Den 29 april sjösätts M/S Råsvalen, nymålad och vackrare än någonsin. Bakom skönheten står gediget arbete som till stor del har utförts av tre drivna och engagerade ungdomar.
Sofie Molitor, Kim Lindkvist och Fredrik Andersson är tre aktiva ungdomar som värnar om den puttrande, stora turistbåten M/S Råsvalen. De har alla tre alldeles nyligen utbildat sig till skeppare, så förutom Johan Molitor och Bosse Wessman, kommer vi med största sannolikhet få se dessa bakom rodret. Att Sofie och Johan delar samma efternamn är inte någon slump, och det är från pappa som Sofie fått sitt intresse för båtar.
– Det är farfar som varit med och byggt båten och pappa kör båten, så det är därifrån intresset kommer, säger Sofie.
– Jag tycker att det är kul att ge något tillbaka till föreningen som gett oss skepparexamen, tillägger Kim som ser fram emot en sommar på sjön.
Under vintern har båten fått vila under tak och man har rustat och tagit hand om den på bästa sätt. Väldigt mycket tid har ägnats åt att måla, det är ett flertal lager som ska på, både med pensel och med roller. De har även fräschat upp inne i salongen och städat.
– Allt vi gör här är ideellt. Men vi tycker att det är kul och vi vill att det ska bevaras, säger Fredrik.
Lindesbergs Turistbåtförening har 150 medlemmar, varav ungefär 10 stycken är aktiva. Men det har varit värre, för en tid tillbaka var det bara tre aktiva som höll igång det hela.
– Då kändes det som att vi var på upphällning, konstaterar Johan och fortsätter: men de här har gjort ett jättejobb, säger han och nickar mot ungdomarna på andra sidan bordet.

Målandet har tagit sin tid, men nu är det snart klart. Foto: Ida Lindkvist
1997 var M/S Råsvalen redo att för första gången ta emot passagerare och sedan dess har båten tuffat på. Nu till sommaren kommer den att köras sex dagar i veckan, 1-3 turer om dagen. Turlista kommer så småningom att kunna hämtas på Turistbyrån. Även charter erbjuder man sällskap som vill ut på sjön.
– Då kan man boka hela båten per timme och ha med sig mat. Det är både privata, företag och skolklasser, säger Sofie och Johan fyller på:
– Svensexor och möhippor har vi också haft, bröllopspar som blivit hämtade direkt från kyrkan. Och thailändska armén, det var jätteroligt. Ja, det är verkligen alla kategorier.
Guidad tur är också ett trevligt alternativ.
– Förra sommaren åkte vi runt hela Lindessjön, och så ån upp till Lövåsen där vi åt, sedan vidare till Kalmarslund och så tillbaka, och vid Lövåsen stannade vi igen och fikade på vägen hem. Och så är det en guide med som berättar sjöfartshistorier och även lite vanlig Lindesbergshistoria, säger Sofie.
Det är drivna ungdomar med många planer för framtiden.
– Vi har planerat att ha tjejkvällar i sommar, men vi vet inte datum än. Man får boka in sig och så kommer vi ha lite mat och aktiviteter, berättar Sofie.
– Vi har även pratat om grillkväll uppe vid Båtklubben eller Lövåsen, och något räkbåtsaktigt, säger Kim.
Vid vårmönstringen kommer att hålla museet öppet, det kommer att säljas korv, anordnas fiskedamm och man funderar också på att hitta någon ponny för ponnyridning. Museet kommer dessutom att från och med midsommar vara öppet.
Medlemmar vill man givetvis ha fler, stödmedlemmar i all ära, men väldigt gärna de som också kan tänka sig att vara aktiva.
– Man får gärna komma hit och vara med. I sommar när det är fint väder är vi här nere på kvällarna, jobbar lite och så grillar vi, säger Johan.
– Förra sommaren åkte jag alltid hit efter jobbet, det blir ett andra hem, fortsätter Sofie och Fredrik mumlar leende:
– Eller ditt första hem…
Den 29 april får M/S Råsvalen känna vattnet för första gången i år!
På föreningens Facebooksida (som du hittar HÄR!) uppdaterar de kontinuerligt med information.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.