För tredje året i rad hjälper Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för den kostnadsfria tjänsten har vuxit för varje år, och under fredagen ska sammanlagt 84 ljus tändas på kyrkogårdarna runt om i kommunen.
– Det är så många som inte kan ta sig ut och tända ljus själva, så det är ett väldigt värdefullt uppdrag att få göra det här, säger Monica.
2019 var första året som Fonus hjälpte anhöriga att tända ljus på gravplatser runt om i landet, då cirka 8300 ljus tändes på ungefär 400 kyrkogårdar. Den siffran har nu vuxit till 19 756 ljus som tänds på hela 957 kyrkogårdar. För Monica började dagen redan klockan 8, då hon tände det första ljuset på Bergskyrkogården i Lindesberg.
– Därefter fortsatte vi till Ramsberg, vidare till Guldsmedshyttan, Norra kyrkogården och sist här på Södra. Kyrkogårdarna i Fellingsbro, Frövi och Spannarboda är det en kvinna från Fonusrådet som tar hand om idag, berättar Monica som dagen till ära har fått hjälp av Nathalie Fromell från Familjens jurist.
Med hjälp av kartor över gravplatserna lokaliserar duon sig fram till de rätta gravarna, ett arbete som ibland är svårare än man tror, där ljusen sedan tänds. Monica är mycket noga med att allt ska vara fint och tänder även andra ljus som har slocknat vid graven, sedan tar hon ett foto för att skicka till den anhörige som beställt ljuständningen.
– Det är så många som inte kan ta sig ut och tända ljus själva, så det är ett väldigt värdefullt uppdrag att få göra det här. Det är helt osjälviskt, man hjälper bara någon som inte själv kan, och då vet också de anhöriga i sin tur att det lyser hos deras kära. Alla på Fonus är ute och tänder ljus idag och Nathalie fick lägga sitt juristarbete åt sidan för att vara med mig, säger Monica.
Monica berättar också om en annan tjänst som Fonus tillhandahåller, där sörjande kan få handfasta tips och verktyg, både för att hålla minnen levande och väcka de som börjat bli suddiga till liv.
– Ju längre tiden går efter att man har mist någon, desto knepigare kan det ibland bli att minnas dem. Hur lät rösten, vilka gester hade personen, man blir också rädd för att inte komma ihåg. Vad händer när jag inte längre hör personens röst? Då kan man använda Minneshjälpen, som är ett verktyg för att komma ihåg.
Oavsett om det är en grav, askgravplats eller i minneslunden tänds det ljus som anhöriga har beställt. Som avslutning på ljuständningen på Södra kyrkogården i Lindesberg arrangerar Monica och Nathalie ett stort hjärta av gravljus, som ska brinna för de bortgångna. Platsen väljs ut med omsorg och ljusen placeras sedan noggrant ut för att det ska se vackert ut.
– Det är viktigt att det ser fint ut, avslutar Monica.