Med licens att träna

Man får känslan att större delen av travtränare Sebastian Hedbloms liv har handlat om hästar. Uppväxt med föräldrar som var amatörtränare inom trav, dröjde det inte länge tills Sebastian satt i sin första sulky bakom en ponny och tävlade i ponnytrav. Idag, med ett år kvar tills Sebastian ska fylla trettio så är han tränare på heltid på den egna gården strax utanför Frövi.

Byt inte kanal nu! När jag berättade för en vän att jag skulle träffa och skriva om en travtränare berättade han om sin relation till travsport. ”När det kommer trav på teven så vet man att det är signalen till att byta kanal” sa han snabbt, och lite så är det nog för många av oss. Antingen så är man engagerad och initierad i travsporten, ofta tack vare drömmen om att vinna de stora pengarna, eller så kan man precis som min kompis inte bry sig mindre. Jag har nu upptäckt att det finns ett mellanting, så om du inte byter kanal nu så kanske du får lära dig något du inte visste om travet och inte byter kanal direkt nästa gång.


Vägbeskrivningen till gården kändes inte direkt svår, ”åk genom Frövi, över järnvägen, sväng vid den skylten så hittar du” lovade Sebastian på telefon dagarna innan. Det var en härlig vårdag när jag i förra veckan letade mig mot Hedbloms gård. Solen lyste, klarblå himmel och jag tänkte att jag behövde en utmaning så jag tog bakvägen över Vedevåg för att ytterligare bekanta mig med vackra Bergslagen. Sebastian hade rätt, det var lätt att hitta. Trots den lilla grusvägen med tät skog hotande nära bilen så var det bara en portal till en stor öppning av öppna fält. Långt där borta över fältet ser jag ett ekipage som travar fram på den specialbyggda rundbanan över ägorna och inser att jag har kommit rätt.


Medan Sebastian tar sin häst på ytterligare ett lugnt varv för att varva ned efter träningspasset så bekantar jag mig med gården och får en hemtrevlig känsla. En sådan här fin dag måste det vara svårslaget jobb Sebastian har. Efter att Sebastian och anställde hästskötaren Linda Widmark kopplat loss sulkyn, diverse selar och attiraljer jag inte kan namnet på får hästen en välförtjänt dusch och lite omsorg av Linda. Sebastian hämtar nästa häst, ryktar den och gör den klar för dagens träningspass.


– Vi har femton hästar här på gården och de tränas två till tre dagar i veckan.  Vardagsmotionen sköter de själva ute i hagen, berättar Sebastian Hedblom.


Här någonstans börjar jag inse att det är en hel vetenskap runt att träna en häst när Sebastian berättar vidare. Pulsklocka, återhämtning och kost är givna inslag i träningen som utförs i varv efter varv på den fina banan som korsar gräsmattan framför entrén i villan där Sebastian bor.


Förstår också att det är en livsstil, passionen måste vara stor och det där med 9-5 jobb och fem veckor semester är bara att glömma i livet på en hästgård.


– Min största drivkraft är att vinna lopp och tävlingar, men även att få se utvecklingen hos hästarna som jag tränar, svarar Sebastian på frågan om vad som är roligast.


Man kan ju tro att uppväxten på en hästgård stakade ut vägen dit Sebastian befinner sig idag, men det är trots allt mycket som hänt på vägen. Resan gick via travgymnasium uppe i Wången mellan Åre och Östersund, vidare till jobb som lärling i olika stallar innan han hittade gården utanför Frövi och för två och ett halvt år sedan startade upp den egna verksamheten. Är du intresserad av att skaffa dig en travhäst ska du vara medveten om att det kostar ganska stora pengar, där varje häst är ett ekonomiskt vågspel i jakten på den oslipade diamanten.


– Du kan få tag på en travhäst för kanske 10 000 kronor, men sedan så kostar det cirka 10 000 i månaden för en helinackordering i full träning om du inte har tänkt träna hästen själv. Till det tillkommer veterinärkostnader och resor till tävlingar, säger Hedblom. 


Hur hittar man rätt häst? Hästen med tävlingsinstinkt, som tycker att det är kul att träna och vill tänja sina begränsningar.


– Det är viktigt att kunna läsa av hästens personlighet. Sen så märker man på hästen om den försöker hålla sig undan i hagen när det är dags för träning och man kan även märka på att hästen får sämre aptit om den inte tycker det är kul.


Här någonstans blir vi avbrutna när telefonen ringer och en ägare ringer för att uppdatera sig om sin adept. Eftersom det är externa ägare till de flesta hästar Sebastian har på gården så blir en del av jobbet en social bit. Sociala medier är också en bra informationskanal och nästan ett måste för att synas för en icke etablerad tränare. Men med en A-licens, den högsta i Sverige, ser framtiden ljus ut. Sverige är en toppnation i världen efter USA och Frankrike och framtidsutsikterna stora i en sport som verkar växa hela tiden och prissummorna blir större och större.


I morgon den 1/5 är det säsongspremiär på Lindesbergs travbana Fornaboda med första start 13:55. Sebastian kör i morgon som inhyrd kusk en häst som heter Eeyore, vågar man sätta en slant?


 


 

Publicerad 30 april 2013 klockan 17:48

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-16 15:52