Näringsliv och Utveckling kommer i januari att föreslå för kommunstyrelsen att låta bygga en gång- och cykelväg mellan Gröna bron i centrum och hela vägen upp till Brotorpskolan. Detta projekt anses ha hög prioritet med anledning av att många barn och ungdomar tar sig till och från skolan via denna färdväg, som idag är undermålig ur trafiksäkerhetssynpunkt sett utifrån oskyddade trafikanters perspektiv.
Gång- och cykelvägen beräknas kosta en miljon kronor och skall till hälften finansieras externt genom Länstransportplanen. Den andra hälften kommer att tas ur avdelningen Näringsliv och Utvecklings budget. Gunnar Jaxell, Näringsliv och Utveckling, berättar att projektet är ett delprojekt i ett betydligt större ingrepp som förväntas dra igång senare i år.
– BKT skall ju ner med nya ledningar i området för dagvatten och avlopp och när man ändå håller på så vill vi passa på att toppa med den här gång- och cykelvägen, förklarar Gunnar Jaxell.
BKT:s uppgradering av ledningsnätet görs i syfte att förebygga översvämningar i området i samband med kraftigt och ihållande skyfall. Något startdatum är dock ej satt.
– Vi måste samplanera det här med FALAB eftersom de planerar ett bostadsbygge vid Ålkilsplan. Vi måste veta mer hur detta arbete kommer att se ut innan vi vet hur vi skall dra ledningarna, berättar Orre.
Förslaget på en ny gång- och cykelväg kommer upp i kommunstyrelsen för beslut i januari.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.