Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Den 24 maj släppte Marika sin debutroman Sagan om Fornrike. Berättelsen utspelas sig på en fiktiv ort i en magisk värld där trollbarn skickas till människornas värld för att testa människornas moral.
I berättelsen har en trollflicka skickats till människornas värld som bortbyting. Det uppstår vänskap mellan trollflickan och två människobarn trots att de har så olika bakgrunder och personligheter. Samtidigt som de tampas med sina egna problem tvingas de tillsammans möta en ond häxa för att få ett slut på bortbytandet av alla oskyldiga barn.
Inspirationen till boken fann Marika från Selma Lagerlöfs fantasifulla textsamling Troll och människor, där man kan återfinna flera av Lagerlöfs mest kända verk.
– Det var när jag läste novellen Bortbytingen av Selma Lagerlöf som jag fick inspiration till att skriva boken. Den utgår från den svenska folktron om att troll byter ut människobarn mot sitt eget i tron att de skulle få det bättre. Det inspirerade mig till att skriva ur trollens perspektiv och leka med motivet till varför trollen gjorde så, förklarar Marika.
I boken skildras hur de starka vänskapsbanden formas mellan barnen trots deras olikheter och tillsammans får de utkämpa en strid där det goda slutligen segrar.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, och att alla (oftast) kämpar med någonting oavsett hur deras livssituation ser ut, förklarar Marika.
Marikas passion för att skriva berättelser har funnits med henne under större delen av hennes liv, men det var först för fem år sedan som hon lät någon annan läsa det hon skrivit.
– Min mamma berättade att jag började skriva egna versioner på sagor när jag var ganska liten. I min första berättelse skrev jag om Askungen men gjorde styvsystrarna snälla, för jag gillade inte att de var så elaka mot henne, skrattar Marika och fortsätter:
– Jag har alltid skrivit, men mest för byrålådan. Det var först när jag kom in på en skrivarkurs där vi läste varandras alster och gav feedback till varandra som jag lät någon annan läsa något jag skrivit.
Det var sedan då Marika läste kurser på Mittuniversitetet i litteraturvetenskap och kreativt skrivande med inriktning på barn och ungdom, som hon gjorde valet att skriva en barnbok.
– Det kändes naturligt att min första bok blev en kapitelbok för barn, men jag är väldigt nyfiken på att ge ut en roman för vuxna, säger hon.
Att vi får se fler böcker från Marika i framtiden är det inget snack om.
– Jag siktar just nu på att ta en konstnärlig kandidatexamen och kommer aldrig sluta skriva böcker. Jag knåpar just nu på några idéer så vi får se vad det resulterar i till slut, avslutar Marika.
Boken kommer inom kort att finnas tillgänglig att köpa på bland annat Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.