Solen skiner in genom fönstren i den stora lokalen i församlingshemmet på måndagskvällen. De första medlemmarna i Manskören Harmoni har anlänt och börjat installera sig. Stolarna ska stå på ett visst sätt, keyboarden ska ha den centrala platsen för snart står Rickard Larsson där och dirigerar gruppen för första gången den här säsongen. Det är dags för ett nytt musikår för herrarna.
Det råder en hjärtlig, varm stämning bland körens medlemmar när de hälsar varandra välkomna. De är glada att se varandra igen efter sommarens uppehåll och det märks att det är en sammansvetsad kör.
– Det är socialt bra samvaro här. Man får en riktig energikick av att sjunga, säger Harmonis dirigent Rickard Larsson.
Den yngsta medlemmen är nitton år gammal och just tagit studenten, medan den äldste på dagen fyllt åttio. Men den stora åldersskillnaden bidrar enbart positivt till körens fina dynamik. De är ungefär fyrtio stycken som sjunger tillsammans.
– När några slutar, kommer det in några nya. Kören har föryngrats lite på senare tid, säger ordföranden Roland Hellsing.

Det blir ingen mjukstart utan hårdträning står på schemat. Gruppen måste så snart som möjligt börja träna inför den stora capricen i vår som hela kören är med och planerar i smågrupper. Dessutom är julen inte alltför långt bort och även den ska det övas inför.
– Vi är här för att sjunga tillsammans, säger Rickard Larsson och Roland berättar att de repeterar tillsammans en gång i veckan samt några helger på våren.
En efter en droppar in och snart är de samlade och redo. Det fattas sju stycken och de måste fylla ut för att få rätt akustik. Rickard ställer sig bakom keyboarden och drar igång gruppen. Han talar om att deras röster har vilat under sommaren, efter att ha sjungit väldigt mycket hela våren.
– Sjung hemma för att komma igång, uppmanar han.

De börjar med att värma upp röst och stämband, stretchar tungor och gör olika ljudövningar. När de är klara tar de ton och börjar sjunga. Åtminstone för ett otränat öra låter det som de aldrig haft något sommaruppehåll. De mäktiga, samstämmiga tonerna får taket att lyfta. Och därmed är Harmoni igång, laddade för ett år fyllt av musik och sång.
Text och bild: Ida Lindkvist
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.