I förra veckan blev det klart att Lindesbergs Stadshotell kompletteras med de två flygelbyggnaderna Spruthuset och Café Oscar. Nu väntar kontraktskrivning och en avstyckning innan hotellägaren får tillträde och därefter påbörjas ett flerårigt arbete med att rusta och anpassa förvärvet till hotellverksamheten, något som beräknas kosta flera miljoner kronor.
Spruthuset är i grova drag fyra väggar, ett golv och ett tak samt en källare med stampat jordgolv. Moderniteter som indraget vatten, avlopp eller el saknas. Det är redan konstaterat att man nu måste göra investeringar på flera miljoner kronor innan flygelbyggnaden är redo att tas i bruk. Men Lindesbergs Stadshotell har sin framtidsvision klar för sig och ser fram emot att få påbörja arbetet.
– Så fort vi får tillträde kommer vi se över investeringskostnader och vad som krävs för att göra i ordning Spruthuset och anpassa det till vår verksamhet samt lägga upp en tidsplan för åtgärderna. Spruthuset kommer i första hand att bli en konferenslokal men kan lika gärna användas för andra ändamål som till exempel konstutställningar. Det är ju tänkt att vara allmänhetens hus, något som är öppet för alla intressen, säger hotellchef Mattias Eriksson.
Den norra flygeln, Café Oscar, är i motsats till Spruthuset redan delvis rustat för att klara hotellverksamhetens planer. Men det innebär inte att man är helt nöjd med vad man ser.
– Vi kommer att behöva investera där också, bland annat krävs en anpassning av köket. Vi har i alla fall bestämt oss för att öppna serveringen så fort det blir vår och vi kommer göra serveringen lite mysigare och återinföra alkoholservering. Ett utökat serveringstillstånd skall sökas så snart vi får tillträde, berättar Mattias Eriksson.
Det övre planet är tänkt att fungera som konferenslokal med mera.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. Seriefavoriten OV Helsingborg HK blev det nästa lag att gästa arenan, ett lag som vanligtvis hittas i tabelltoppen framåt våren. Trots ett kärt återseende av hemmalagets Martin Boija på planen, så blev det en tuff match för LIF Lindesberg.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Ögonmottagningen. En mottagning som idag tar emot alla typer av ögonåkommor som behöver öppen specialiserad ögonsjukvård.
– Om det här förslaget går igenom kommer det innebära en stor belastning på USÖ, och det har vi svårt att förstå att de ska mäkta med, säger en av sjuksköterskorna.
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Kritiken från demonstranterna var omedelbar, se klippet nedan.
– Det här är inget nytillkommet, allt kan inte centraliseras till Örebro, vi är väljare vi med! De ska skämmas! säger en upprörd Anne-Christine Östberg.