PRESSMEDDELANDE: Miljöpartiet i regionen står inte längre bakom journeddragningen på Lindesbergs lasarett. Partiet menar att priset är alldeles för högt när det kommer till medborgarnas förtroende för regionen, som en politisk ledd organisation.
– Majoriteten måste nu göra halt, säger regionråd Mats Gunnarsson. Att helt tondövt göra den ena neddragningen efter den andra i olika delar av länet utan att ha någon som helst folklig förankring är förtroendeskadligt för det politiska systemet.
Det var under hösten 2020 som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län beslöt att dra ned på jourlinjen inom ortopedi och kirurgi. Syftet med förändringen var att spara pengar och frigöra vårdpersonal till dagverksamhet. Samtliga politiska partier röstade ja till förändringen.
Precis som vid stängningen av förlossningen i Karlskoga har en stor folklig opinion bildats för att protestera. Detta tillsammans med många lokala aktörer såsom pensionärsorganisationer och företag.
– Det är ingen tvekan om att sjukvården står inför stora ekonomiska utmaningar och måste se över sin verksamhet, säger Monika Aune, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Men vad vi ser nu är medborgare som känner oro, vanmakt och otrygghet inför lasarettets framtid. Det är ett stort misslyckande från majoritetens sida och vi har omvärderat vår hållning.
– Det är otroligt viktigt att stora förändringar inom samhällsservice föregås av dialog bland de som är berörda, menar Mats Gunnarsson. Kontraktet mellan den politiskt styrda regionverksamheten och medborgarna bygger på förtroende. Och nu har detta förtroende skadats.
Miljöpartiet kommer föreslå Hälso- och sjukvårdsnämnden att försöket med en neddragning av jourlinjen på akuten dras tillbaka omedelbart. Dessutom föreslår MP att majoriteten fortsättningsvis håller medborgardialoger inför varje större förslag på förändringar inom sjukvårdens utbud i hela länet.
– Förändring och utveckling kommer vi aldrig ifrån. Men om majoriteten i regionen kör över en hel länsdels befolkning utan att tala med den så förlorar inte bara majoriteten på det. Utan också demokratin, som tappar människors tilltro, säger Monika Aune.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.