och bad där, så blir det lättare att sälja tomterna.

Flytta ned kommungubbarna till polishuset och tingshuset. Poliserna till vårdcentralen och vårdcentralen till kommunhuset. Gör bostäder av gamla Kirurgen. Det skulle sätta fart på stan och kommungubbarna fick träffa invånarna dagligen igen.

Publicerad 29 december 2006 klockan 11:35

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”

I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.

2 oktober 2023 klockan 08:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby

I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen ...

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen

Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK ...

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M). Arkivfoto: Camilla Lagerman

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.

28 september 2023 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen
I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Detta innebär ett ypperligt tillfälle att förnya höstgarderoben på ...
28 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige p...
27 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats ...
27 september 2023 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.

26 september 2023 klockan 17:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.

26 september 2023 klockan 11:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.

25 september 2023 klockan 08:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg ...

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken

Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade st...

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tä...

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles ...

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att ...

Foto: Camilla Lagerman

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.

21 september 2023 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...
21 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmälningsplikt, dvs den angiverilag som Tidöpartierna vill utreda. Det kommer ...
21 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
20 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-18

2023-09-18

2023-09-18

2023-09-17

2023-09-17

2023-09-16

2023-09-15

2023-09-15

2023-10-02 10:48