För tredje året i rad hjälper Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för den kostnadsfria tjänsten har vuxit för varje år, och under fredagen ska sammanlagt 84 ljus tändas på kyrkogårdarna runt om i kommunen.
– Det är så många som inte kan ta sig ut och tända ljus själva, så det är ett väldigt värdefullt uppdrag att få göra det här, säger Monica.
2019 var första året som Fonus hjälpte anhöriga att tända ljus på gravplatser runt om i landet, då cirka 8300 ljus tändes på ungefär 400 kyrkogårdar. Den siffran har nu vuxit till 19 756 ljus som tänds på hela 957 kyrkogårdar. För Monica började dagen redan klockan 8, då hon tände det första ljuset på Bergskyrkogården i Lindesberg.
– Därefter fortsatte vi till Ramsberg, vidare till Guldsmedshyttan, Norra kyrkogården och sist här på Södra. Kyrkogårdarna i Fellingsbro, Frövi och Spannarboda är det en kvinna från Fonusrådet som tar hand om idag, berättar Monica som dagen till ära har fått hjälp av Nathalie Fromell från Familjens jurist.
Med hjälp av kartor över gravplatserna lokaliserar duon sig fram till de rätta gravarna, ett arbete som ibland är svårare än man tror, där ljusen sedan tänds. Monica är mycket noga med att allt ska vara fint och tänder även andra ljus som har slocknat vid graven, sedan tar hon ett foto för att skicka till den anhörige som beställt ljuständningen.
– Det är så många som inte kan ta sig ut och tända ljus själva, så det är ett väldigt värdefullt uppdrag att få göra det här. Det är helt osjälviskt, man hjälper bara någon som inte själv kan, och då vet också de anhöriga i sin tur att det lyser hos deras kära. Alla på Fonus är ute och tänder ljus idag och Nathalie fick lägga sitt juristarbete åt sidan för att vara med mig, säger Monica.
Monica berättar också om en annan tjänst som Fonus tillhandahåller, där sörjande kan få handfasta tips och verktyg, både för att hålla minnen levande och väcka de som börjat bli suddiga till liv.
– Ju längre tiden går efter att man har mist någon, desto knepigare kan det ibland bli att minnas dem. Hur lät rösten, vilka gester hade personen, man blir också rädd för att inte komma ihåg. Vad händer när jag inte längre hör personens röst? Då kan man använda Minneshjälpen, som är ett verktyg för att komma ihåg.
Oavsett om det är en grav, askgravplats eller i minneslunden tänds det ljus som anhöriga har beställt. Som avslutning på ljuständningen på Södra kyrkogården i Lindesberg arrangerar Monica och Nathalie ett stort hjärta av gravljus, som ska brinna för de bortgångna. Platsen väljs ut med omsorg och ljusen placeras sedan noggrant ut för att det ska se vackert ut.
– Det är viktigt att det ser fint ut, avslutar Monica.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.