Vid Vedevågs herrgård pågår en mysig julmarknad. Den har alldeles nyss börjat, men besökarna strömmar ständigt till och utbudet är varierat.- Det är roligt att det kan arrangeras, säger Mia Johansson.
Himlen är blå och solen har påbörjat sin vandring nedåt, december bjuder på en bitande kyla men än så länge ingen snö. Vid Vedevågs herrgård är årets julmarknad i full gång och här har man passat på att ha den lite senare på dagen, mellan klockan 14-17. Så när skymningen faller på syns ljusdekorationerna ännu tydligare och stämningen höjs till tusen.
– Det är lokala producenter som ställer ut och säljer. Det kommer att bli mysigt när det mörknar, det är dessutom mysigare att vi får vara här vid herrgården i år också, berättar Mia Johansson som tillsammans med Helena Hansson arrangerat dagens julmarknad. Helena tillägger:
– Ja, att vi blev inbjudna hit till deras privata hem, det är jättemysigt och blev riktigt bra!
De började planera marknaden redan i augusti och började söka efter knallar som ville deltaga. Flera kände till det från förra året och tackade således ja även i år. Det är tjugofem knallar, inklusive utställare i ett gammaldags uthus samt de julklädda hästarna Lilleman och Tyfon, som Ing-Marie och Milma kommit dit med för att erbjuda barnen ponnyridning. Och uppslutningen är omfattande, det strömmar ständigt till nya besökare.
– Det var folk här redan klockan ett och ville köpa julgranar, säger Helena och skrattar.
Siw Wallberg, Swala Smycken, säljer smycken som är återbrukade av gammaldags kaffeskedar, en och annan sockertång, som förvandlas till tjusiga ringar, armband och hängen.
– Det är sådant som man bara har ligger och skräpar i byrålådan, berättar Siw.
Den Globala Konstgruppen, som de kallar sig, är där och ställer ut sina akvarellmålningar. Margita Damström, som i samarbete med Arbetarnas bildningsförbund, är cirkelledare för gruppen och har tidigare jobbat många år som lärare. I gruppen är det svenska språket det primära som man undervisar, men de har också konstföreläsningar och man får även själv prova på att måla akvarell. Gruppen består av nio till tio stycken olika nationaliteter, men den största delen härstammar från Syrien.
– De har varit med om så mycket fruktansvärda saker, men när de målar kommer de bortom allt det och blir att må så himla bra. Det är fantastiskt att se, jag och min man Åke älskar det här, säger Margita.
Alla i gruppen är asylsökande och Margita vill poängtera att samarbetet med både ABF och migrationsverket har fungerat klanderfritt.
– Cheferna på migrationsverket i Lindesberg är helt underbara. Vi har aldrig mött något negativt, de har istället varit väldigt positiva, ja, de är toppen!
När vintern passerat och våren gör entré, ska gruppen få möjlighet att fiska. Genom ekonomiskt bidrag från LIONS ska de köpa utrustning och fiskekort, något de ser fram emot mycket. Och idag medverkar de på marknaden, visar upp och säljer sina tavlor där pengarna ska gå till en stundande julfest.
– Jag vill verkligen lyfta fram dessa fantastiska människor som positivt, och inte så negativt som de kommit att framställas, säger Margita.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.