Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Den 24 maj släppte Marika sin debutroman Sagan om Fornrike. Berättelsen utspelas sig på en fiktiv ort i en magisk värld där trollbarn skickas till människornas värld för att testa människornas moral.
I berättelsen har en trollflicka skickats till människornas värld som bortbyting. Det uppstår vänskap mellan trollflickan och två människobarn trots att de har så olika bakgrunder och personligheter. Samtidigt som de tampas med sina egna problem tvingas de tillsammans möta en ond häxa för att få ett slut på bortbytandet av alla oskyldiga barn.
Inspirationen till boken fann Marika från Selma Lagerlöfs fantasifulla textsamling Troll och människor, där man kan återfinna flera av Lagerlöfs mest kända verk.
– Det var när jag läste novellen Bortbytingen av Selma Lagerlöf som jag fick inspiration till att skriva boken. Den utgår från den svenska folktron om att troll byter ut människobarn mot sitt eget i tron att de skulle få det bättre. Det inspirerade mig till att skriva ur trollens perspektiv och leka med motivet till varför trollen gjorde så, förklarar Marika.
I boken skildras hur de starka vänskapsbanden formas mellan barnen trots deras olikheter och tillsammans får de utkämpa en strid där det goda slutligen segrar.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, och att alla (oftast) kämpar med någonting oavsett hur deras livssituation ser ut, förklarar Marika.
Marikas passion för att skriva berättelser har funnits med henne under större delen av hennes liv, men det var först för fem år sedan som hon lät någon annan läsa det hon skrivit.
– Min mamma berättade att jag började skriva egna versioner på sagor när jag var ganska liten. I min första berättelse skrev jag om Askungen men gjorde styvsystrarna snälla, för jag gillade inte att de var så elaka mot henne, skrattar Marika och fortsätter:
– Jag har alltid skrivit, men mest för byrålådan. Det var först när jag kom in på en skrivarkurs där vi läste varandras alster och gav feedback till varandra som jag lät någon annan läsa något jag skrivit.
Det var sedan då Marika läste kurser på Mittuniversitetet i litteraturvetenskap och kreativt skrivande med inriktning på barn och ungdom, som hon gjorde valet att skriva en barnbok.
– Det kändes naturligt att min första bok blev en kapitelbok för barn, men jag är väldigt nyfiken på att ge ut en roman för vuxna, säger hon.
Att vi får se fler böcker från Marika i framtiden är det inget snack om.
– Jag siktar just nu på att ta en konstnärlig kandidatexamen och kommer aldrig sluta skriva böcker. Jag knåpar just nu på några idéer så vi får se vad det resulterar i till slut, avslutar Marika.
Boken kommer inom kort att finnas tillgänglig att köpa på bland annat Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.