Vid Vedevågs herrgård pågår en mysig julmarknad. Den har alldeles nyss börjat, men besökarna strömmar ständigt till och utbudet är varierat.- Det är roligt att det kan arrangeras, säger Mia Johansson.
Himlen är blå och solen har påbörjat sin vandring nedåt, december bjuder på en bitande kyla men än så länge ingen snö. Vid Vedevågs herrgård är årets julmarknad i full gång och här har man passat på att ha den lite senare på dagen, mellan klockan 14-17. Så när skymningen faller på syns ljusdekorationerna ännu tydligare och stämningen höjs till tusen.
– Det är lokala producenter som ställer ut och säljer. Det kommer att bli mysigt när det mörknar, det är dessutom mysigare att vi får vara här vid herrgården i år också, berättar Mia Johansson som tillsammans med Helena Hansson arrangerat dagens julmarknad. Helena tillägger:
– Ja, att vi blev inbjudna hit till deras privata hem, det är jättemysigt och blev riktigt bra!
De började planera marknaden redan i augusti och började söka efter knallar som ville deltaga. Flera kände till det från förra året och tackade således ja även i år. Det är tjugofem knallar, inklusive utställare i ett gammaldags uthus samt de julklädda hästarna Lilleman och Tyfon, som Ing-Marie och Milma kommit dit med för att erbjuda barnen ponnyridning. Och uppslutningen är omfattande, det strömmar ständigt till nya besökare.
– Det var folk här redan klockan ett och ville köpa julgranar, säger Helena och skrattar.
Siw Wallberg, Swala Smycken, säljer smycken som är återbrukade av gammaldags kaffeskedar, en och annan sockertång, som förvandlas till tjusiga ringar, armband och hängen.
– Det är sådant som man bara har ligger och skräpar i byrålådan, berättar Siw.
Den Globala Konstgruppen, som de kallar sig, är där och ställer ut sina akvarellmålningar. Margita Damström, som i samarbete med Arbetarnas bildningsförbund, är cirkelledare för gruppen och har tidigare jobbat många år som lärare. I gruppen är det svenska språket det primära som man undervisar, men de har också konstföreläsningar och man får även själv prova på att måla akvarell. Gruppen består av nio till tio stycken olika nationaliteter, men den största delen härstammar från Syrien.
– De har varit med om så mycket fruktansvärda saker, men när de målar kommer de bortom allt det och blir att må så himla bra. Det är fantastiskt att se, jag och min man Åke älskar det här, säger Margita.
Alla i gruppen är asylsökande och Margita vill poängtera att samarbetet med både ABF och migrationsverket har fungerat klanderfritt.
– Cheferna på migrationsverket i Lindesberg är helt underbara. Vi har aldrig mött något negativt, de har istället varit väldigt positiva, ja, de är toppen!
När vintern passerat och våren gör entré, ska gruppen få möjlighet att fiska. Genom ekonomiskt bidrag från LIONS ska de köpa utrustning och fiskekort, något de ser fram emot mycket. Och idag medverkar de på marknaden, visar upp och säljer sina tavlor där pengarna ska gå till en stundande julfest.
– Jag vill verkligen lyfta fram dessa fantastiska människor som positivt, och inte så negativt som de kommit att framställas, säger Margita.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.