Den 29 april sjösätts M/S Råsvalen, nymålad och vackrare än någonsin. Bakom skönheten står gediget arbete som till stor del har utförts av tre drivna och engagerade ungdomar.
Sofie Molitor, Kim Lindkvist och Fredrik Andersson är tre aktiva ungdomar som värnar om den puttrande, stora turistbåten M/S Råsvalen. De har alla tre alldeles nyligen utbildat sig till skeppare, så förutom Johan Molitor och Bosse Wessman, kommer vi med största sannolikhet få se dessa bakom rodret. Att Sofie och Johan delar samma efternamn är inte någon slump, och det är från pappa som Sofie fått sitt intresse för båtar.
– Det är farfar som varit med och byggt båten och pappa kör båten, så det är därifrån intresset kommer, säger Sofie.
– Jag tycker att det är kul att ge något tillbaka till föreningen som gett oss skepparexamen, tillägger Kim som ser fram emot en sommar på sjön.
Under vintern har båten fått vila under tak och man har rustat och tagit hand om den på bästa sätt. Väldigt mycket tid har ägnats åt att måla, det är ett flertal lager som ska på, både med pensel och med roller. De har även fräschat upp inne i salongen och städat.
– Allt vi gör här är ideellt. Men vi tycker att det är kul och vi vill att det ska bevaras, säger Fredrik.
Lindesbergs Turistbåtförening har 150 medlemmar, varav ungefär 10 stycken är aktiva. Men det har varit värre, för en tid tillbaka var det bara tre aktiva som höll igång det hela.
– Då kändes det som att vi var på upphällning, konstaterar Johan och fortsätter: men de här har gjort ett jättejobb, säger han och nickar mot ungdomarna på andra sidan bordet.

Målandet har tagit sin tid, men nu är det snart klart. Foto: Ida Lindkvist
1997 var M/S Råsvalen redo att för första gången ta emot passagerare och sedan dess har båten tuffat på. Nu till sommaren kommer den att köras sex dagar i veckan, 1-3 turer om dagen. Turlista kommer så småningom att kunna hämtas på Turistbyrån. Även charter erbjuder man sällskap som vill ut på sjön.
– Då kan man boka hela båten per timme och ha med sig mat. Det är både privata, företag och skolklasser, säger Sofie och Johan fyller på:
– Svensexor och möhippor har vi också haft, bröllopspar som blivit hämtade direkt från kyrkan. Och thailändska armén, det var jätteroligt. Ja, det är verkligen alla kategorier.
Guidad tur är också ett trevligt alternativ.
– Förra sommaren åkte vi runt hela Lindessjön, och så ån upp till Lövåsen där vi åt, sedan vidare till Kalmarslund och så tillbaka, och vid Lövåsen stannade vi igen och fikade på vägen hem. Och så är det en guide med som berättar sjöfartshistorier och även lite vanlig Lindesbergshistoria, säger Sofie.
Det är drivna ungdomar med många planer för framtiden.
– Vi har planerat att ha tjejkvällar i sommar, men vi vet inte datum än. Man får boka in sig och så kommer vi ha lite mat och aktiviteter, berättar Sofie.
– Vi har även pratat om grillkväll uppe vid Båtklubben eller Lövåsen, och något räkbåtsaktigt, säger Kim.
Vid vårmönstringen kommer att hålla museet öppet, det kommer att säljas korv, anordnas fiskedamm och man funderar också på att hitta någon ponny för ponnyridning. Museet kommer dessutom att från och med midsommar vara öppet.
Medlemmar vill man givetvis ha fler, stödmedlemmar i all ära, men väldigt gärna de som också kan tänka sig att vara aktiva.
– Man får gärna komma hit och vara med. I sommar när det är fint väder är vi här nere på kvällarna, jobbar lite och så grillar vi, säger Johan.
– Förra sommaren åkte jag alltid hit efter jobbet, det blir ett andra hem, fortsätter Sofie och Fredrik mumlar leende:
– Eller ditt första hem…
Den 29 april får M/S Råsvalen känna vattnet för första gången i år!
På föreningens Facebooksida (som du hittar HÄR!) uppdaterar de kontinuerligt med information.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.